افت قابل توجه ارزش سهام شرکتهای بورسی درشش ماه اخیر بسیاری از سهامداران و نظارهگران تابلوی بورس را در تالار شیشهیی ناامید و دلسرد کرده است.
مرحله دوم هدفمندی یارانهها و عدم مجوز افزایش قیمت به شرکتهای تولیدی تا خردادماه، مذاکرات با کشورهای ۱+۵ و اخیرا مذاکرات مستقیم با امریکا و اختلاف نظر درخصوص چارچوب کلی توافق نهایی و ادامه این گفتوگوها به دلایلی باعث شده که در شرایط کنونی بازار سرمایه افتهای مستمری را تجربه کند.
از سوی دیگر بسیاری از تصمیمگیرندگان و فعالان بازار سرمایه معتقدند در شرایط کنونی بازار سرمایه با کمبود شدید نقدینگی مواجه بوده این درحالی است که عدهیی دیگر از کارشناسان به این موضوع از دریچهیی دیگر مینگرند و میگویند بازار بورس با کمبود نقدینگی مواجه نیست بلکه دچار پارک سرمایه شده است. درشرایطی که بازار سکه، ارز و مسکن چنگی به دل نمیزند بسیاری از صاحبان سرمایه به دلیل روند نزولی شاخص سهام نشستهاند به انتظار تا کمی ابهامات موجود در بازار سرمایه شفاف شده و صنایع به لحاظ اقتصادی و بنیادی از وضعیت مناسبتری برخوردار شوند.
علی کمری از کارشناسان ارشد بازار سرمایه دراینباره معتقد است: علت کم تحرکی در بازار سرمایه عمدتا به مسائل سیاسی و مذاکرات در حال جریان برمیگردد و لذا از آنجایی که دستیابی به یک توافق نهایی زمانبر است بنابراین سرمایهگذاران محرک لازم برای ایجاد انگیزه برای حضور را ندارند و بسیار محتاطانه در این بازار گام برمیدارند و خود را برای واکنش نسبت به هر نوع تغییر شرایط آماده نگه میدارند. کمری ادامه داد: شرایط فعلی صنایع به لحاظ اقتصادی و بنیادی از وضعیت مناسبی برخوردار است و فقط مساله ابهامات قیمتگذاری است که به زودی رفع خواهد شد بنابراین به نظر بنده بازار ریزش بیشتری نباید داشته باشد. این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: بازار سرمایه در مرحله خستهسازی قرار دارد و لذا بسیاری از سرمایهگذاران به دلیل طولانی شدن این روند به لحاظ روانی خسته شده و انگیزه لازم برای ورود سرمایه جدید به این بازار را از دست دادهاند بنابراین پیشبینی میشود تا زمان ایجاد یک محرک جدی این رویه ادامه پیدا کند و باید بازار به نقطهیی برسد که جذابیت لازم برای تزریق نقدینگی تازه به وجود آید.یکی دیگر از کارشناسان بازار سرمایه که مدیریت سرمایهگذاری یکی از شرکتهای بزرگ بورسی را برعهده دارد، معتقد است بازار سهام افزایش قیمتهای مربوط به اخبار خوش سیاسی را پیش خورکرده است و این مهم باعث شده درشرایط کنونی بازار بورس نسبت به اخبار سیاسی بیتاثیر و خنثی باشد. جاویدی افزود: انتشار گزارشات مناسب از نحوه عملکرد مجموعههای بورسی طی سال گذشته و تقسیم سود نقدی مناسب در مجامع عمومی عادی سالیانه سهامداران در کنار روند مناسب پیشروی مذاکرات هستهیی ایران از جمله خبرها و موضوعات مناسبی هستند که بیانگر پتانسیلهای بورس جهت رشد و شکوفایی است، حال آنکه سرمایهگذاران و سهامداران هیچ واکنش مثبتی نسبت به این مطالب از خود نشان نمیدهند و همچنان روند معاملات کسلکننده است. این مقام مسوول بهبود وضعیت اقتصادی کشور را زمانبر دانست و گفت: چشمانداز وضعیت صنایع مختلف بورسی در حالی مثبت به نظر میرسد که رفع مشکلات موجود در سطح کلان اقتصاد کشور نیازمند گذر مدت زمان طولانی است و بازار سهام نیز تحت تاثیر این امر قرار دارد. این کارشناس بازار سرمایه وضعیت آتی دو صنعت پتروشیمی و بانک را مناسب پیش بینی کرد و در این خصوص ابراز داشت: هزینههای تولید مجتمعهای پتروشیمی در حالی به دلیل تعیین تکلیف نرخ خوراک مصرفی آنها مشخص شده که به نظر میرسد این صنعت با توجه به امیدواریهای به وجود آمده پیرامون بهبود وضعیت صادرات محصولات تولیدی و بهرهبرداری از فازهای پروژه پارس جنوبی از پتانسیل رشد تولید و افزایش میزان صادرات محصولات برخوردار است. به هر روی درشرایط کنونی آنچه به سهامداران توصیه میشود این است، از آنجا که بازارهای رقیب چندان شرایط مناسبی ندارند و اساس اوضاع اقتصادی آنها مطلوب نیست درنتیجه فروش سهام در شرایط جاری که درکف قیمتی قرار دارند هیچ نتیجهیی جز ضرر ندارد زیرا دربازارهای دیگر نیز خبری نیست و باید با صبوری روند معاملات را بهبودبخشیم.
منبع: اعتماد