در نمایشگاه دستاوردهای بانک مرکزی، مسوولان این نهاد برخی از اقدامات انجام شده را برای توسعه زیرساختهای الکترونیک و اطلاعاتی در نظام بانکی مورد بررسی قرار دادند.
در نمایشگاه دستاوردهای بانک مرکزی، مسوولان این نهاد برخی از اقدامات انجام شده را برای توسعه زیرساختهای الکترونیک و اطلاعاتی در نظام بانکی مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش پول پرس، در این مراسم، رئیسکل بانک مرکزی از سامانههای مدیریت حسابهای دولتی، سامانه چکاوک و سامانه انتشار اوراق مشارکت الکترونیکی رونمایی کرد سپس کارشناسان فناوری اطلاعات بانک مرکزی و شرکتهای تابعه؛ پرتال کاشف، سامانه ارزش افزوده مرکز شتاب، سامانه پرداخت الکترونیک سیار (سپاس) و سامانه استعلام بانکی را معرفی کردند. همچنین، از نسل جدید ایران چک ۵۰ هزار تومانی منقش به تصویر بارگاه حضرت امام رضا (ع) و اسکناس جدید ۲ هزار تومانی منقش به تصویر بادگیرهای ایرانی پردهبرداری شد.
ایجاد توازن بین توازن و تسهیل
دبیرکل بانک مرکزی سپس به موضوع فرصتها و تهدیدهای کاربری فناوری در عملیات و خدمات بانکی اشاره کرد و رسیدگی، تشخیص و مدیریت این موضوع را چالشی بزرگ پیش روی بانک مرکزی بهعنوان متولی نظام پولی کشور برشمرد. وی در ادامه گفت: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بنا به قانون وظیفه تسهیل مبادلات و موازنه پرداختها را بر عهده دارد. در کنار این وظیفه ایجابی، وظیفه مهم نظارت بر صحت و سلامت نظام بانکی کشور نیز بر عهده این نهاد است که با وضع و نظارت بر مقررات حوزه پولی، مدیریت مطلوب مخاطرات بانکی را به انجام میرساند که تسامحا میتوان آن را نقشی سلبی قلمداد کرد. احمدی ایجاد توازن میان دو هدف به ظاهر متناقض، یکی معطوف به توسعه و تسهیل و دیگری معطوف به تحدید و ساماندهی را چالشهایی در خور توجه خواند و افزود: تنها با ایجاد ساختارهای مناسب میتوان با این اهداف روبهرو شد. سیدمحمود احمدی در ادامه ضمن«اطلاعاتمحور» برشمردن بانک مرکزی خاطرنشان کرد: ورودیهای این سازمان، دادهها و اطلاعاتی است که بر مبنای تحلیل آنها تصمیمسازی و تصمیمگیری میشود. حصول اطمینان از کیفیت دادهها و توان تحلیل آنها در زمانهای که زندگی میکنیم، برای هر سازمانی پیچیده و دشوار تلقی میشود، لیکن این پیچیدگیها برای سازمانی که صرفا بر مبنای دادهها و اطلاعات کار میکند، اهمیتی حیاتی داشته و بهنوعی با فلسفه وجودی آن گره خورده است. دبیرکل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: گزافه نیست اگر بگوییم در طول سیزده سالی که بانک مرکزی مدیریت امور پرداخت و بانکداری الکترونیکی را بهصورت جدی در دستور کار خود قرار داده، کارنامه موفقی از خود بر جای نهاده است.
