مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی الزمات عرضه اولیه سهام شرکت ها به روش ثبت سفارش دفتری را اعلام کرد.

مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی الزمات عرضه اولیه سهام شرکت ها به روش ثبت سفارش دفتری را اعلام کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار پول(poolpress.ir)، در پی تصمیم مسئولان سازمان و شرکت بورس مبنی بر بکاری گیری روش ثبت سفارش دفتری برای عرضه اولیه سهام شرکت ها، حسین خزلی خرازی درباره الزمات این روش به ایسنا گفت: با به کارگیری روش ثبت سفارش دفتری مشکلات فعلی عرضه‌های اولیه برطرف می‌شود، اما ناظرین بازار باید به زمان عرضه‌های اولیه توجه کرده و زمان مناسبی برای آن در نظر بگیرند.

وی با بیان اینکه روش ثبت سفارش دفتری (Book Building) در دنیا استفاده می شود و می‌تواند تمامی مشکلات قبلی در بازار سهام ایران را برطرف کند، به آشنایی فعالان بازار سرمایه کشور با این روش در بورس اشاره کرد و ادامه داد: مشکلات عرضه‌های اولیه این است که در عرضه سهام شرکت، یک عرضه‌ کننده با تعداد مشخصی از سهم و انبوه بسیار زیادی از خریداران وجود دارد و سهمیه‌بندی برای خریداران تعیین می شود. در حالی که اکثر فعالان بازار مایل به خرید سهم جدید هستند.

این کارشناس افزود: از سوی دیگر در زمان عرضه اولیه نیروی عرضه و تقاضا در روز اول به درستی عمل نمی‌کند‌، زیرا تعداد خریداران و فروشندگان باید یکسان بوده و اطلاعات بین آنها مشترک و یکسان باشد.

خزلی خرازی عدم تقارن اطلاعاتی را از دیگر مشکلات عرضه اولیه دانست و گفت: چون شرکت سابقه فعالیت در بورس را ندارد طبیعی است که عرضه‌کننده از انبوه خریداران اطلاعات بیشتری داشته، لذا مشکل عدم تقارن اطلاعات در کنار سهمیه‌بندی باعث می‌شود که انحرافاتی در قیمت‌گذاری ایجاد شود.این در حالی است که در بورس کشور به دلیل وجود مشکلات زیرساختاری، مشکلات فنی هم به آن اضافه شده و عدم جوابگویی موتور معاملاتی و پهنای باند باعث بروز مشکلاتی در عرضه های اولیه می‌شود.

وی افزود: به همین دلیل روشی در دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد که بر اساس آن سهام شرکتی عرضه دوم یا SPO می‌شود. یعنی از خریداران طی چند روز ثبت‌نام به عمل آمده و به آنها اجازه داده می شود که ثبت‌نام کرده و قیمت‌ها را تغییر دهند و فروشنده نیز قیمت‌ها را تغییر می‌دهد و برای اینکه عرضه اولیه با شکست مواجه نشود حتما بازخرید سهم طراحی می شود تا متعهد پذیره نویسی در صورت عدم خریداری از سوی خریداران، سهام را خریداری کند.

مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی خاطر نشان کرد: در این روش هجوم به سیستم معاملاتی اندک بوده و چون ۱۰ روز قبل از عرضه ثبت‌نام صورت می‌گیرد، فروشنده و مشاور عرضه که مشاور متعهد بازخرید هم هست با توجه به حجم ثبت‌نام، استراتژی قیمت را تعیین می‌کند. این در حالی است که در مورد عدم تقارن اطلاعاتی مشکلات همچنان باقی‌ می‌ماند زیرا هرچند که مدیران اطلاعات را افشا کنند این روش به حجم اطلاعات کاری ندارد.

خزلی خرازی گفت: نکته‌ی بعدی در روزهای بعد از عرضه است به‌طوری که بعد ار عرضه اولیه به دلیل محدودیت نوسان و حجم مبنا صف‌های خرید در بازار ایجاد می‌شود که برای حل این مشکل پیشنهاد شده است تا محدوده نوسان سهم به مدت ۱۰ روز باز شود که با این کار قیمت واقعی سهم براساس اطلاعات مشخص شده و به کشف قیمت نزدیک‌تر خواهد بود.

وی در مورد فراهم بودن زیرساخت‌های لازم برای اجرای این روش گفت: درحال حاضر بستر و ایستگاه‌های معاملاتی برای این روش فراهم است، اما برای ثبت سفارش دفتری به نرم‌افزارهای خاصی نیاز است.درحالی که بسیاری از ابزارهای معاملاتی موجود مبتنی با نرم افزار فعلی راه اندازی شده است.

وی تاکید کرد: اگر بخواهیم زیرساخت‌های بازار را توسعه دهیم باید نرم‌افزارهای مخصوص به این کار را فراهم کنیم. به‌طوری که درحال حاضر معاملات فیوچرز سهام و ابزارهای بورس انرژی از طریق نرم‌افزار معاملاتی بورس انجام می‌شود که این روش اصولی نیست و در خصوص ثبت سفارش دفتری نیز باید نرم‌افزار جدیدی طراحی شود.

به گفته خرازی عرضه‌های بعدی در بورس با دستورالعمل فعلی و سیستم معاملاتی کنونی قابل انجام است، اما از این سیستم باید به صورت موقت و کوتاه‌مدت استفاده شده و برای بلند‌مدت نرم‌افزار جدیدی طراحی شود. با به کارگیری روش ثبت سفارش دفتری، مشکلات فعلی حراج از بین می‌رود. البته زمان عرضه اولیه بسیار مهم است که با تغییر دستورالعمل و نرم‌افزار پاسخ داده نمی‌شود به طوری که ناظرین بازار باید زمان درست عرضه اولیه را تشخیص داده و متناسب با شرایط بازار عرضه را انجام دهند.

انتهای پیام


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=65093
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

مشکلات عرضه‌های اولیه و الزمات روش جدید
مشکلات عرضه‌های اولیه و الزمات روش جدید
مشکلات عرضه‌های اولیه و الزمات روش جدید
مشکلات عرضه‌های اولیه و الزمات روش جدید
مشکلات عرضه‌های اولیه و الزمات روش جدید
مشکلات عرضه‌های اولیه و الزمات روش جدید