مدیر عامل سابق بانک صادرات با اشاره به اینکه نرخ ۲۲ درصدی سود تسهیلات برای بانکها مقرون بهصرفه نیست عنوان کرد: بانکها موسسات خیریه نیستند که بخواهند بدون در نظر گرفتن سود و زیان تسهیلات بدهند.
مدیر عامل سابق بانک صادرات با اشاره به اینکه نرخ ۲۲ درصدی سود تسهیلات برای بانکها مقرون بهصرفه نیست عنوان کرد: بانکها موسسات خیریه نیستند که بخواهند بدون در نظر گرفتن سود و زیان تسهیلات بدهند.
به گزارش پول پرس، احمد حاتمییزد به اقتصاد نیوز اظهار کرد: براساس قانون بانکها میتوانند هم تسهیلات براساس عقود مبادلهای بدهند و هم این اختیار را دارند تسهیلاتشان را به شکل مشارکتی بدهند. به همین جهت در شرایطی که اقتصاد در رکود قرار دارد بانکها ترجیح میدهند بیشتر تسهیلاتی بدهند که سود بالاتری داشته باشد.
وی افزود: در این شرایط طبیعی است که بانکها تسهیلات مشارکتی را اولویت قرار دهند. چرا که عقود اسلامی مبادلهای نرخ سود ثابت دارد و شامل مواردی چون فروش اقساطی، جعاله، قرضالحسنه و اجاره به شرط تملیک میشود. اما در عقود اسلامی مشارکتی نرخ سود توافقی تعیین میشود.
به گفته حاتمییزد، عقود مشارکتی نیز شامل مواردی چون مشارکت مدنی، مشارکت حقوقی و مضاربه میشود، البته سرمایهگذاری مستقیم نیز جزو عقود مشارکتی است.
وی افزود: بانک در عقود مشارکتی براساس تسهیلاتی که میدهد با سرمایهگذار شریک میشود. در این نوع سرمایهگذاری باید نرخ سود واقعی بین طرفین تقسیم شود اما درحال حاضر اینگونه عمل نمیشود و به همین جهت نرخ توافقی برای سود تسهیلات در نظر میگیرند.
مدیر عامل پیشین بانک صادرات تصریح کرد: وقتی بانکها اختیار دارند هر دو تسهیلات را بدهند در شرایط فعلی ترجیح میدهند تسهیلات را برمبنای عقود مشارکتی ارائه دهند. چرا که بانکها موسسات خیریه نیستند که بخواهند بدون در نظر گرفتن سود و زیان بهطور کلی تسهیلات بدهند.
وی تاکید کرد: بانکها خلاف قانون انجام ندادهاند که در حال حاضر بیشتر تسهیلات مشارکتی میدهند اما اینکه چرا بانکها مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی بر نرخ سود تسهیلات ۲۲ درصدی را اجرایی نمیکنند چون مقرون بهصرفه نیست که بخواهند با نرخ ثابت با ۲۲ درصد تسهیلات بدهند.
حاتمی یزد خاطر نشان کرد: بانکها برای نرخ سپردهها ۲۲ درصد سود میدهند آن وقت چطور میتوانند با همین نرخ سود تسهیلات بدهند؟ حداقل باید این نرخ ۲.۵ درصد بیشتر باشد.
وی افزود: تازه اگر ۲.۵ درصد هم بیشتر سود محاسبه کنند تنها زیان آنها جبران میشود، برای منافع بیشتر باید نرخ تسهیلات را افزایش دهند. به همین دلیل بانکها ترجیح میدهند تسهیلات مشارکتی بدهند تا ضرر نکنند.
مدیر عامل پیشین بانک صادرات عنوان کرد: نباید به بانکها فشار بیاوریم که حتما تسهیلات را بر مبنای عقود مبادلهای با نرخ سود ۲۲درصدی بدهند، چرا که بانک بنگاه اقتصادی است و باید سوددهی را در اولویت قرار دهد.
وی افزود: بهجای آنکه بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار در مجموع مدیران اقتصادی کشور به دنبال ساماندهی نرخ سود تسهیلات بانکی باشند بهتر است چاره جدی برای باز پسگیری مطالبات معوق داشته باشند. چرا که تا مدامی که مطالبات معوق در حجم بالا وجود دارد نمیتوان انتظار داشت مشکلات بانکها حل شود.
به گفته حاتمی یزد، کمبود نقدینگی یکی از چالشهای اساسی بانکهای کشور است که کلید گشایش آن بازگشت مطالبات معوق بانکی است.
وی تاکید کرد: اگر دولت میخواهد مشکلات اقتصادی را حل کند و از رکود خارج شود باید مطالبات معوق را پس بگیرد. بانکها بنگاه اقتصادی هستند و طبق قانون میتوانند از حداکثر اختیار خود برای دادن تسهیلات استفاده کنند که این امر خلاف قانون نیست و ضربهای هم به اقتصاد کشور وارد نمیکند.
مدیر عامل پیشین بانک صادرات معتقد است که راهحل مسایل بانکها و رفع کمبود نقدینگی آن به اینجا ختم میشود که دولت باید عزم جدی در پس گرفتن بالغ بر ۱۵۰ هزار میلیارد تومان مطالبات معوق داشته باشد.
انتهای پیام