بیمه به عنوان صنعتی پیشرو در بازار سرمایه یکی از ابزار کارای مدیریت ریسک و تامین امنیت و آرامش خاطر مردم محسوب شده و سبب گسترش رفاه اجتماعی می شود.

در شرایطی که صنعت بیمه با مسائل و مشکلات بسیاری دست به گریبان است و موجب شده تا آنگونه که انتظار می رود اهداف توسعه ای آن محقق نشود، اما واقعیت این است که بیمه به عنوان صنعتی پیشرو در بازار سرمایه یکی از ابزار کارای مدیریت ریسک و تامین امنیت و آرامش خاطر مردم محسوب شده و سبب گسترش رفاه اجتماعی می شود. از این رو درصورتی که بیمه بتواند روند تحولی خود را به خوبی طی کند یقینا رشد سرمایه گذاری و رونق اقتصاد از دستاوردهای آن خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول، دیوان اقتصاد در گفت وگویی با «علی اکبر اولیا » دبیر کل سندیکای بیمه گران به بررسی مسائل کنونی و وضعیت پیش روی این صنعت پرداخته است. متن گفت و گو به این شرح است :

 به نظر می رسد با توجه به سابقه بیش از ۸۰ ساله بیمه و ایجاد اولین شرکت بیمه ایرانی در کشور اما هنوز شناخت دقیقی از این صنعت وجود ندارد نظر شما دراین باره چیست ؟ دراین خصوص چه اقداماتی باید صورت گیرد؟

– بله، با وجود سابقه بالای صنعت بیمه هنوز در سطح جامعه و حتی مسئولان شناخت دقیقی وجود ندارد، مهمترین کاری که در این مورد باید انجام شود، بالابردن شناخت و آگاهی مردم و حتی مسئولان دراین خصوص است .
قطعا گروه های خاصی از مردم یا مسئولان هم به این موضوع توجه دارند نمونه آن وزارت کشور است به نحوی که آنها آثار و نقش بیمه را در بحران حوادث غیرمترقبه و حوادث طبیعی به خوبی متوجه شده اند و اصرار دارند که بیمه ها دراین حوزه نقش بیشتری را برعهده بگیرند اما اینکه بیمه به طور کلی چه نقشی را دارد و چگونه می تواند ریسک های مدیریت کرده و کاهش دهد به نظر می رسد که چالش بزرگی است و باید روی آن کار کرد .

 افزایش نفوذ ضریب بیمه و تنوع بخشی به محصولات آن ، یکی از نیازها و الزامات حوزه بیمه محسوب می شود این درحالی است که به نظر بسیاری از کارشناسان این حوزه از یک درجا زدگی رنج می برد.

– مشکل خاصی که می توان روی آن دست گذاشت در واقع برخورد مسئولان دولتی به بیمه است، به این ترتیب که با وجود الزامات قانونی اما دخالت در قیمت گذاری سبب شده تا حدود ۷۰ درصد پرتفوی بیمه که مربوط به بیمه خودرو و درمان تکمیلی است با زیان مواجه شود، طبعا وقتی که این صنعت سودآور نبوده و با این مداخلات مواجه شود چندان میلی به گسترش ندارد، البته تلاش هایی صورت گرفته اما آنچنان تاثیر گذار نیست در حدی که بتواند ضریب نفوذ بیمه را در سطح جامعه بالا ببرد.
وی افزود:افزایش ضریب نفوذ زمانی حاصل می شود که در جامعه همه طبقات به نقش بیمه واقف باشند و ازطرفی هم بیمه ظرفیت پوشش تمام بخش ها را داشته باشد به طوری که علاوه بر ارایه خدمات، آن را متنوع تر کرده و با کیفیت بهتر ارایه دهد وقتی فضا، فضای دولتی یا نیمه دولتی و یا عملا دولتی باشد و قدرت ابتکار و خلاقیت مورد نیاز محیط کسب و کار بیمه نیز مشاهده نشود ، طبعا اتفاق خاصی نخواهد افتاد و شاید به همین شکل درجا بزنیم .

