حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت، در آخرین اظهار نظر خود عنوان کرده است که اگر مشکل بیمه حل شود مشکل حوزه سلامت نیز درچند سال آینده حل خواهد شد.
در حالی که چندی پیش سیدحسن قاضیزاده هاشمی درکسوت وزیر بهداشت اعلام کرده بود که بیمهها پاشنه آشیل طرح تحول سلامت هستند، وی در آخرین اظهار نظر خود عنوان کرده است که اگر مشکل بیمه حل شود مشکل حوزه سلامت نیز درچند سال آینده حل خواهد شد.
این در حالی است که به نظر میرسد محدودیت منابع مالی و عقبافتادن مطالبات عاملی برای بروز کدروتها بین بیمهها و وزارت بهداشت شده است، آن هم در شرایطی که برای ایجاد هماهنگی بیشتر سالهاست که تجمیع بیمهها در دستور کار قرارگرفته است، هرچند که حدود ۲ماه قبل علی حیدری، نایب رییس هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی عنوان کرده بود؛ براساس بند ۴۲برنامه ششم توسعه نیز تجمیع بیمهها منتفی شده است. با این وجود وزیر بهداشت همچنان و برای چندمین بار بر تجمیع بیمهها تاکید دارد و این کار، یک الزامی قانونی است. به عبارتی میتوان گفت تجمیع بیمهها بحث ساختاری است و اجرای سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری چه در وزارت بهداشت و چه در کل شاکله دولت موضوعی است که باید عملیاتی شود.
بدهکاری بیمهها چه میزان است؟
با همه این توضیحات اما این روزها اگر چه تجمیع بیمهها همچنان بیسرانجام مانده است، اما مهمترین بحث در این حوزه چندان ارتباطی به مساله مذکور ندارد و بلکه بدهی بیمهها به وزارت بهداشت روایتی است که ممکن است نه تنها این وزارتخانه و مجموعههای درمانی و بهداشتی تحت پوشش را با مشکل جدی مواجه کند، بلکه امکان دارد اثرات نامطلوبی بر روند درمان بیماران و مراجعات آنها به مراکز درمانی داشته باشد. اما اینکه رقم بدهی این شرکتها به اصلیترین وزارتخانه متولی بهداشت و درمان در کشور چه میزان است؟ پرسشی است که ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت در رابطه با آن عنوان میکند که بیمهها از حدود هشت ماه پیش مطالبات بیشتر بیمارستانها و مراکز درمانی را پرداخت نکردهاند و اکنون وزارت بهداشت سه هزار و ۷۶۶میلیارد تومان از سازمانهای بیمهگر مطالبات معوقه پرداخت نشده دارد که مهمترین اثر آن دیرکرد پرداخت کارانه و اضافه کار کارکنان بیمارستانهاست که نارضایی آنها را به همراه داشته است.
وی حتی یک قدم فراتر رفته و بیان میکند شرایط بیمارستانهای دولتی نگران کننده است و اکنون به وضعیت قبل از اجرای طرح تحول سلامت در سال ۹۲ بازگشتهایم در حالی که مطابق قانون بیمهها باید ۶۰درصد اسناد مالی بیمارستانها را به صورت علی الحساب حتی قبل از بررسی آن پرداخت کنند و ۴۰درصد بقیه را تا حداکثر ۲ ماه تسویه کنند.
طلب بیمهها از دولت
با این وجود وزیر بهداشت درباره میزان بدهی بیمهها به این وزارتخانه اینگونه توضیح میدهد که در این مورد آمار دقیقی وجود ندارد، اما فکر می کنم میزان بدهی هم در بیمه نیروهای مسلح و هم در تامین اجتماعی و هم در بیمه سلامت ایرانیان رقم قابل توجهی است. البته بیمهها نیز مشکلاتی دارند و از دولت طلب دارند. هرچند که به نظر میرسد قاضیزاده هاشمی با وجود اینکه توضیح دقیقی درباره رقم این بدهیها نمیدهد اما همچنان نگران مشکلاتی است که چنین شرایطی برای نظام سلامت کشور به همراه دارد.
