بهره گیری از تجارب بیمه گران جهانی مسیری نوین را پیش روی بیمه گران ایرانی قرار می دهد تا جدا شدن از مدل های فعلی کسب و کار را تمرین و به سمت مدل های نوین حرکت کنند.
آزاده محسنی : با قرایت بیانیه مشترک پایانی مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ توسط محمدجواد ظریف ،وزیرامورخارجه جمهوری اسلامی ایران و فدریکا موگرینی ، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، موجی از امیدواری جهت ایجاد فصل جدیدی از تحولات اقتصادی در بازار های مالی ایران پدیدآمد که بدون شک بازار بیمه کشور نیز از این امر مستثنی نخواهد بود.
براساس راه حل های بدست آمده، پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک ، تمامی قطعنامه های شورای امنیت لغو خواهد شد و همه تحریم های اقتصادی و مالی چندجانبه اروپا و یکجانبه امریکا از جمله تحریم های مالی، بانکی، بیمه، سرمایه گذاری و تمامی خدمات مرتبط با آنها در حوزه های مختلف از جمله نفت، گاز، پتروشیمی وخودور سازی فورا لغو خواهند شد. همچنین تحریم ها علیه اشخاص حقیقی و حقوقی، سازمان ها، نهادهای دولتی و خصوصی تحت تحریم های مرتبط هسته ای ایران از جمله؛ بانک مرکزی، سایر موسسات مالی و بانکی، سوئیفت، کشتیرانی و هواپیمایی جمهوری اسلامی، کشتیرانی نفت به طور همه جانبه فورا برداشته خواهند شد. همچنین کشورهای عضو گروه (۱+۵) متعهد هستند از وضع تحریم های جدید در موضوع هسته ای خودداری نمایند ، با توجه به این راه حل ها و تاکید بر لغو تحریم های یک جانبه بر بازارهای مالی ایران از جمله بیمه ، بررسی اثر گذاری لغو تحریم ها بر ساختار صنعت بیمه کشور ضروری به نظر می رسد که این آثار از چند منظر قابل بررسی است.
تحلیل اثرات لغو تحریم ها بر صنعت بیمه کشور از منظر اقتصادی نشان می دهد ، بدون شک رونق اقتصادی در کشور خودبخود سبب رونق کسب و کار و افزایش در آمد خانوار ها می شود که در صورت بازار یابی کارا و صحیح از سوی شرکت های بیمه بخشی از نقدینگی جامعه به سوی این بازار مالی هدایت خواهد شد.
تجارت جهانی نشان می دهد ، بیمه در اقتصاد های پررونق توسعه بیشتری دارد ، بنابراین می توان امید وار بود که شرکت های بیمه بتوانند در مسیر رونق اقتصادی پرتفوی قابل قبولی را بدست آورند که این امر بدون شک در سایه برنامه ریزی منسجم و یکپارچه و تربیت نیروی متخصص و بهره گیری از تجارب جهانی و استفاده از روش های بازار یابی نوین و با تکیه بر فناوری اطلاعات میسر خواهد بود ، البته ذکر این نکته ضروری است که بازگشت اقتصاد کشور به شرایط مطلوب به سرعت میسر نمی شود.
زمان حرکت در بازار سرمایه فرا رسیده است
بنابراین گزارش یک روزنامه آمریکایی از قول برخی منابع گزارش داده توافق هستهای کشورهای ۵+۱ با ایران سرمایه گذاران خارجی را به سمت سرمایهگذاری در بازار بورس تهران سوق خواهد داد.
روزنامه والاستریتژورنال نوشت: بخش اعظم این سرمایه، دستکم در مراحل ابتدایی میتواند روانه بازار بورس تهران شود ، بنابراین می توان آینده پر رونقی را برای بورس متصور شد و در این راستا شرکت های بیمه باید این فرصت را غنیمت بشمارند و در بازار سرمایه نقشی موثری را ایفا کنند.
از آنجا که عوامل برون زا بر اصل سرمایه گذاری شرکت های بیمه تاثیر می گذارند می توان امیدوار بود که با ایجاد شرایط ثبات اقتصادی در نتیجه لغو تحریم ها ، سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار برای شرکت های بیمه مطلوب باشد.
علاوه براین قوانین و مقررات وضع شده توسط مراجع قانونی و بویژه نهاد ناظر نقش تعیین کننده ای بر صنعت بیمه خواهد داشت و به استناد آیین نامه شماره ۶۰ شورای عالی بیمه محدوده سرمایه گذاری منابع شرکت های بیمه که شامل حقوق صاحبان سهام ، ذخایر فنی وسایر منابع می باشد در راستای حمایت از بازار سرمایه کشور است به طوریکه طبق این آیین نامه شرکت های بیمه مجازند در مجموع حداکثر چهل درصد منابع سرمایه گذاری ابتدای دوره را در سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار و فرابورس سرمایه گذاری کنند.
بر این اساس اگر تا کنون سهام شرکت های بیمه نتوانسته است در بورس با اقبال چندانی روبرو شود اکنون زمان مناسبی است که نقش موثری در بازار سرمایه ایفا کند.
کشف مدل های جدید کسب و کار
بدون شک در سایه لغو تحریم ها ارتباط شرکت های بیمه با نهاد بیمه گر بین المللی بیشتر خواهد شد که در سایه این ارتباطات ، بهره گیری از تجارب بیمه گران پرقدرت جهانی مسیری نوین را پیش روی بیمه گران ایرانی قرار می دهد تا جدا شدن از مدل های فعلی کسب و کار را تمرین و به سمت مدل های نوین حرکت کنند.
