از نظر مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه، مناسب نبودن محیط کسب و کار ایران و عدم استفاده از سیاستهای انبساطی پولی باعث تشدید رکود اقتصادی میشود.
از نظر مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه، مناسب نبودن محیط کسب و کار ایران و عدم استفاده از سیاستهای انبساطی پولی باعث تشدید رکود اقتصادی میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول(poolpress.ir)، مهدی طحانی در گفتوگو با اقتصادنیوز درباره وضعیت فعلی بازار سرمایه گفت: فضای انتظاری نبودن پول باعث شده است بازار وارد چرخه رکود شود. در واقع وضعیت فعلی بازار سرمایه، شبیه وضعیت پیش از مذاکرات است، با این تفاوت که یک رشد چندهزار واحدی را تجربه و دوباره افول کرده است. حقوقیهای بازار هم درگیر شرایط عادی بازار هستند و پوللازم شدهاند و در نتیجه پول را از بازار بیرون میبرند. اما متاسفانه جای دیگری به جز بازار سرمایه برای نقد کردن پولشان پیدا نکردهاند.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: این فضای رکودی بر تمام وجوه اقتصاد حاکم است. اگر معاملات بورس کالا را هم رصد کنیم، میبینیم که سطح معاملات فلزها و پتروشیمی و مابقی بازارها، کاهش یافته است. البته در بازارهای مسکن و پروژههای عمرانی هم رکود حاکم شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه، از لحاظ اقتصادی باید آنچه در آمریکا و اروپا انجام شد را مورد توجه قرار بدهیم. دولت این کشورها تصمیم گرفتند که مجموعهای از سیاستهای کاهش رکود را عملی کنند که یکی از آنها سیاستهای پولی انبساطی بود. در آمریکا پس از بحران مالی ۲۰۰۸، دولت با انتشار اوراق قرضه، عملا پول چاپ کرد و همگام با آن در بخش تولید، قوانین و مقررات را اصلاح کرد. نتیجهاش این شد که اقتصاد آمریکا در سال ۲۰۱۴ قویترین اقتصاد دنیا شد اما اقتصاد اروپا هنوز دارد لنگ میزند. البته در اروپا هم همین سیاستها گذاشته شد و در آینده نزدیک نتایج ان قابل مشاهده میشود.
طحانی درباره ایجاد تورمی که در نتیجه سیاستهای انبساطی ایجاد میشود، گفت: تورم ساختاری کشور ما همیشه ۱۵ درصد بوده است. در مواقع بسیار نادری، تورم ایران کمتر از ۱۵ درصد بوده است. در واقع مختصات اقتصاد ایران است به نحوی است که باید تورم ۱۵ درصد را داشته باشد. حال اگر این تورم ۱۷ درصد بشود، اما رونق وجود داشته باشد، اتفاق بدی نمیافتد. پایین بودن نرخ تورم نشانه سلامتی اقتصاد نیست.
او افزود: از سوی دیگر به نظر من در نرخ تورم ابهام وجود دارد. زیرا اکنون تمام کالاها در حالا گران شدن هستند، حداقل در اجناسی که مردم به طور روزانه با آن مواجه هستند. نمیدانم تورم ۱۵ درصد چگونه محاسبه میشود. به هر حال بحث اینجاست که پایین آمدن نرخ تورم به تنهایی نشانه ضعف اقتصاد است که اقتصاد را منجمد کردند که تورم را پایین بیاورند. از سوی دیگر پایین آوردن نرخ سود بانکی به تنهایی نمیتواند در بازار سرمایه تاثرگذار باشد، زیرا بانکها دوست ندارند که نرخشان بالا باشد. اما به دلیل اینکه تقاضای پول در جامعه بالا است، مجبورند در این رقابت پول گرفتن با نرخ بالا شرکت کنند.
این کارشناس بازار سهام گفت: تمام بخشهای اقتصادی، به طرز اغراق آمیزی منتظر توافق نامه هستهای نیمه تیرماه است، اما باید توجه کرد که حتی اگر توافق انجام شود، خود توافق قرار نیست کاری انجام دهد. اگر همین الان سرمایه گذار خارجی بیاید، کجا میخواهد برود؟ آیا پروژه تعریف شده و مناسب برای ورود سرمایه گذارهای کلان داریم؟
طحانی خاطرنشان کرد: فضای ورود سرمایه گذار در کسب و کار ایران وجود ندارد، زیرا اگر جود داشت، تحریمها مانعی برای ورود سرمایه گذار نبود. وقتی در رتبه بندی جهانی محیط کسب و کار در میان ۱۸۰ کشور، در رتبه ۱۳۰ هستیم. این نشان میدهد که فضای کسب و کار ایران، فضای مناسبی نیست. مصداق بارز آن هم این است که همین الان یک سایت انگلیسی زبان نداریم که سرمایه گذاران بتوانند اطلاعات شرکتها و پروژهها را رصد کنند.
انتهای پیام