به اعتقاد برخی کارشناسان بیمه های اجباری تاثیر بسیاری بر روی خودداری بیمه ها برای حرکت به سمت نوآوری دارد ، آیا این ایراد به شرکت های بیمه ارتباط دارد یا فضای کنونی کسب و کار عامل آن شده است ؟

– دقیقا همین طور است. این مسئله به فضای کسب و کار نیز بازمی گردد. در واقع یک معادله چند وجهی است که به نقش دولت نیز مربوط می شود، قوانین و مشخصا دو قانون مصوب جدید مجلس، «قانون جدید شخص ثالث» و« قانون صندوق تامین خسارات حوادث غیر مترقبه»، نگاهشان معطوف به بیمه دولتی ایران است و در آنجا اصرار دارند که بیمه ایران به عنوان بیمه دولتی ورود پیدا کند، بر اثر فشار ما پذیرفته اند که مابقی بیمه ها نیز وارد شوند، اما نگاه ، نگاه ِ تامین اجتماعی عام متکی بر دولت و ظرفیت های دولت است .این درحالی است که همه می دانیم که دولت از نظر بنیه مالی در چه شرایطی قرار دارد و امکانات لازم برای پوشش را ندارد، بنابراین حتی همین شرکت بیمه دولتی نیز با چالش جدی مواجه خواهد شد و شاید در حال حاضر نیز شرکت زیانده داشته باشیم و نتواند این وضعیت خود را مدیریت کند.
بنابراین باید اجازه دهیم که صنعت بیمه مانند همه حرَف و صنایع دیگر شرایط خاص و معادلات خاص را داشته باشد و خود را مدیریت کند، درعین حال براساس محاسبات فنی در بازار حضور یابد و اگر اجازه ندهیم که این حرفه کار خودش را به درستی انجام دهد، رشدی را شاهد نخواهیم بود خواه اجباری و خواه اختیاری . از این رو وقتی که صنعت زیانده شود نمی تواند از نیروی کارآمد استفاده کند در عین حال که قادر نیست حقوق خوب هم بدهد، بنابراین نمی توان انتظار داشت که خلاقیت های عجیب و غریب مورد انتظار و بیش از حد توانایی اش از خود نشان دهد.

 برخی شرکت های بیمه مدعی زیاندهی هستند و می گویند آنچه آنها را سرپا نگه داشته درآمدهای ناشی از سرمایه گذاری هاست که می توانند دخل و خرج خود را تنظیم کنند، نظر شما دراین باره چیست ؟

– شرکت ها شرایط متفاوتی دارند و نمی توان قضاوتی کلی کرد، اما آنچه بر روی آن اتفاق نظر است این است که تا حد زیادی شرکت های بیمه متکی بر سودهای غیرعملیاتی خود هستند. در واقع سودی که از محل سرمایه گذاری ها به دست آورده اند، اگر شرایط ، شرایط راکدی باشد حتی سود بانکی هم کم شود محل تردید است یک چالشی جدید که برای آن ایجاد می گردد، شرکت های بیمه در حوزه سود عملیاتی وضعیت مطلوب و مناسبی ندارند البته تعدادی از شرکت ها هم هستند که در این شرایط هم خود را مدیریت کرده اند و با تنظیم سهم بازار در بیمه های مختلف اجازه نداده اند زیانده شوند، شرکت هایی نیز تمایلی برای ورود به بیمه شخص ثالث ندارند و طبعا آنها هم در این زمینه دچار زیان نخواهند شد .

چرا اغلب شرکت های بیمه نسبت به آرندی یا همان واحدهای تحقیق و توسعه کم توجهند؟

– فقدان آرندی کمابیش است اما باید حتما فضای کلی حاکم بر صنعت را در نظر گرفت و اینکه شرایط و نشاط اقتصادی آنها اجازه دهد و خدمات بیشتری با کیفیت مناسب ارایه شود ، با این حال شرکت های بیمه باید به این موضوع توجه کنند در هرحال که چه وضع بازار خوب باشد چه بد ، نیاز صنعت بیمه جدی گرفته شود خیلی از شرکت ها به این مطلب توجه داشته روی آن کار کرده و هزینه می کنند اما خیلی فراگیر نیست. البته سندیکای بیمه گران هم در این زمینه برنامه هایی دارد به عنوان مثال اینکه نوآوری را تعریف کرده و از این ایده ها حمایت کند و متخصصان توانمند برای ارایه خدمات بیمه ای را به شرکت های بیمه عرضه کنند که امیدوارم بتوانیم زمینه عملیاتی شدن آن را فراهم کنیم .

