با وجود وقوع بحران اقتصادی در منطقه خاورمیانه بورس تهران و استانبول در یک سال گذشته با رشد مواجه شدند و بورس عربستان با ۱۶.۲ درصد کاهش، بدترین کارنامه را از خود برجای گذاشت.
با وجود وقوع بحران اقتصادی در منطقه خاورمیانه بورس تهران و استانبول در یک سال گذشته با رشد مواجه شدند و بورس عربستان با ۱۶.۲ درصد کاهش، بدترین کارنامه را از خود برجای گذاشت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول به نقل از همشهری، درست از پاییز سال قبل بود که روند صعودی بورس تهران آغاز شد اما این روند فقط ۲ماه ادامه یافت و از نیمه دیماه بار دیگر خط سیرنزولی بورس تهران آغاز شد تا اینکه بالاخره از چندماه پیش نوسانهای بورس تهران روند منطقی تری بهخود گرفت.
تحلیلگران درنظرات خود رکود اقتصادی، کاهش تورم، تثبیت قیمت ارز و بسیاری از عوامل دیگر را از دلایل نزول بورس قلمداد میکنند. این رویه همگام بود با کاهش قیمت نفت که بسیاری از بورسهای خاورمیانه را که وابستگی تامی به نفت دارند از پای درآورد. در عین حال گزارشهای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول ناظر بر این بود که روند رشد اقتصادی در بسیاری از نقاط جهان به کندی پیش میرود و حتی در مرز بحران اقتصادی قرار خواهند گرفت این پیشبینیها منجر به آن شد که فعالان بازار سرمایه در بیشتر نقاط دنیا در انتظار یک چشمانداز معجزه آسا از بازارهای سهام نباشند و حتی رویههای سرمایهگذاری خود را تغییر دهند.
نمودارهای آماری بورسهای جهان نشان میدهد که روند حرکت بازارهای سهام مطابق با پیشبینیها تحتتأثیر شرایط اقتصادی جهان بهکندی حرکت کرده است. با وجود این براساس گزارش فدراسیون جهانی بورسها که بهتازگی منتشر شدبازارهای سهام جهان با موتور محرک بورسهای نوظهور مانند آفریقایجنوبی، استرالیا و مجارستان و همچنین در سایه رشد ۶درصدی بورس نیویورک بهعنوان بزرگترین بورس دنیا به روند صعودی خود ادامه خواهند داد. براین اساس ارزش بورسهای دنیا در یکسال گذشته میلادی ۵.۵درصد رشد کرده است و این مقدار در یکماه گذشته به ۷۶۰میلیارد دلار رسیده است.
ارزش کل بورسهای دنیا اکنون با این مقدار رشد به ۵.۶۹ تریلیون دلار رسیده است. پس از وقوع بحران مالی سال ۲۰۰۸چندین تریلیون دلار از ارزش بازار سهام دنیا از شرق تا غرب کره زمین کاسته شد.اطلاعات آماری فدراسیون جهانی بورسها نشان میدهد پس از این دوران بورسهای قاره آمریکا توانستهاند از شرایط سنگین اقتصادی عبور کنند اما اروپا همچنان بهدلیل درگیر بودن با مشکلات اقتصادی روند متعادل نداشته است.
شرایط متفاوت در خاورمیانه
گزارشهای آماری فدراسیون جهانی بورسهای اوراق بهادار درباره وضعیت بورسهای خاورمیانه حاکی از آن است که اوضاع در این منطقه تحتتأثیر کاهش قیمت نفت قرار گرفته است اما کشورهایی که از اقتصاد مستحکمتر و بورسهای با قدمتتری برخوردارند توانستهاند با اعمال سیاستهای اقتصادی جدید با کمترین نوسان در بازارهای سهامشان مواجه شوند. براساس گزارش فدراسیون جهانی بورسهای اوراق بهادار با بهبود عملکرد اقتصادی ایران در ماههای گذشته ارزش بورس تهران نیز رفته رفته رشد کرده است و در یک سال گذشته ۱۲.۸درصد افزایش یافته است.
این بیشترین رشد در میان کشورهای منطقه پس از بورس استانبول است که در این مدت با ۲۳درصد افزایش مواجه شده است. در این مدت ارزش بورس ترکیه که سال قبل تحتتأثیر حوادث سیاسی ۵۰درصد کاهش یافته بود به ۱۹۳میلیارد دلار رسیده است و ارزش بورس تهران هم در محدوده ۱۰۳میلیارد دلار قرار گرفته است.
اما در این میان بورس عربستان سعودی که تحتتأثیر کاهش قیمت نفت با افت شاخصهای اقتصادی مواجه شده است ۱۶.۲درصد کاهش یافته است، این بدترین عملکرد در میان بورسهای کشورهای منطقه است.پس از عربستان کشورهای بحرین، عمان، قطر و امارات (بورس دوبی) بهترتیب ۱۱.۲،۷.۲، ۳.۲و ۲.۶درصد از ارزش بازارهای سهامشان را از دست دادهاند.
سرمایهگذاری در بورسهای کوچک
گزارش فدراسیون جهانی بورسها حکایت از آن دارد که تحولات اقتصادی جهان منجر به رشد سرمایهگذاری در بورسهای کوچک شده است و بهدنبال آن بورسهای کوچکی مانند بورس سیدنی استرالیا، جامائیکا، سیشل و بوداپست مجارستان با بیشترین حجم سرمایهگذاری مواجه شدهاند و ارزش سهام شرکتهایشان تحتتأثیر این سرمایهگذاری با بیشترین رشد در یک سال گذشته میلادی مواجه شده است.
در این میان بورس ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی که رفته رفته به جمع بزرگترین بورسهای دنیا اضافه میشود بهعنوان یک بورس نوظهور شناخته میشود. براساس گزارش فدراسیون جهانی بورسهای اوراق بهادار سرمایهگذاری در جزیره کوچک سی شل منجر به رشد ۲۳۷درصدی این بورس شده است در عین حال در یک سال گذشته میلادی ارزش بورس کوچک سیدنی در استرالیا با ۷۰درصد رشد بیشترین رشد را در جهان پس از سی شل بهخود اختصاص داد. پس از آن بورس جامائیکا با ۴۵درصد و بورس بوداپست مجارستان با ۲۶درصد رشد بیشترین رشد را بهدست آوردهاند. ارزش بورس بوداپست هماکنون ۲۱میلیارد دلار و جامائیکا ۵.۵میلیارد دلار است.
اما ماجرای بورس آفریقایجنوبی تا حدی متفاوت است. این بورس اگرچه در رده بورسهای کوچک تلقی نمیشود اما مقدار رشد ارزش سهام شرکتها در این بازار مانند بورسهای کوچک پرشتاب است و این بورس را رفته رفته وارد باشگاه بزرگترین بورسهای دنیا که ارزششان چندین تریلیون دلار است میکند.
ارزش بازار بورس آفریقای جنوبی در یک سال گذشته میلادی دستکم ۲۷درصد رشد کرده و از ۸۹۸میلیارد دلار به ۱۰۷۴میلیارد دلار رسیده است. هماکنون بورس نیویورک با ارزشی معادل ۱۹هزار میلیارد دلار بزرگترین بورس دنیاست و بورس نزدک و توکیوی ژاپن بهترتیب با ارزشی معادل ۷و ۵هزار میلیارد دلار بزرگترین بورسهای دنیا هستند.