تحلیلگران میگویند یکی از دلایل سکون بازارها در این مدت، فضای پرتعلیقی است که بر انتظارات فعالان در این مدت حاکم شده است؛ چراکه بهنظر میرسد حداقل در بازار ارز، هنوز اجماع غالبی از چگونگی تحولات پیشرو ایجاد نشده است.
در پنجمین روز هفته، قیمت سکه در بازار طلا و بهای دلار در بازار ارز، نسبت به روز قبل نوسانی را تجربه نکرد تا برای دومین بار طی هفته جاری، بهای این دو شاخص با سکون قیمتی مواجه شود. اکثر تحلیلگران سکون قیمتی و کاهش نوسانات دلار در روزهای اخیر را ناشی از« تعلیق انتظارات» در بازار میدانند.
علل سکون بازار ارز
پیش از پایان ضربالاجل سوم آذرماه، شدت نوسانات در بازار ارز کاهش یافته و محدوده تغییرات قیمتی دلار بین ۳۲۵۰ تومان تا ۳۲۶۵ تومان قرار گرفته است. گروهی از تحلیلگران علت این امر را به تعلیق درآمدن انتظارات در بازار ارز میدانند. به گفته آنها معاملهگران هنوز به چشماندازی از نتایج مذاکرات نرسیدهاند و بهتبع این موضوع، معاملات خود را به شفاف شدن نتایج مذاکرات و آشکار شدن جهت حرکتی دلار موکول کردهاند. به اعتقاد آنها، در روزهای اخیر میزان تقاضا کاهش یافته است و حتی تقاضاهای تجاری بازار نیز بهواسطه عدم چشمانداز قیمتی، با افت مواجه شده است. بنابر اظهار نظر عدهای از فعالان بازار، پیش از پایان ضربالاجل کمتر فعالی تمایلی به خرید ارز نشان میدهد وخریدهای ارزی تنها بر مبنای ضرورت صورت میگیرد. در روزهای اخیر شدت نوسانات دلار در حالی پایین است که قیمتها در بازار بورس با نوسان بیشتری همراه بوده است. به نظر میرسد برخلاف بازار ارز، انتظارها در این بازار تا حدی شکل گرفته است.
رفت و برگشت یک روزه دلار
در بیست و هشتمین روز آبانماه، دلار معاملات خود را با قیمت مشابه روز قبل (۳۲۵۵ تومان) آغاز کرد. با گذشت زمان کمی از شروع بازار، بهای این ارز در مسیر کاهشی قرار گرفت و سرانجام با چند افت جزئی یک یا دو تومانی، قیمت این ارز در نزدیکهای ساعت ۱۲ به وقت تهران، به ۳۲۵۰ تومان رسید. پس از ثبت این نرخ، شاخص بازار ارز در برابر کاهش قیمت به زیر ۳۲۵۰ تومان مقاومت کرد و در ساعات انتهایی بازار، قیمت ۳۲۵۵ تومان بر تابلوی اکثر فعالان رسمی درج شد که تغییری نسبت به نرخ فروش روز سهشنبه نداشت. با مقاومت دلار برای پایین آمدن به زیر ۳۲۵۰ تومان در میانههای روز، برای نوزدهمین روز متوالی، بهای این ارز در بازه قیمتی ۳۲۵۰ تومان تا ۳۲۶۵ تومان باقی ماند. همچنین با عدم تغییر قیمت دلار نسبت به روز قبل، برای پنجمین بار طی آبانماه، بهای این ارز نوسانی را نسبت به روز قبل تجربه نکرد.
کاهش تغییرات دلار در آبان
از تاریخ ۱۰ آبان تا روز گذشته، محدوه تغییرات قیمتی دلار بین ۳۲۵۰ تومان تا ۳۲۶۵ تومان است. این در حالی است که اکثر نوسانات شاخص بازار ارز نسبت به روز قبل، در این ماه تنها ۵ تومان بوده است. در ۱۳ روز از دومین ماه پاییز، بهای دلار نسبت به قیمت ثبتشده روز قبل، تنها ۵ تومان تغییر کرد. در سه روز دیگر این ماه بهای این ارز نوسانات ۱۰ تومانی را تجربه کرد و بیشترین تغییرات قیمتی این ارز در این ماه ۱۵ تومان بود. این در حالی است که بیشترین نوسان دلار در آخرین ماه تابستان ۳۰ تومان و در اولین ماه پاییز، ۴۰ تومان بود. از طرفی دامنه نوسانات دلار نیز در این دو ماه (شهریور و مهر) از دومین ماه پاییز بالاتر بود.
کاهش یک ریالی نرخ رسمی
پس از افزایش ۳۵ ریالی نرخ رسمی دلار در روز سهشنبه، دیروز بانک مرکزی بهای این نرخ را کاهش داد. در چهارمین روز هفته، این نهاد نرخ رسمی دلار را ۲۶ هزار و ۷۹۰ ریال اعلام کرد که کاهش یک ریالی نسبت به روز قبل داشت. بانک مرکزی با این کاهش، به رویه قیمتگذاری دو هفته اخیر خود ادامه داد. هفته قبل نیز این نهاد، پس از افزایشهای ۱۵ و ۲۰ ریالی، در روز بعد نرخ دلار مبادلهای را کاهش داد. با وجود کاهش جزئی روز گذشته، نرخ رسمی دلار در آبانماه مجموعا ۹ تومان بالا رفته است. از آنجا که هفت تومان از این افزایش، تنها در هفته اخیر صورت گرفته است، انتظار میرود درصورت ادامه این روند قیمتگذاری، نرخ دلار مبادلهای در آخرین روز هفته جاری، از ۲۶۸۰ تومان عبور کند.
دومین روز بینوسان سکه در هفته جاری
در بیست و هشتمین روز آبانماه، بهای دلار در بازارهای داخلی و بهای اونس در ساعات ابتدایی بازارهای جهانی تغییر چندانی نکرد تا برآیند این دو عامل تاثیرگذار، سکون قیمتی سکه باشد. در پنجمین روز هفته، هر سکه بهار آزادی به بهای ۹۱۸هزار تومان در بازار معامله شد که تغییری نسبت به روز پیشین نداشت. با عدم نوسان سکه، بهای این فلز گرانبها، برای دومین بار طی هفته جاری، تغییر قیمتی را نسبت به روز قبل تجربه نکرد. با عدم تغییر قیمت دلار و نوسان اونس، حباب قیمتی سکه نیز مشابه روز قبل منفی باقی ماند. این درحالی است که در اکثر روزهای آبانماه، بهای سکه در بازار با حباب قیمتی مثبت همراه بود.
منبع: دنیای اقتصاد