شاخص کل بورس تهران روز گذشته مجددا با ریزش مواجه شد. ظاهرا هیچ سیگنال مثبتی برای ورود به بازار صادر نمی‌شود.

نگاهی به روند تاریخی بورس تهران نشان می‌دهد در ۱۶سال اخیر، بازدهی بورس در نیمه دوم سال کمتر از بازدهی در نیمه اول سال بوده است. البته این روند درسال ۹۱ به‌دلیل جهش نرخ ارز معکوس بود. به‌نظر می‌رسد امسال همان روند طبیعی طی شود. این درحالی است که زیان متوسط بورس تهران در نیمه اول سال،۹۳

۹/۳درصد بوده است و زیان متوسط بورس از ابتدای مهر تاکنون، تقریبا ۳/۳درصد بوده است. به‌نظر می‌رسد با فرض بازگشایی نمادهای پالایشگاهی، شاخص کل هفت‌درصد دیگر تا پایان سال نزول کند که در این صورت زیان متوسط نیمه دوم سال، از زیان متوسط نیمه اول سال بیشتر خواهد شد و بازار طبق سنت نانوشته خود عمل کند. این اتفاق گرچه در کوتاه‌مدت اعتماد برخی از فعالان غیرحرفه‌یی بازار را به بورس از میان خواهد برد اما افت ایجاد شده به مرور قابل جبران خواهد بود. در این صورت اگر رشدی در شاخص و عایدی بازار ایجاد شود به‌صورت حقیقی خواهد بود. به‌نظر می‌رسد سیاست‌گذاران سازمان بورس به جای حمایت‌های صوری از بازار که تاریخ نشان داده این سیاست‌ها محکوم به شکست است، بهتر است برای رفع موانع و مشکلات حقیقی شرکت‌های بورسی رایزنی کنند. مسایلی از قبیل نرخ خوراک پتروشیمی‌ها، تعرفه واردات فولاد نرخ تسعیر ارز و… در بخش حقیقی اقتصاد اثرگذار هستند. هرچند با اقداماتی که در روزهای اول ریاست دکتر فطانت‌فرد رخ داد، بعید به‌نظر می‌رسد که سازمان ابزارهای کوتاه‌مدت و حقیقتا بی‌تاثیر را از نظر دور نگه دارد. احتمالا باید منتظر رخ دادن هرچه بیشتر اتفاقاتی مشابه آنچه روز دوشنبه برای نماد «فارس» افتاد، باشیم. خصوصا که ریاست جدید سازمان در جلسه صبح روز گذشته با هیات نماینده دولت، صحبت از ایجاد شورایی برای ثبات بازار کرد. احتمالا از نظر سازمان، ثبات بازار یعنی آنچه که برای نماد فارس رخ داد، اتفاقی که تنها می‌توان نام آن را دستکاری فاحش قیمت گذاشت.

تشکیل کمیته ثبات بازار سرمایه

جلسه بررسی و راهکارهای ثبات بلندمدت در بازار بورس و رونق بازار سرمایه درراستای سیاست‌های رونق اقتصادی و خروج از رکود، صبح دیروز با حضور معاون اول رییس‌جمهور، وزرای اقتصاد، نفت، صنعت و معدن و تجارت، تعاون و رفاه اجتماعی همچنین رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، مشاور اقتصادی رییس‌جمهور و رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، در دفتر معاون اول رییس‌جمهور برگزار شد. به گزارش سنا، در این جلسه مقرر شد کمیته‌یی تحت عنوان کمیته ثبات بازار سرمایه، متشکل از مسوولان دستگاه‌های ذیربط و با هدف اتخاذ تصمیمات لازم با رویکرد فرابخشی و میان‌بخشی دستگاه‌ها و با هدف ایجاد هم‌افزایی میان دستگاه‌های مختلف درخصوص تصمیمات اثرگذار بر بازار سرمایه تشکیل شود.

در این جلسه حمایت از بازار سرمایه و بخش خصوصی به‌عنوان اصلی‌ترین سیاست دولت تدبیر و امید مورد تاکید معاون محترم اول قرار گرفت و وی از وزرای حاضر درجلسه خواست که از همه توان خود برای توسعه و تقویت بازار سرمایه استفاده کنند.

وزرای حاضر درجلسه هرکدام برنامه ها و راهکارهای عملیاتی ایجاد رونق در بورس در حوزه فعالیت مربوطه را ارایه دادند.

در ابتدای جلسه دکتر محمد فطانت‌فرد، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ضمن ارایه آخرین وضعیت بازار سرمایه برنامه جامع با هدف توسعه و تثبیت بازار سهام را ارایه کرد.

سخنگوی سازمان بورس گفت: موضوعی که در این جلسه، اتفاق نظر درخصوص آن وجود داشت، این بود که بهبود شرایط بازار به‌عنوان هدف اصلی تشکیل جلسه، مستلزم همراهی و هماهنگی حداکثری میان دستگاه‌ها و نهادهای مختلف بوده و ضروری است. تصمیمات دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های مربوطه، به‌صورت هماهنگ و با مدنظر داشتن آثار این تصمیمات بر بازار سرمایه و صنایع مختلف اتخاذ شود، از این‌رو مقرر شد کمیته ثبات مالی با هدف ایجاد هم‌افزایی در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با بازار سرمایه و با حضور مسوولان دستگاه‌های ذیربط تشکیل شود.

