اعلام خبر ممنوعیت واردات بنزین و گازوییل ایران توسط افغانستان یکی از دلایل عمده کاهش دادوستدها در بورس انرژی است.
چند ماهی است که با کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی، بسیاری از کارشناسان بورس انرژی این انتظار را داشتند که معاملات در چهارمین بورس کشور از رونق خوبی برخوردار شود، اما این روز این امر محقق نشده و دادوستدها رمق چندانی ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول (poolpress.ir)، درمورد دلایل این امر یکی از کارشناسان بورس انرژی گفت: اعلام خبر ممنوعیت واردات بنزین و گازوییل ایران توسط افغانستان یکی از دلایل عمده کاهش دادوستدها در بورس انرژی است.
براساس این گزارش، هفته گذشته خبری منتشر شد مبنیبر اینکه دولت افغانستان واردات فرآوردههای نفتی ازجمله واردات بنزین و گازوییل از ایران را متوقف کرده است.
بهگزارش مهر، مدیرکل گمرکات استان خراسانجنوبی با بیان اینکه دولت افغانستان برای واردات بنزین و گازوییل از ایران، شرط گذاشته است، ادامه داد: از ابتدای دیماه سال جاری، دولت افغانستان جلوی واردات تمام مشتقات نفتی از ایران به این کشور را گرفته است.
مدیرکل گمرکات استان خراسانجنوبی با اشاره به برخی مسایل که هر از گاهی در افغانستان بهوجود میآید، گفت: دولت افغانستان برای واردات مشتقات نفتی از ایران، شرایط استاندارد جدیدی را اعلام کرده است که شرکتهای تولیدی ما کمتر قادر به تولید مشتقات نفتی براساس این استانداردها هستند.
این مقام مسوول در گمرکات کشور افزود: براساس آییننامه جدید افغانها، بنزین صادراتی از ایران به این کشور باید حتما با اکتان A92 به بالا و گازوییل L62(استاندارد یورو۴ و ۵ به بالا) باشد. این درحالی است که بعد از اعلام این خبر، خبرگزاری فارس به نقل از سخنگوی وزارت تجارت و صنایع افغانستان توقف ورود مواد نفتی از ایران را رد و اعلام کرد: تنها ورود گازوییل فاقد کیفیت، ممنوع شده است.
در همین رابطه کارشناس و معاملهگر بورس انرژی در گفتوگو با «تعادل» با بیان اینکه بیش از ۲۵درصد معاملات بازار فیزیکی بورس انرژی مربوط به معاملات حلال۴۰۲ است، اظهار داشت: رسانهیی شدن این ممنوعیت، موجب آن شد که معامله حلال۴۰۲ که یکی از مواد اصلی در ساخت بنزین و گازوییل صادراتی به افغانستان است، بهشدت کاهش یابد.
احسان عادل با بیان اینکه شرکتهای تولیدکننده بنزین و گازوییل صادراتی به افغانستان بعد از اعلام خبر ممنوعیت صادرات این محصولات به این کشور، خرید خود از بورس انرژی را متوقف کردند، اضافه کرد: برای مثال پالایش نفت تبریز در هر نوبت عرضه، سهمیلیون لیتر حلال۴۰۲ را روی تابلو میبرد، اما بعد از ممنوعیت این عرضه معامله نشد، این درحالی بود که تا قبل از این اکثر عرضههای حلال۴۰۲ پالایش نفت تبریز مورد معامله قرار میگرفت.
کارشناس بورس انرژی ادامه داد: باتوجه به اینکه حجم عرضههای حلال۴۰۲ پالایش نفت تبریز سهمیلیون لیتر است و خرید و فروش این محموله حجم بزرگی از معاملات بازار فیزیکی بورس انرژی را شامل میشود، از این رو عدم دادوستد آن موجب کاهش حجم معاملات بورس انرژی بهصورت چشمگیر شده است.
بهگفته وی با وجود اینکه سایر شرکتهای عرضهکننده محصول در بورس انرژی، حلال۴۰۲ را نیز روی تابلو میبرند، اما حجم عرضههای آنان کم بوده و حجم عرضههای پالایش نفت تبریز بخش اعظمی از حلال۴۰۲ را به خود اختصاص میدهد و باتوجه به اینکه حدود ۲۵درصد معاملات بورس انرژی اختصاص به دادوستد حلال۴۰۲ دارد، از این رو عدممعامله حلال پالایش نفت تبریز تاثیر بهسزایی در کاهش حجم معاملات تالار فیزیکی بورس انرژی گذاشته است.
دادو ستد ۱۷۰۰مگاوات برق
این گزارش حاکیست، با وجود رکود معاملات در بازار فیزیکی بورس انرژی، حجم معاملات برق در تابلوی مشتقه همچنان از رونق خوبی برخوردار است، بهطوریکه روز گذشته بیش از ۱۷۰۰مگاوات برق در بورس انرژی دادوستد شد.
بار پایه معاملهشده در بورس انرژی روز گذشته ۱۷۵۰مگاوات ثبت شد. کمترین قیمت معاملهشده در بازار دیروز ۳۶۳هزار و ۱۹۳ریال بهازای هر مگاوات ساعت برای بار پایه روزانه به ثبت رسید. بیشترین قیمت معاملهشده نیز بهازای هر مگاوات ساعت برای بار پایه روزانه به رقم ۳۶۵هزار ریال رسید. ارزش کل معاملههای برق ثبتشده در بورس انرژی به رقم ۱۵میلیارد و ۲۶۳میلیون و ۳۳۱هزار و ۹۱۲ریال رسید.
این گزارش حاکیست، در بورس انرژی ۲۰نیروگاه خصوصی و ۳۹شرکت توزیع در سراسر کشور روزانه بین ساعت۱۰ تا۱۲ به خریدوفروش برق اقدام میکنند.
انتهای پیام