پس از ۱۲ روز معاملاتی، دماسنج بورس تهران به کانال ۶۲ هزار واحدی صعود کرد. در سومین رکورد معاملات دیروز، تعداد معاملات به بیش از ۵۸ هزار دفعه رسید که بیشترین مقدار از ۲۶ مهر ماه است.
رکوردشکنیهای بورس تهران در جریان معاملات روز گذشته با جهش ۳۲۸ واحدی شاخص، عبور از کانال قدرتمند ۶۱هزار واحدی، رونق در معاملات با رشد حجم و ارزش مبادلات و در نهایت بازدهی ۸۷/ ۰ درصدی این بازار در نیمه نخست دیماه دنبال شد تا به این ترتیب نشانههای ظهور تغییرات مثبت در بازار سرمایه هر چه بیشتر از گذشته نمایان شود. روند صعودی ۹ روز اخیر حاکم بر بازار سرمایه نه تنها در جریان معاملات روز گذشته ادامه یافت بلکه با شدت بیشتری نیز دنبال شد که در نهایت شاخص کل بورس با ۵۳/ ۰ درصد افزایش، پس از ۱۲ روز توقف در کانال ۶۱هزار واحدی، این محدوده را با قدرت پشت سر گذاشت و در کانال ۶۲ هزار و ۵۵واحدی آرام گرفت، همچنین رشد ۳۲۷ واحدی روز گذشته بیشترین صعود شاخص در ۳ ماه اخیر بوده بهطوریکه نماگر اصلی بازار از ۲۵مهرماه تاکنون رشدی در این ابعاد را تجربه نکرده و تنها شاهد نوسانهای اندک بوده است.
از دیگر رکوردشکنیهای دیروز افزایش حجم، ارزش و تعداد معاملات بود؛ در این روز بیش از ۷۳۱ میلیون و ۶۰۰ هزار برگه اوراق بهادار در ۵۸ هزار و ۲۴۱مرتبه میان سهامداران دادوستد شد و ارزش کل ناشی از این معاملات به حدود یک هزار و ۵۸۳میلیارد ریال رسید که در مقایسه با روز دوشنبه به ترتیب افزایش ۲/ ۲۷درصدی حجم، ۲/ ۲۹ درصدی ارزش و ۶/ ۱۴ درصدی تعداد معاملات را به ثبت رسانده است. همچنین تغییرات مزبور نسبت به میانگین یک ماه گذشته به مراتب نشان از رشدهای سنگینتری دارد بهطوریکه ارزش کل معاملات بیش از ۱۰۰درصد رشد و حجم و تعداد معاملات حدود ۷۰درصد رشد داشتهاند. به این ترتیب با حضور سهامداران حقیقی تعداد معاملات توانست به بیشترین مقدار از ۲۶ مهرماه برسد. به گزارش «دنیای اقتصاد» توجه به عوامل مثبت و همچنین موقعیتهای مناسب برای خرید سهام در قیمتهای مثبت کنونی با توجه به آینده روشن بازار منجر به صعود دیروز شد هرچند همچنان چالشهای کوتاهمدت و همچنین بلندمدتی پیش روی بازار است؛ تنشهای ژئوپلیتیک، ابهامات صنایع، بودجه سال ۹۵ و گزارشهای ۹ماهه از جمله موانع کوتاهمدت در مسیر بازار و همچنین روند نرخ ارز، رفع تحریمها، نوسانات در بازارهای جهانی و مسیر نرخ سود از جمله چالشهای بلندمدت پیش روی بازار خواهد بود.