آنچه که مسلم است ، شرایط فعلی بیمه گویای آن است که شرکت های بیمه در حال حاضر همچنان بر روش های سنتی و کهنه کسب و کار اصرار می ورزند که البته شاید بتوان گفت عدم وجود فضای رقابتی بر این اصرار بی تاثیر نبوده است ؛ اما اکنون زمان آن رسیده است که بیمه گران مسیرهای جدیدی را برای نقش آفرینی کاراتر در بازار مالی ایران کشف کنند که بدون شک قدم گذاشتن در این مسیر تازه از طریق تنوع محصولات و بروز کردن خدمات بیمه ای در سایه بهره گیری از فناوری اطلاعات میسر می شود.
علاه براین ورود به این مسیر های تازه بدون بهره گیری از فرایند های نوین مدیریتی چون پیاده سازی حاکمیت شرکتی در جهت ایجاد شفافیت ، پاسخگویی ، عدالت و رعایت حقوق ذینفعان میسر نخواهد بود.
از آنجا که بهبود شرایط اقتصادی در سایه حصول توافقات بین المللی ریسک سرمایه گذاری در کشور را خود بخود کاهش می دهد فرصت مناسبی برای بیمه گران است تا نقش موثر تری در بازار مالی کشور ایفا کنند زیرا بدون شک این توافقات بیشترین تاثیر را برنهادهایی دارد که ماهیت سرمایه گذاری دارند مانند بانک ، بیمه و بورس که این اثر گذاری زمانی امکان پذیر است که شرکت های بیمه مدل کسب و کار خود را به گونه ای تغییر دهند که بتوانند نقش موثر تری در بازار ایفا کنند.
زمان خروج از انزوا
گشایش تحریم ها می تواند برای شرکت های بیمه فرصت های بین المللی که تا کنون در دسترس نداشته اند را ایجاد کند و در فضای بین المللی حضور یابند.
حضور در بازار های بیمه جهانی بدون شک فرصت های بی شماری را برای صنعت بیمه ایران مهیا می کند و این حضور فصل جدیدی برای ورود تکنولوژی ، روش های نوین بیمه گری و فرصت مغتنمی برای بهره گیری از تجارب جهانی است.
بر طبق اخبار موجود امروزه بسیاری از کشورهایی طی سال های اخیر توانسته اند ضریب نفوذ بیمه را افزایش دهند در های خود را به روی بیمه گران جهان گشوده اند.
به گزارش ایشا اینشورنس اصلاح لایحه بیمه در هندوستان به شرکت های خارجی این اجازه را می دهد تا شعبه هایی در سرتاسر هند راه اندازی کنند و اکنون پیش بینی می شود که گروه بیمه “لویدز لندن” که بزرگترین بازار تخصصی بیمه در جهان را در اختیار دارد، مجددا فعالیت خود را در هند از سر بگیرد.
با این اصلاحیه، لویدز و زیرمجموعه هایش در هند یا می توانند شبعه های را برای فعالیت در بخش بیمه اتکایی در این کشور تاسیس کنند و یا با همکاری با بیمه گران محلی و سرمایه گذاری مشترک ۴۹ درصدی امکان حضور در بازار هند را می یابند.
آنچه که مسلم است ، حضور بازیگران جدید به معنای تشدید رقابت ها در بخش بیمه است؛ این مسئله به نفع مشتریان نیز هست چرا که با ورود بیمه گران بیشتر به بازار ، محصولات متنوع تری نیز ارائه می شود.
بدون شک بهبود تعاملات بین المللی در سایه توافقات صورت گرفته سبب می شود بیمه گران اتکایی و زیرمجموعه هایشان به بازار بیمه ایران ورود پیدا کنند و شعبه هایی را برای فعالیت در بخش بیمه اتکایی در کشور تاسیس کنند و یا با همکاری با بیمه گران محلی و سرمایه گذاری مشترک امکان حضور در بازار بیمه کشور را پیدا کنند.
اثرات مستقیم توافق هسته ای و رفع تحریم ها بر صنعت بیمه کشور بدون شک در بیمه های کشتیرانی و لغو تحریم نفت کش های ایرانی نیز ملموس خواهد بود.
اما آنچه که مسلم است ، لغو تحریم ها اگر چه در بهبود وضعیت صنعت بیمه اثر گذار است ؛ اما تنها گوشه ای از مشکلات صنعت بیمه کشور زیرا به باور کارشناسان سهم اندک بیمه در اقتصاد کشور ، نگاه ثانویه به صنعت بیمه در تصمیمات کلان اقتصادی ، وجود قوانین دست و پا گیر ، کمبود نیروی متخصص و مجرب ، سهم اندک بخش خصوص از کیک بزرگ بیمه ، عدم بروز رسانی و بازنگری در قوانین زنگ زده صنعت بیمه ، نقش پررنگ بیمه دولتی ایران در قوانین بیمه گری ، عدم بازنگری در نقش نهاد ناظر در قوانین بیمه و اختلاط اعمال حاکمیت با تصدی گری اقتصادی ،عدم وجود بانک اطلاعاتی جامع در شرکت های بیمه و نقش کمرنگ فناوری اطلاعات در مسیر حرکت بیمه ها از مشکلاتی است که همچنان به قوت خود باقی است.
منبع: ریسک نیوز