البته حریرچی این آمار رو ارقام را کمی واضحتر بیان میکند. براساس اظهارات این مقام مسئول وضعیت بدهی بیمهها به بیمارستانها، بیمارستان به بیمارستان و بیمه به بیمه فرق می کند. ولی به طور کلی از حدود دیماه سال ۹۳ این بدهیها وجود دارد و در برخی مراکز ۳۲ درصد اسناد و در برخی دیگر تا ۷۰درصد اسناد دیماه سال گذشته پرداخت شده و در سازمان بیمه دیگر ممکن است این ارقام بین ۱۲درصد تا ۷۹درصد باشد و به طور کلی بیمه ها بین ۶ تا هشت ماه به بیمارستانها بدهکار هستند. شرایطی که موجب شده تا وزیر بهداشت با بیان اینکه من در حوزه سلامت باید پاسخگوی همکاران پزشک و پرستار باشم، به نحوی گلایه خود را به گوش شرکتهای بیمه برساند.
اقتدار سازمانهای بیمهگر و موفقیت نظام سلامت
هرچند که متولیان امر بیمه نیز همه گلایهها را بی پاسخ نمیگذارند. به طور مثال محمد جواد کبیر، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران معتقد است که این سازمان در اجرای طرح تحول سلامت که اجرای آن از سال گذشته در کشور آغاز شده است، نقش بسیار پر اهمیتی را ایفا کرده و توانسته است در این زمینه ۸۰درصد هزینه های طرح را به دوش کشیده و پرداخت کند. با همه این توضیحات اما نباید از این نکته غافل شد که موفقیت نظام سلامت منوط به اقتدار، کارآمدی و تصمیمگیری درست سازمان های بیمهگر است. بحثی که کبیر آن را اینگونه جملهبندی میکند؛ باید رویکرد مشترک و نظام یکپارچه مشتمل بر بیمه چند لایه را در نظام رفاه و بیمه در کشور داشته باشیم تا بتوانیم با استفاده از منابع موجود حمایت لازم را در حفاظت مالی از مردم در برابر هزینههای سلامت که می تواند فاجعه بار باشد، داشته باشیم. این توضیحات در حالی عنوان شده و میشود که به نظر میرسد در کنار همه موارد عنوان شده پرداخت معوقات کادر درمانی هم به سختی به این شرایط گره خورده است، تا به آنجا که وزیر بهداشت با توضیحی درباره اظهارنظرش درباره پرداخت معوقات کادر درمانی تا آخر شهریور عنوان میکند که قول پرداخت معوقات کادر درمانی از طرف وزارت بهداشت نیست،ۀ بلکه از طرف بیمههاست. هرچند که قاضیزاده هاشمی این توضیح را هم میدهد که من به زعم صحبت و قول احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی که قول تسویه بیمهها را داده بود، عنوان کردم که امیدواریم بیمهها تا آخر شهریور بدهیهای خود را پرداخت کنند. به عبارتی طبق قولی که داده شده است بنا است هم سازمان بیمه تامین اجتماعی و هم سازمان بیمه سلامت ایرانیان معوقات خود را تا آخر ماه جاری تسویه کنند و امیدواریم همه گروههای پزشکی و پرستاران این ۲هفته را نیز صبر کنند تا به موقع نسبت به آنچه که تعهد شده است، بیمهها بتوانند معوقات را تسویه کنند.
بدهی ۴۸۰ میلیارد تومانی بیمه سلامت
این در حالی است که گفته میشود از ۵۵۰ میلیارد تومان بیمه سلامت، در سال گذشته ۷۰ میلیارد تومان آن محقق شده است و اگر این اتفاقات نمیافتاد اکنون این مشکلات وجود نداشت. بنابراین رشته امید حل مشکلات در این مقوله به آخر شهریور و تامین معوقات گره خورده است. واقعیت این است که تصمیمگیری در زمینه ساختار بیمهها تصمیم کلانی است که مسئولان کشور باید پیگیر آن باشند. اگر سیاستهای کلی نظام سلامت و سیاستهایی که در برنامه ششم آمده است عملی شود بیش از ۹۰درصد مشکلات مردم در حوزه سلامت رفع خواهد شد. در غیر این صورت مشکلاتی که از قبل وجودد داشته ادامه خواهد داشت. موضوعی که وزیر بهداشت هم برآن اذعان دارد.
منبع: حمایت