در بازار چه گذشت؟
رشد روز گذشته شاخص کل بورس در سایه رشد قیمتی اکثر صنایع، لیدرها و حتی تکنمادها بود، بهطوریکه بازار، روز گذشته را با نوسان مثبت آغاز کرد. بررسی روند حرکتی شاخص نشان از صعود این نماگر با شیبی ملایم دارد که این روند تا دقایق پایانی معاملات ادامه داشت. بر این اساس دماسنج بازار افزایش ۳۷۰ واحدی را تجربه کرده بود که با اعلام پیغام ناظر بازار مبنی بر بازگشایی نماد معاملاتی شرکت فولاد خراسان با توجه به تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم و تاثیر منفی ۸۱واحدی این نماد، کمی از بازدهی شاخص کاسته شد، اما دیگر لیدرها از جمله پارسان، حکشتی، شبندر، شپنا و مپنا همچنان به حفظ شاخص در نوسان مثبت کمک کردند. همچنین در این روز دیگر شاخصهای بااهمیت بازار نیز سبزپوش شدند؛ افزایش ۱۵۰ واحدی شاخص کل هموزن، افزایش ۱۲۷ واحدی شاخص قیمت (وزنی- ارزشی)، رشد ۵۷۳واحدی شاخص آزاد شناور و همچنین افزایش ۱۷۷ واحدی شاخص بازار اول از جمله رشدهای دیروز بود، این در حالی است که شاخص بازار دوم شگفتیساز شد و صعود ۱۰۱۷ واحدی را به ثبت رساند.
بنا به عقیده کارشناسان بازار سرمایه، آغاز رفع تحریمها با استارت از پتروشیمیها و خودروییها و همچنین اخبار منتشره درخصوص افزایش میزان فروش شرکتهای خودروساز از یکسو و از سوی دیگر امکان عقد قراردادهای جدید برای شرکتهای تجهیزاتی و افزون بر این خبر امکان خرید و فروش اسناد خزانه اسلامی پیمانکاران در فرابورس از جمله دلایلی برای رشد نمادهای خودرویی، پتروشیمی و تجهیزاتی بود که در کنار آن بازگشت سوئیفت برای بانکیها همچنان به مثبت ماندن این گروه کمک کرد. این در حالی است که فعالان بازار معتقدند درصورتی که تا پایان سال نرخ سود بانکی کاهش یابد و همچنین رفع تحریمها با انعقاد قراردادهای جدید در شرکتهای فعال بورسی بهطور جدی دنبال شود نه تنها روند مثبت کنونی تداوم خواهد یافت بلکه بازار سرمایه زیانهای ابتدای سال را جبران میکند.
رصد بازار فرابورس
به دنبال رشد اخیر بورس تهران، بازار فرابورس نیز افزایش مولفهها را تجربه کرد که با افزایش حدود یک درصدی شاخص آیفکس و رسیدن به محدوده ۶۹۳ واحدی دنبال شد؛ در جریان معاملات دیروز شاخص فرابورس تحت تاثیر نمادهای پترول، شتران، حسینا و سمگا افزایش ۴/ ۶ واحدی را تجربه کرد و در نهایت در عدد ۴/ ۶۹۳ واحدی ایستاد. همچنین روز گذشته هشتمین عرضه اولیه امسال فرابورس با معامله ۱۴ میلیون سهم توکا رنگ در حالی صورت گرفت که در این عرضه۷میلیون و ۵۰۰ هزار سهم در فرآیند کشف قیمت و مابقی آن برای معاملهگران آنلاین در نظر گرفته شد. در مجموع ۲۱ میلیارد و ۷۰۰میلیون ریال از ارزش کل معاملات دیروز فرابورس از معاملات «شتوکا» بود، این در حالی است که در مجموع دیروز بیش از ۲۵۱ میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۶/ ۸۲۶ میلیارد ریال در این بازار دادوستد شد. بیشترین حجم معاملات در اختیار نماد پترول با جابهجایی ۵/ ۲۴ میلیون سهم بود. همچنین اوراق اجاره مسکن نیز با معاملات ۵۰میلیارد ریالی خود، بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. همچنین در این بازار ۷۴میلیارد ریال از اوراق مشارکت مجد و ۵۹ میلیارد ریال از اوراق اجاره رایتل نیز بهصورت بلوکی جابهجا شد. اسناد خزانه اسلامی نیز در این روز به قیمت ۹۵۷ هزار و ۷۱۴ ریال رسید که به این ترتیب نرخ بازده تا سررسید این اوراق با ۳۲/ ۰ درصد کاهش نسبت به روز دوشنبه به ۶۸/ ۲۵ درصد رسید. تسهیلات مسکن بیشتر دورهها نیز روز گذشته را با نوسان مثبت پشت سرگذاشتند و به میانگین قیمت ۷۳هزار تومان رسیدند.
منبع: دنیای اقتصاد