فطانت‌فرد با قدردانی صمیمانه از اهتمام معاون اول رییس‌جمهور برای بهبود وضعیت بازار سرمایه و نیز تشکر از همراهی و اراده جدی وزرای اقتصادی دولت، به‌ویژه وزرای نفت و صنعت برای رسیدگی به دغدغه‌های فعالان بازار سرمایه و رویکرد مثبت ایشان در جلسه صبح دیروز، ابراز امیدواری کرد با حمایت دولت و دستگاه‌های ذیربط، راهکارهای عملیاتی برای حل مسایل و دغدغه‌های موجود در بازار اتخاذ شود.

رییس سازمان بورس در پایان خاطرنشان کرد: در این جلسه، مقرر شد طی هفته آینده و به منظور تصمیم‌گیری درخصوص راهکارهای اجرایی بهبود بازار سرمایه، نشستی با حضور معاونین وزارتخانه‌های ذیربط و با محوریت معاون هماهنگی معاون اول رییس‌جمهور، در محل سازمان بورس تشکیل شود که تصمیمات این نشست، حسب موضوع اطلاع‌رسانی خواهد شد.

آمار معاملات

شاخص کل بورس تهران روز گذشته با افت ۱۶۹واحدی در ارتفاع ۶۹هزار و ۲۵۴واحد بسته شد. گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری بیشترین سهم را در افت شاخص به خود اختصاص داد و شاخص را ۵۷واحد تنزل داد. پس از آن شرکت‌های چند رشته‌یی صنعتی قرار داشت که ۴۲واحد شاخص را تنزل داد. همچنین گروه محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، فرآورده‌های نفتی و خدمات فنی و مهندسی نیز به ترتیب شاخص را ۴۱، ۱۹، ۱۱ و ۱۰ واحد تنزل دادند. از طرف دیگر گروه مواد و محصولات دارویی با ۳۱واحد اثر مثبت و گروه استخراج کانه‌های فلزی با هفت واحد اثر مثبت از ریزش بیشتر شاخص جلوگیری کردند. از میان شرکت‌ها نیز سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی (وصندوق) با افت ۴/۳درصدی در قیمت سهام مواجه شد و شاخص را ۳۸واحد تنزل داد. پس از آن بانک اقتصاد نوین (ونوین) قرار داشت که شاخص را ۲۱ واحد پایین کشید. همچنین صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس)، معدنی و صنعتی گل‌گهر (کگل)، ملی صنایع مس ایران (فملی) و نفت سپاهان (شسپا) نیز در افت شاخص اثرگذار بودند و آن را به ترتیب ۲۰، ۱۸، ۱۱ و ۱۰ واحد تنزل دادند. از طرف دیگر معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) و سرمایه‌گذاری دارویی تامین (تیپیکو) بیشتر اثر مثبت را بر شاخص کل گذاشته و آن را به ترتیب ۲۶ و ۱۰ واحد ارتقا دادند. همچنین طی معاملات روز گذشته ۳۹۸ میلیون و ۴۸۱‌هزار ورقه بهادر به ارزش ۲۰۳‌میلیارد تومان در ۵۶‌هزار و ۷۸۷ نوبت دست به دست شد. از این میزان ۱۰۰‌میلیارد تومان (معادل ۵۰‌درصد از کل معاملات) به معاملات سهام و حق تقدم در بورس و فرابورس اختصاص یافت. سهم معاملات اوراق بدهی و تسهیلات مسکن نیز از کل معاملات ۴۱‌درصد و معادل ۸۱‌میلیارد تومان رقم خورد. همچنین معاملات عمده ۲۰‌میلیارد تومان (معادل ۱۰‌درصد از کل معاملات) ارزش داشت.

همچنین طی معاملات دیروز، سهامداران حقیقی به اندازه ۷۴‌میلیارد تومان سهم به فروش رسانده و به اندازه ۷۸‌میلیارد تومان سهام خریدند. از طرف دیگر فعالان حقوقی بازار نیز به اندازه ۱۲۵میلیارد تومان سهم خریداری کرده و ۳۰‌میلیارد تومان به معرض فروش گذاشتند.

فروش بلوک ۳‌درصدی «فولاد»

از اتفاقات جالب روز گذشته آگهی شدن بلوک ۳‌درصدی فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) بود. سنا در این‌باره نوشت: بلوک ۳درصدی سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان به ارزش کل پایه ۵۰۹‌میلیارد تومان توسط بانک رفاه عرضه می‌شود. بلوک ۳‌درصدی بانک رفاه در شرکت فولاد مبارکه اصفهان شامل ۱۵۴۵میلیون سهم به قیمت پایه هر سهم ۳۳۰۰ریال در بورس اوراق بهادار عرضه خواهد شد. این بلوک ۳‌درصدی به‌صورت ۴۰‌درصد نقد و بقیه اقساط در روز ۱۳ دی‌ امسال روانه میز فروش خواهد رفت.

نکته جالب این آگهی در این است که برای خرید این بلوک به بیش از ۲۰۰میلیارد تومان پول نقد نیاز است و تاریخ معامله این بلوک یک هفته دیگر اعلام شده است. به‌نظر می‌رسد که سازمان تامین اجتماعی قصد دارد این دارایی ارزشمند خود را اصطلاحا این جیب به آن جیب کند، چراکه بعید به‌نظر می‌رسد قبل از این آگهی توافقات لازم برای انتقال این دارایی انجام نشده باشد.

منبع: تعادل


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=53644
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

پیمانی برای حمایت از بورس
پیمانی برای حمایت از بورس
پیمانی برای حمایت از بورس
پیمانی برای حمایت از بورس
پیمانی برای حمایت از بورس
پیمانی برای حمایت از بورس