ایرانیان امیدوار به تدبیر دولت یازدهم سال ۹۳ را در حالی آغاز کردند که تورم در سال ۹۲ به ۳۴.۷ درصد رسیده بود. مجموعه سیاست های دولت اما توانست این نرخ را در پایان سال به ۱۵.۶ درصد کاهش دهد یعنی حدود ۱۹ درصد کاهش ظرف یک سال.

دولت و بانک مرکزی یکی از مصادیق بارز موفقیت های خود را در عرصه اقتصادی، کاهش چشمگیر نرخ تورم می دانند؛ ادعایی که معقول و مستند به شاخص های سال ۹۳ است و انصافا هم گام رو به جلوی مهمی در ایجاد آرامش برای اقتصاد کشور به حساب می آید گرچه برخی منتقدان کسب این موفقیت را در ازای ایجاد رکود ارزیابی می کنند.

گذشته از این اختلاف دامنه دار اما آنچه بر اساس آمارهای بانک مرکزی می توان با قاطعیت از آن سخن گفت، کاهش چشمگیر نرخ تورم طی سال ۹۳ است.

نشانه های این کاهش از نیمه دوم سال ۹۲ هویدا شده بود و در فروردین ۹۳ نیز ادامه یافت؛ نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به فروردین‌‌ماه ۱۳۹۳نسبت به دوازده ماه منتهی به فروردین‌ماه ۱۳۹۲ معادل۳۲.۵ درصد اعلام شد و این یعنی کاهشی ۲.۲ درصدی.

تورم در دوازده ماه منتهی به اردیبهشت‌‌ماه ۱۳۹۳ هم نسبت به دوازده ماه منتهی به اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۲ معادل۳۰.۳ درصد محاسبه شد. به این ترتیب روند کاهش نرخ تورم در دومین ماه از سال هم ادامه یافت تا اینکه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در خرداد‌‌ماه ۱۳۹۳ به عدد۱۹۴.۰ رسید که نسبت به ماه قبل۱.۷ درصد افزایش نشان می داد.

بنا بر گزارش بانک مرکزی، شاخص مذکور در خرداد‌‌ماه ۱۳۹۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل۱۴.۶درصد افزایش داشته است و به این ترتیب نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به خرداد‌‌ماه ۱۳۹۳ نسبت به دوازده ماه منتهی به خرداد‌ماه ۱۳۹۲ معادل ۲۷.۷ درصد می‌باشد.

کاهش نرخ تورم در اولین ماه تابستان سال ۹۳ هم تداوم داشت؛ نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به تیر‌‌ماه ۱۳۹۳ نسبت به دوازده ماه منتهی به تیرماه ۱۳۹۲ معادل ۲۵.۳ درصد رسید.نرخ تورم در مرداد و شهریور هم به ترتیب ۲۳.۲ درصد و ۲۱.۱ درصد محاسبه شد تا صدای پای تورم زیر بیست درصد واضح تر به گوش برسد.

این اتفاق در نخستین ماه پاییز ۹۳ رخ داد؛ شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در مهرماه ۱۳۹۳ به عدد۲۰۴.۸ رسید که نسبت به ماه قبل ۱.۴ درصد افزایش یافت. شاخص مذکور در مهرماه ۱۳۹۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل۱۴.۶ درصد افزایش داشت. نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به مهرماه ۱۳۹۳ نسبت به دوازده ماه منتهی به مهرماه ۱۳۹۲ معادل۱۹.۴درصد است.

نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به آبان‌ماه ۱۳۹۳ نسبت به دوازده ماه منتهی به آبان‌ماه ۱۳۹۲ معادل ۱۸.۲ درصد بود و در آذر ماه به ۱۷.۲ درصد کاهش یافت تا پاییزی موفق در مهار تورم رقم خورده باشد.

شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در دی‌ماه ۱۳۹۳ به عدد۲۱۲.۳ رسید که نسبت به ماه قبل۰.۳ درصد افزایش یافت. شاخص مذکور در دی‌ماه ۱۳۹۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل۱۵.۷ درصد افزایش داشت. نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به دی‌ماه ۱۳۹۳ نسبت به دوازده ماه منتهی به دی‌ماه ۱۳۹۲ معادل۱۶.۳ درصد بود.

نرخ تورم بهمن‌ماه ۱۳۹۳ هم معادل۱۵.۸ درصد اعلام شد تا به ترتیب در اسفند ماه و سراسر سال ۹۳ تورم به ۱۵.۶ درصد کاهش یابد.

این موفقیت ها دولت و بانک مرکزی را به کاهش تورم تا مرز ۱۳ درصد در سال ۹۴ امیدوار کرده است تا جایی که قائم مقام بانک مرکزی درباره اظهارنظرهایی مبنی بر اینکه تورم به پوسته سخت خود رسیده است، گفت: به طور سنتی و در یک مقطع زمانی طولانی مدت تورم بین ۱۵ تا ۲۰ درصد مکان گزیده و تورم ساختاری است و نه تنها نیازمند تداوم سیاست های انضباطی است بلکه به طور ساختاری هم باید ندای انضباطی را در طولانی مدت به همراه داشته باشد تا تورم اصلاح مسیر بدهد.

وی ادامه داد: با کاهش تورم در دی ماه دستاورد بسیار بزرگی در تورم به دست آورده ایم و پیش بینی های تورم ۱۶ تا ۱۷ درصدی را الان با اعتماد بهتری می گوییم. تورم سال جاری به مراتب کمتر از پیش بینی اولیه شده است و راه هموار شده برای سال آینده و هدفگذاری تورم برای سال ۹۴ فعلاً ۱۳ تا ۱۴ درصد تعیین شده است.

منبع: خبرآنلاین


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=59310
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

مصاف اقتصاد ایران و تورم در سال جدید
مصاف اقتصاد ایران و تورم در سال جدید
مصاف اقتصاد ایران و تورم در سال جدید
مصاف اقتصاد ایران و تورم در سال جدید
مصاف اقتصاد ایران و تورم در سال جدید
مصاف اقتصاد ایران و تورم در سال جدید