رییس کل سابق بانک‌مرکزی با اعلام دلایل سکوت خود در ماه‌های گذشته، روایت جدیدی را از بحران ارزی سال ۹۱ که منجر به دوبرابرشدن ناگهانی قیمت ارز شد، ارایه کرد.

رییس کل سابق بانک‌مرکزی با اعلام دلایل سکوت خود در ماه‌های گذشته، روایت جدیدی را از بحران ارزی سال ۹۱ که منجر به دوبرابرشدن ناگهانی قیمت ارز شد، ارایه کرد.

به گزارش پول پرس به نقل از مهر، محمود بهمنی درمورد دلایل سکوت خود در ماه‌های گذشته گفت: این سکوت به این دلیل بود که نمی‌خواستم در کار دوستان بسیار محبوبم دخالت کنم و بعضا مواردی را که موردنظر آنها نباشد، مطرح کنم.

رییس کل سابق بانک‌مرکزی با اشاره به وضعیت تورمی فعلی کشور و زمانی که وی زمامدار ریاست بانک‌مرکزی بود، عنوان کرد: در سال‌های ۹۰ و ۹۱ نرخ ارز از هزارو۲۲۶ به دوهزارو۴۷۷ تومان ناگهان افزایش یافت که دلیل اصلی آن کاهش صدور نفت کشور به‌دلیل تحریم‌های اعمال‌شده بود.

وی با اشاره به اینکه در این حالت درآمدهای نفتی (ارزی) کشور به یکباره به ۴۰درصد کاهش یافت، بیان کرد: در این حالت قیمت مواد اولیه واردات و مواد اولیه کارخانجات با افزایش نرخ مواجه شد، زیرا کشور با کاهش میزان ارز و درنتیجه افزایش نرخ ارز مواجه شد.

بهمنی، یکی از دلایل اصلی افزایش نرخ ارز را در آن شرایط، «کمبود ارز» دانست و تصریح کرد: در این وضعیت مسایل تحریم، تحریم بانک‌مرکزی و نظام بانکی کشور و مشکلات نقل‌وانتقالات پولی کشور مزیدبرعلت بود و درعین‌حال تحریم طلا هم اعمال شد.

رییس کل بانک‌مرکزی ادامه داد: ما مجبور بودیم که کشور را با تمام این شرایط اداره کنیم و به‌خوبی هم اداره کردیم، اما افزایش قیمت ارز به یکباره باعث شد که نقدینه‌خواهی جامعه بالا رود، یعنی واحدهای تولیدی ما اگر با صدمیلیون یا صدمیلیارد می‌توانستند نیازهای خود را تامین کنند، تنها با ۴۰‌درصد ۵۰‌درصد ظرفیت کار می‌کردند.

وی افزود: اگر واحدهای تولیدی با اتمام نقدینگی مواجه می‌شدند، مجبور بودند که با همان پولی که در گذشته هزینه می‌کردند، نصف کالا و مواداولیه موردنیاز خود را خریداری کنند. تهیه نصف کالاها باعث می‌شد که ظرفیت تولید کاهش پیدا کند، اما ما به‌درستی نقدینگی واحدهای تولیدی را تامین کردیم.

بهمنی گفت: رکودی که امروز با آن مواجه هستیم، باید دو سال قبل با آن مواجه می‌شدیم، دلیل آن هم این است که نقدینه‌خواهی جامعه مانند افزایش نرخ ارز، ناگهان دوبرابر شد. اما ما توانستیم نرخ تورم سال‌های ۸۸ و ۸۹ را تک‌رقمی کنیم و آن را به حدود ۸/۹درصد برسانیم اما مجددا این نرخ در سال ۸۹ به حدود بیش از ۱۲‌درصد رسید.

وی اضافه کرد: با اجرای هدفمندی یارانه‌ها و تحریم‌هایی که به آن اشاره شد، تورم در پایان سال ۹۱ به ۵/۳۰‌درصد رسید. این کار را ما درمقابل نجات واحدهای تولیدی انجام دادیم و شرایط این وضعیت را ایجاب می‌کرد. دراصل علت افزایش تورم، افزایش ناگهانی و دوبرابری قیمت ارز بود، ولی تورم یک‌بار اتفاق می‌افتد، افزایش دوبرابری قیمت ارز هم یک‌بار رخ می‌دهد.

بهمنی درباره تعیین نرخ مشخص روزشمار برای بانک‌ها توسط بانک‌مرکزی گفت: در بانکداری بدون‌ربا یا بانکداری اسلامی، عنوان«نرخ مشخص روزشمار» – چه در بخش تسهیلات و چه در بخش سپرده‌گذاری- شبهه‌ربوی ایجاد می‌کند.

وی گفت: پرداخت روزشمار در بانکداری اسلامی به این معناست که از پول استفاده نشده، اما در بانکداری بدون‌ربا بانک، وکیل سپرده‌گذار است و پول را می‌گیرد و در پروژه‌ها به‌کار می‌برد و براساس عقود مختلف از سود حاصل، حق‌الوکاله را برمی‌دارد و بقیه را به‌صورت مشاع با توجه به مبلغ و مدت توزیع می‌کند.

بهمنی در پاسخ به این سوال که طهماسب مظاهری در زمان ریاست بر بانک‌مرکزی اعلام کرد که خزانه بانک‌مرکزی را سه‌قفله کرده، اما به‌نظر می‌رسد که درحال‌حاضر قفل‌های زیادی بر خزانه بانک‌مرکزی زده شده است، گفت: تورم معقول به‌مراتب بهتر از رکود مطلق است. رکود مطلق، اشتغال را از بین می‌برد.

انتهای پیام


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=45655
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

روایت بهمنی از بحران ارزی ۹۱
روایت بهمنی از بحران ارزی ۹۱
روایت بهمنی از بحران ارزی ۹۱
روایت بهمنی از بحران ارزی ۹۱
روایت بهمنی از بحران ارزی ۹۱
روایت بهمنی از بحران ارزی ۹۱