کشورهای جهان با گردهمایی بزرگی که در سال ۱۹۹۵ داشتند ادبیات و قواعد مشخصی را در این خصوص رقم زدند.
سیده فاطمه مقیمی*: تجارت جهانی بازی کردن در زمین بین المللی است. میدانی که قواعد و قوانین خاص خود را دارد. تکروی و انفرادی بازی کردن در این میدان چندان معنا ندارد و بازی باید به صورت تیمی باشد. کشورهای جهان با گردهمایی بزرگی که در سال ۱۹۹۵ داشتند ادبیات و قواعد مشخصی را در این خصوص رقم زدند.
(WTO) با عنوان تجارت جهانی قوانین یکسان و برابری را برای همه کشورهای عضو وضع کرده و امروزه تمام جهان را در پوشش خود گرفته است. با یکسان بودن شرایط تعرفه ای تجارت یکپارچه و منظمی ایجاد شده است تا کشورهای عضو در یک شرایط یکسان با یکدیگر به رقابت بپردازند.
نزدیک به ۸ سال است که ایران عضو ناظر این سازمان است و برای الحاق به این مجموعه انتظار میکشد. اکنون که در حال ورود به دوران پسا تحریم هستیم با گشایشهای بین المللی و رفع تحریمهای گذشته بیش از پیش به حضور ایران در این سازمان نیازمند هستیم. همچنین گامهای اساسی باید در راستای اضافه شدن به این سیستم جهانی برداشته شود. از مهمترین شرایطی که باید اجرا شود یکسان شدن تعرفه ها است. هنوز در نظام وارداتی تعرفه یکسانی وضع نشده و همچنان با تعرفه های متعددی مواجه هستیم. یکی دیگر از شروط مهم محقق نشده ارز تک نرخی و ثابت نبودن نرخ ارز در کشور است.
نرخ ارز در کشور دچار نوسانات بسیاری است. اگر ایران بخواهد در این سازمان حضور پیدا کند و قوانین این حوزه را در اقتصاد خود پیاده کند باید در راستای ثابت شدن نرخ ارز گام های اساسی و مهمی را بردارد. همچنین نرخ ارز در کشور دارای ارزشهای متفاوتی است. نرخ ارز دولتی و نرخ ارز آزاد است.
چندگانه بودن این نرخ ارز باعث بروز مشکلات فراوانی در بحث واردات و صادرات شده است. دولت باید در جهت تک نرخی کردن ارز برنامه اصولی و جامعی را پیاده سازی کند و به یک عدد ثابت باثبات دست یابد. به عنوان مثال تجار با ارزی که خرید میکنند و با ارزی که کالا را تحویل میگیرند متفاوت است. عدم سلامت محاسبه نرخ ارز مشکلات بسیاری را برای تاجران ایرانی به همراه داشته است. تک نرخی کردن ارز و تلاش برای تثبیت آن نه تنها امنیت تجارت در ایران را بیشتر میکند بلکه میتواند یکی از موانع مهم سرمایه گذاری خارجی را برطرف سازد. دولت باید برای پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی برنامهها و گامهای اصولی را بردارد تا بتواند سلامت اقتصادی را تامین کند. به تعویق انداختن و تاخیر در پیوستن به این سازمان اقتصاد امروز را از رشد و شکوفایی باز میدارد و فرصتهای اقتصادی امروز را تباه میسازد.
* عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران
منبع: روزنامه نوآوران