براساس اعلام مسئولان وزارت بهداشت قرار است هزینه جراحی پیوند اعضا بین وزارت بهداشت و بیمهها تقسیم شود و هرکدام از آنها بخشی از هزینههای سنگین جراحی و درمان بیماران پیوندی را تقبل کنند.
براساس اعلام مسئولان وزارت بهداشت قرار است هزینه جراحی پیوند اعضا بین وزارت بهداشت و بیمهها تقسیم شود و هرکدام از آنها بخشی از هزینههای سنگین جراحی و درمان بیماران پیوندی را تقبل کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار پول(poolpress.ir)، این تصمیمی است که در آخرین جلسه شورایعالی پیوند گرفته شده و با کمی تأخیر کلیات آن به امضای مدیران ارشد سازمان تأمیناجتماعی و بیمه سلامت رسیده است اما این مصوبه برای اجرایی شدن نیاز به تصویب نهایی شورایعالی بیمه دارد. موضوعی که به نظر میرسد با توجه به موافقت دو سازمان بیمهای بزرگ کشور، چندان مشکلی برای تصویب در شورایعالی بیمه نداشته باشد؛ چراکه بنابه گفته محمد آقاجانی معاون درمان وزارت بهداشت «نمایندگان بیمه تأمیناجتماعی و سلامت ضمن امضا و توافق بر سر کلیات این مصوبه قول همکاری و اخذ مصوبه نهایی شواریعالی بیمه را به مسئولان وزارت بهداشت دادهاند.» پوشش بیمهای پیوند اعضا توسط بیمههای پایه سلامت جدا از کاهش هزینههای سنگین جراحی پیوند و درمان آن که فشار مالی زیادی را به بیماران و خانوادههای آنها تحمیل میکند، از آن جهت اهمیت دارد که پیوند اعضا در بین خدمات درمانی کشور و در مجموع خدمات حوزه سلامت، پیشرفتهترین نوع خدمت است و در ردیف خدمات استراتژیک طبقهبندی شده است و یکی از مرزهای دانش پزشکی محسوب میشود، به همین دلیل هم این مصوبه میتواند نویدبخش تحولی بزرگ در این حوزه باشد.
پیوند اعضا و قول همکاری بیمهها
در جلسه شواریعالی پیوند در دیماه سال گذشته، مقرر شد، هزینههای مربوط به خدمات پیوند اعضا میان بیمهها و وزارت بهداشت تقسیم شود، به این صورت که هزینه مربوط به تیم پیوند را وزارت بهداشت و هزینه دارو، لوازم، آزمایشات و بستری بیمار در بیمارستان را سازمانهای بیمهگر پرداخت کنند. این را کتایون نجفیزاده رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت به شهروند میگوید. او در تشریح روند پوشش بیمهای خدمات پیوند اعضا میافزاید: «در جلسهای که به دعوت وزیر بهداشت برگزار شد و مدیران ٢ بیمه بزرگ کشور هم حضور داشتند، پس از بررسیها و صحبتهای انجامشده مصوب شد که بیمهها بخشی از هزینههای درمانی پیوند اعضا را پوشش دهند. در همان جلسه روسای سازمان تأمیناجتماعی و بیمه سلامت تفاهمنامهای را در این خصوص با وزارت بهداشت امضا کردند.»
او ادامه میدهد: «البته این مصوبه برای اجرایی شدن نیاز به تصویب نهایی در شورایعالی بیمه دارد. ما منتظریم که در اولین جلسه شورایعالی بیمه این موضوع مطرح شود و امیدواریم قول سازمانهای بیمهگر درباره پوشش هزینههای پیوند اعضا با تصویب در شورایعالی بیمه محقق و اجرایی شود.»
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت با تأکید بر لزوم پوشش بیمهها در پیوند اعضا میافزاید: «نجات جان بیمارانی که فقط با پیوند اعضا میتوانند به زندگی ادامه دهند، یکی از وظایف اصلی نظام سلامت است و از طرف دیگر بسیاری از این افراد از اقشار ضعیف جامعه هستند و به همین دلیل هم تأمین هزینههای درمانی پیوند اعضا از توان آنها خارج است، به همین دلیل پوشش بیمهای این خدمات بسیار اهمیت دارد.»