 یکی از انتقادات وارده به شرکت های بیمه استفاده نکردن آنها از کارشناسان مجرب در این صنعت است. ایده شما دراین خصوص چیست ؟

شرکت های بیمه و صنعت بیمه در ایران که البته پایه اش بیمه ایران است در حد خود و مقطعی توانسته نیروهای کار آمد و متخصصی را در صنعت بیمه کشور تعریف کند کما اینکه خیلی از نیروهای متخصص مدیران فعلی صنعت بیمه کسانی هستند که از بیمه ایران هستند و ما از این سرمایه برخوردار هستیم .
اما این را هم قبول دارم با توجه به شرایط کنونی و ضرورت تزریق نیروهای جدید به صنعت ، قدری غفلت داشتیم، در سندیکا نیز این مسئله مطرح است و در تلاشیم تا زمینه را برای تربیت نیروی انسانی مجرب و معرفی به شرکت های بیمه فراهم کنیم ، در حال حاضر روی این موضوع کار می کنیم و امیدواریم که بتوانیم به موفقیتی دست یابیم .

به عنوان آخرین سوال و با تاکید بر نقش تاثیر گذار و غیر قابل انکار سندیکای بیمه گران در رشد صنعت بیمه ، را برای برنامه های امسال سندیکا بفرمایید ؟

به عنوان یکی از محورهای تلاشمان که در برنامه سندیکا به شورای عمومی دادم، کاهش هزینه ها و خسارت هایی است که به صنعت بیمه وارد می شود ، یک بخش مربوط به تصمیم گیری هایی است که در دولت انجام می شود، احیانا قوانینی که موجب زیانده شدن صنعت شده و جلوی رشد او را می گیرد ، بحث دیگر عوارض غیر هدفمند است که در حال حاضر در بخش خودرو و بهداشت درمان می باشد به طوریکه تاثیرگذاری هزینه ها را در کاهش هزینه های مرتبط به حوادث رانندگی بتوانیم درست ارزیابی کنیم.
دبیر کل سندیکای بیمه گران گفت:دیگر موضوع تقلبات است که رقم قابل توجهی را در هزینه های شرکت های بیمه نشان می دهد و در نهایت به مردم باز می گردد و قیمت ها را افزایش می دهد، محورهای فعالیت ما مبارزه با تقلبات البته با رویکرد توسعه «آی تی در صنعت بیمه »و «ایجاد پایگاه اطلاعات بیمه » خواهد بود به نظرم تا حد زیادی بتوانیم این افت را کنترل کرده و در واقع مانع تحمیل خسارت به مجموعه شرکت های بیمه و مردم شویم، در مورد افزایش نفوذ بیمه نیز همزمان تلاش خواهیم کرد با ورود صنعت بیمه به حوزه های جدید مثل حوادث غیر مترقبه یا گسترش بیمه های درمانی تکمیلی و حتی قانون جدیدی که مطرح شده منظورم ورود بیمه های بازرگانی به بیمه های بازنشستگی، از فضاهای جدید استفاده کنیم و متناسب با آن ظرفیت داشته باشیم .
وی با اشاره به موضوع نیروی انسانی تصریح کرد: همچنین یکی از مباحث مهم ساماندهی نظام آماری صنعت بیمه و پژوهش های کاربردی با همکاری پژوهشکده بیمه و سایر موسسات پژوهشی به منظور شناخت دقیق تر مشکلات و پیدا کردن راه حل ها و تاثیر گذاری بیشتر صنعت بیمه است.همچنین تعامل در سطح بین الملل ، ارتقا دانش فنی شرکت های موجود و امکان رقابت با شرکت های بین المللی و حتی حضور شرکت های بیمه در خارج از مرزهای کشورمان از دیگر برنامه های هدف گذاری شده است که بنا داریم آن ها را محقق کنیم .

انتهای پیام


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=80815
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

اغلب شرکت‌های بیمه به سودهای غیر عملیاتی متکی‌اند
اغلب شرکت‌های بیمه به سودهای غیر عملیاتی متکی‌اند
اغلب شرکت‌های بیمه به سودهای غیر عملیاتی متکی‌اند
اغلب شرکت‌های بیمه به سودهای غیر عملیاتی متکی‌اند
اغلب شرکت‌های بیمه به سودهای غیر عملیاتی متکی‌اند
اغلب شرکت‌های بیمه به سودهای غیر عملیاتی متکی‌اند