احمدی برخورداری از نظامهای پرداخت روزآمد و استاندارد، همگامی با آخرین فناوریهای روز و همچنین تکمیل تدریجی احاطه اطلاعاتی بانک مرکزی بر آنچه در حوزه پول و ارز میگذرد را دستاوردهای غیرقابل اغماض بانک مرکزی عنوان کرد. وی افزود: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای رفع چالش میان تسهیل و نظارت، دو راهبرد توسعه سامانههای بین بانکی و متعاقبا احاطه اطلاعاتی بر مبادلات آن را اتخاذ کرده است. دبیرکل بانک مرکزی در ادامه گفت: در راهبرد اول بانک مرکزی بهعنوان نهادی حاکمیتی، زیرساختها و بسترهای لازم برای تسهیل مبادلات پولی را فراهم کرده و محیطی را فراهم میآورد که بر اساس استانداردهای جهانشمول بانکی، امکان معرفی خدمات جدید را توسط بانکها میسر سازد. از سوی دیگر سرپرستی سامانههای زیرساختی، مجموعه بسیار گرانبهایی از دادهها و اطلاعات واقعی را گردآوری میکند که بر مبنای آن و با احاطه اطلاعاتی بانک مرکزی از آنچه در نظام پولی کشور میگذرد، نظارت موثر و کارآ محقق میشود. وی همچنین تصریح کرد: اتخاذ این راهبردها با کسب نظر مشاوران بینالمللی و کارشناسان داخلی چه درخصوص راهبرد پرداختها که در سال ۸۳ اجرای آن آغاز شد و چه درخصوص نقشه راه ۱۴۰۰ بانک مرکزی که به لطف پروردگار از امسال اجرایی میشود، صورت پذیرفته است. احمدی برخورداری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از بزرگترین مجموعه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور را زمینه ساز اجرای راهبردهای یاد شده دانست و گفت: بازسازی و بازآرایی زیرمجموعه فناوری بانک مرکزی در سالهای اخیر، آنها را در جهت نیل به اهداف حاکمیتی بانک مرکزی سازماندهی و هدایت کرد؛ به گونهای که هم اکنون ایفای وظایف و نقشهای حاکمیتی اولویت اصلی این حوزه است. دبیرکل بانک مرکزی همچنین تاکید کرد: نقش بانک مرکزی و زیرمجموعههای آن، تصدیگری خدمات بانکی نیست؛ بلکه فراهم آوردن زیرساخت و بسترهایی است که در آن بانکها و سایر شرکتهای فناوری بتوانند خدمات خود را بهصورت استاندارد و با لحاظ الزامات مدیریت ریسک گسترش دهند و در این میان آنچه برای نظارت بانک مرکزی مهم و حیاتی به شمار میرود، اطلاعاتی است که بر این بسترها مبادله شده و واجد ویژگیهای صحت، دقت و روزآمدی است.
نسل جدید ایرانچکها و اسکناس
وی ایجاد و توسعه سامانههای جدید و بهبود و بازنگری در سامانههای موجود را همواره از وظایف حوزه فناوری بانک عنوان کرد و از حضار دعوت کرد تا از نمایشگاه دستاوردهای بانک مرکزی که به مناسبت هفته دولت برپا شده است، بازدید کنند. در این مراسم، رئیسکل بانک مرکزی از سامانههای مدیریت حسابهای دولتی، سامانه چکاوک و سامانه انتشار اوراق مشارکت الکترونیکی رونمایی کرد، سپس کارشناسان فناوری اطلاعات بانک مرکزی و شرکتهای تابعه؛ پرتال کاشف، سامانه ارزش افزوده مرکز شتاب، سامانه پرداخت الکترونیک سیار (سپاس) و سامانه استعلام بانکی را معرفی کردند و از مزایا و ویژگیهای آن سخن گفتند. در بخش دیگری از این مراسم، سکه یادبود منقش به شعار «آرامش و امید» که به مناسبت استقرار دولت یازدهم ضرب شده است، رونمایی شد. در این نمایشگاه همچنین از نسل جدید ایران چک ۵۰ هزار تومانی منقش به تصویر بارگاه حضرت امام رضا(ع) و اسکناس جدید ۲ هزار تومانی منقش به تصویر بادگیرهای ایرانی پردهبرداری شد.
انتهای پیام