باراک اوباما حجم دلارهای بلوکه شده ایران را حدود ١۵٠ میلیارد دلار اعلام کرده و جناب سیف رییس کل بانک مرکزی ایران حدود ٣٠ میلیارد دلار.

اختلاف بر سر اعلام حجم دلارهای بلوکه شده ایران دور از نظرها نیست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار پول(poolpress.ir)، علی میرزاخانی سردبیر دنیای اقتصاد در فیس بوک خود نوشت:
١- باراک اوباما حجم دلارهای بلوکه شده ایران را حدود ١۵٠ میلیارد دلار اعلام کرده و جناب سیف رییس کل بانک مرکزی ایران حدود ٣٠ میلیارد دلار.
٢- این تفاوت ١٢٠میلیارد دلاری باعث شده ملت همیشه در صحنه به جان هم بیفتند؛ گروهی بگویند ١٢٠ میلیارد دلار خرج همون “دکل”ها(!) شده و گروهی مدعی شوند که دلارها هنوز آزاد نشده حدود ١٢٠ میلیاردش گم شد! جالب اینکه فرض پنهان هر دو گروه هم این است که حرف راست را اوباما می گوید!
٣- آیا سیف دروغ می گوید؟ یا اوباما دروغ می گوید؟ پاسخ هر دو سوال منفی است و در واقع هم حرف اوباما با واقعیت منطبق است هم حرف سیف. اما تعریف مورد نظر اوباما از دلارهای بلوکه شده با تعریف سیف متفاوت است.
۴- واقعیت این است که جناب سیف ذخایر ارزی بانک مرکزی را که حدود ١٠٠ میلیارد دلار برآورد می شود در کتار برخی دارایی های مالی به عنوان دلارهای بلوکه شده محاسبه نکرده است. شاید به این دلیل که ذخایر ارزی بانک مرکزی قابل خرج نیستند چون قبلا توسط دولت به بانک مرکزی فروخته شده و ریال معادل آن توسط دولت دریافت شده است. این ذخایر در واقع پشتوانه پول ملی است. خرج کردن دوباره این دلارها به مفهوم آن خواهد بود که دولت به زور این ذخایر را از بانک مرکزی بگیرد و تحویل آن را مشروط به دریافت معادل ریالی کند!! معامله ای که قبلا انجام شده و انجام مجدد آن به معنی چاپ پول بدون پشتوانه است که شدیدترین اثر تورمی را دارد.
۵- حال شاید این سوال مطرح شود که اگر فقط ٣٠ میلیارد دلار قابل استفاده است و مابقی ١۵٠ میلیارد دلار قابل خرج نیست چرا اوباما ١۵٠ میلیارد دلار ارز بلوکه شده را به رخ کشیده است؟ پاسخ این است که اگرچه دسترسی مجدد به ذخایر بانک مرکزی فایده ای (البته فوایدی چون ضمانت وام و اعتبار به جای خود باقی است) ندارد اما عدم دسترسی به این دلارها بسیار خطرناک است چون این دلارها ابزار اصلی بانک مرکزی برای حفظ ارزش پول ملی است.
۶- نتیجه این که اگرچه فقط ٣٠ میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده قابل استفاده است، اما اهمیت ١٢٠ میلیارد دلار مابقی هم کم از این ٣٠ میلیارد دلار نیست. علت اینکه قبل از آمدن دولت روحانی، نرخ دلار در حال صعود بود به این دلیل بود که ذخایر ارزی به عنوان ابزار تنظیم بازار ارز از دسترس بانک مرکزی خارج شده بود و اگر بعد از آمدن دولت روحانی این صعود متوقف شد به این دلیل بود که انتظار بازار ارز در این دو سال آزادسازی این دلارها بوده است. به عبارت دیگر، بدون دسترسی به ذخایر ارزی، حفظ ارزش پول ملی غیرممکن خواهد بود و به همین دلیل رفع تحریم دسترسی به این ذخایر اگر از آن ٣٠ میلیارد دلار بیشتر نباشد کمتر نیست.

انتهای پیام


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=66273
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

دلارهای بلوکه شده ایران چقدر است؟
دلارهای بلوکه شده ایران چقدر است؟
دلارهای بلوکه شده ایران چقدر است؟
دلارهای بلوکه شده ایران چقدر است؟
دلارهای بلوکه شده ایران چقدر است؟
دلارهای بلوکه شده ایران چقدر است؟