او حمایت از بیماران پیوندی را یکی از اهداف و برنامههای وزارت بهداشت عنوان میکند و میگوید: «همانطور که گفتم طیف وسیعی از بیماران پیوندی از اقشار ضعیف جامعه هستند و این وظیفه نظام سلامت کشور است تا از این افراد حمایت کند. این گروه از بیماران نیز مانند سایر اقشار جامعه نیاز به حمایت دارند و به همین دلیل باید بیمهها به تکالیف قانونی خود در این زمینه توجه داشته باشند. البته با توجه به توافق انجام گرفته به نظر میرسد که این مصوبه در شواریعالی بیمه نیز به تصویب برسد.»
سرمایهگذاری وزارت بهداشت در بخش پیوند اعضا
نجفیزاده با بیان اینکه وزارت بهداشت بعد از مصوبه شورایعالی پیوند به وعده خود در زمینه پیوند اعضا عمل کرده است، میگوید: «وزارت بهداشت هزینههای تیم پیوند را به مراکزی که پیوند اعضا را انجام میدهند، پرداخت کرده است. امیدواریم با تصویب این موضوع در شورایعالی بیمه، سازمانهای بیمهگر هم به وعدههای خود در این زمینه عمل کنند.»
او ادامه میدهد: «وزارت بهداشت از سال گذشته حمایت خود را از تیمهای پیوند ٢ برابر کرده و سرمایهگذاریهای خوبی در این بخش انجام شده است. امیدواریم با اضافه شدن حمایتهای بیمهای تحولی بزرگ در پیوند اعضا ایجاد شود و مشکلات بیماران نیازمند رفع شود.»
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت با اشاره به پیشرفتهای خوب و جایگاه مناسب ایران در زمینه پیوند اعضا میگوید: «از حیث جایگاه علمی پیوند، خوشبختانه در کشور پیشرفتهای خوبی داشتیم و اکنون تقریبا پیوند همه اعضای بدن در کشور انجام میشود. ما در حال حاضر در زمینه خدمات پزشکی در بخش پیوند اعضا نزدیک به کشورهای پیشرفته دنیا هستیم و حتی نتایج پیوند اعضا در ایران در برخی حوزهها بهتر از سایر کشورها است.»
پایین بودن تعرفه و تأخیر در پرداخت ٢ مشکل جراحان پیوند اعضا
پیوند اعضا، جراحی بسیار دشواری است، درحالیکه تعرفههای مربوط به این خدمات با سختیهای آن هیچ همخوانی و هماهنگی ندارد. این را ایرج فاضل یکی از اعضای شورایعالی پیوند به شهروند میگوید. او که یکی از پایهگذاران پیوند کلیه در ایران پس از انقلاب است درباره مشکلات و کمبودها در بخش پیوند اعضا توضیح میدهد: «یکی از مشکلات مهم ما در حوزه پیوند پایین بودن تعرفههای این خدمات است. برای مثال پیوند کبد به ۴۸ ساعت تلاش یک تیم پزشکی مجرب نیاز دارد تا کبد را از بدن اهداکننده با شرایط خاص و در کمترین زمان ممکن به گیرنده برسانند و با انجام ۸ ساعت جراحی این پیوند انجام شود. تازه این اول کار است و باید فرد گیرنده پیوند تحت نظر دقیق کادر پزشکی باشد تا مشکلی برای او به وجود نیاید. این حجم بالای کار سخت و مسئولیت برای پزشکان و جراحان با توجه به تعرفههای پایین این خدمات باعث میشود تا جراحان جوان و تازهکار کمتر به این کار تن دهند چون میتوانند با انجام یک جراحی ساده بینی یا چشم چندین برابر این دستمزد را دریافت کنند.»
او ادامه میدهد: «زمانی در اوایل دهه ۶۰ من خودم ۲۰۰ پیوند کلیه را انجام دادم و دست آخر هم یک چک یکمیلیون تومانی به من دادند. آن زمان من به خاطر مسائل اقتصادی این کار را انجام نمیدادم ولی اکنون شرایط تغییر کرده است و مسائل اقتصادی بر تمام شئون زندگی آحاد جامعه که پزشکان و جراحان نیز بخشی از آنها هستند، سایه افکنده، پس نمیتوان انتظار داشت مانند سالهای دور جراحان تحت هر شرایطی به این حوزه علاقه نشان دهند. البته وظیفه انسانی و حرفهای هر پزشکی نجات جان بیمار است ولی نمیتوان مسائل مالی و اقتصادی را نادیده گرفت.»
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت اول آیتاللههاشمیرفسنجانی با اشاره به تأخیر در پرداختها به تیمهای پزشکی پیوند میگوید: «یکی دیگر از مشکلات موجود در این زمینه پرداختهای با تأخیر به کادر پزشکی است. این مشکلات باعث شد تا شورایعالی پیوند در جلسات متعدد خود با رایزنی و ارایه گزارشات، مسئولان بیمه کشور را متقاعد کند تا بخشی از هزینههای درمانی پیوند اعضا را پوشش دهند.»
رابطه مالی بین پزشک و بیمار ریشه تمام مشکلات نظام درمانی است
او ادامه میدهد: «ما هم مانند سایر اعضای شورایعالی بیمه منتظر هستیم تا تکلیف این مصوبه در شورایعالی بیمه مشخص شود، هرچند در جلسهای که با حضور وزیر بهداشت، روسای بیمه تأمیناجتماعی و بیمه سلامت در شورایعالی پیوند برگزار شد، تفاهمنامهای در این خصوص به امضای طرفین رسید ولی برخی شنیدهها و اخبار حکایت از آن دارد که بیمهها پس از انجام برخی بررسیها قبول تعهدات این مصوبه را در توان خود نمیبینند، البته امیدوارم که این اخبار بیشتر درحد شایعه باشد چون در غیر این صورت مشکلات پیوند اعضا در کشور بسیار بیشتر میشود.»
فاضل با اشاره بر لزوم تغییر در جدول پرداختهای مربوط به بخش پیوند اعضا میگوید: «ما بارها در جلسات خود بر لزوم تغییر نگاه مسئولان به جراحی پیوند اعضا و خدماتدرمانی تأکید کردهایم. این یک واقعیت است که پیوند اعضا بهخصوص کلیه، کبد، ریه و قلب از اهمیت و حساسیت خاصی برخوردار است و باید نگاه ویژهای به این بخش داشت، در غیر این صورت میزان تمایل جراحان و پزشکان جوان برای ورود به این عرصه باز هم کاهش پیدا میکند و این موضوع حتی پیشرفتهای خوب کشور در این زمینه را تحتتأثیر قرار میدهد. حالا با این مصوبه و در صورت عمل کردن بیمهها به وعدههای خود میتوان امیدوار بود تا تحولات مثبتی در بخش پیوند اعضا شکل بگیرد.»
او بزرگترین مشکل پیوند اعضا و حتی کل نظام درمانی کشور را رابطه مالی پزشک و بیمار عنوان میکند و دراینباره میگوید: «تا مادامی که رابطه مالی کادر درمانی با بیماران بهطور کامل قطع نشود، مشکلات اساسی نظام درمانی کشور به صورت ریشهای حل نخواهد شد. در تمام کشورهایی که به نوعی در خدماتدرمانی و بهداشتی پیشرو هستند، این رابطه مالی سالهاست که قطع شده است. برای مثال در آمریکا، کانادا و انگلیس شما بهعنوان بیمار فقط به مراکز درمانی یا پزشک مراجعه میکنید و کادر درمانی تمام خدمات لازم را درنهایت کیفیت و دقت به شما ارایه میدهند و شما هیچ رابطه مالی با بیمارستان، پزشک یا کادر درمانی ندارید. در آنجا ضلع سومی به نام بیمه تمام هزینهها را براساس تعرفههای واقعی به بیمارستان یا پزشک پرداخت میکند، آن هم با کمترین تأخیر ممکن.» او ادامه میدهد: «ولی در کشور ما بیمهها بیمار هستند و به همین دلیل رابطه مالی بیمار با کادر درمانی همچنان برقرار است، البته بیمهها هم مشکلات زیادی دارند که باید مورد توجه قرار بگیرد. کمبود منابع و سوءمدیریت دو مشکل اساسی بیمههاست. ما در کشور بیمههای متعددی داریم که میتوان با تجمیع آنها و با مدیریت واحد و کارآمد تا حد بسیار زیادی مشکلات درمانی کشور را برطرف کرد.»
انتهای پیام