لیلی خامنه: اگرچه بارها مقام ناظر بر فعالیت‌های تالار شیشه‌یی بر هرچه کوتاه شدن زمان توقف نمادها در تابلوی بورس تاکید کرده است اما عملا دیده می‌شود که هنوز هم هستند نمادهایی که سهامداران آنها چندسال است چشم انتظار باز شدنشان هستند تا بتوانند سرمایه‌های بلوکه شده خود را آزاد کنند.

درحال حاضرتعداد نمادهای متوقف بورسی ۴۴ شرکت است که ۲۴ نماد از این تعداد به دلیل تشکیل مجمع عادی سالانه، ‌۱۴نماد به علت تعدیل پیش‌بینی سود و علت توقف ۶ نماد نیز سایر موارد ذکر شده است. از ۴۴ نمادمتوقف خاموش عمر توقف ۹ نماد یک‌ساله، ‌۳۴ نماد کمتر از یک سال و چندماهه و عمر توقف پتروشیمی اصفهان نیز سه ساله است.

درشرایط کنونی اگر به سراغ مدیران بورسی برویم و درباره توقف نمادهای بورسی از آنها سوال بپرسیم، نخستین پاسخی که آنها به این پرسش خواهند داد این است خرداد و تیرماه فصل مجامع است و مسلما تعداد نمادهای متوقف شده در بورس افزایش می‌یابد اما اولویت سازمان بورس این است که مدت زمان توقف نمادها کاهش یابد. مدیرسابق نظارت بر ناشران سازمان بورس این مدت زمان را در سال ۹۱ کمتر از ۲۰ روز عنوان کرده بود و برسلیقه‌یی نبودن عملکرد سازمان بورس در این موضوع تاکید می‌کند.

درتمام بازارهای سرمایه که از بازاری پیشرفته با قوانین روز دنیا، گردش اطلاعات، انتشار به موقع آنها وشفاف بودن چند اصل مهم برای ناظران است که ایران نیز کم و بیش از چنین قواعدی پیروی می‌کند با این تفاوت که بخش اعظمی از اطلاعات قبل از اینکه ازسوی ناشر به دست سهامداران خرد برسد، در دسترس سهامداران عمده قرار می‌گیردکه از آن به نام رانت اطلاعاتی نام می‌برند. علی صالح آبادی به عنوان عالی‌ترین مقام ناظر در بورس درباره حل مشکل توقف نمادها این طور می‌گوید: موضوع توقف نمادها در هیات‌مدیره این سازمان بررسی شده و دو راهکار برای آن در نظرگرفته شده است، ‌براین اساس دستورالعملی برای ماده ۴۵ قانون بازار اوراق بهادار ایران تهیه می‌شود که در آن شرایط خاصی برای اطلاع‌رسانی شرکت‌ها در نظر گرفته شده است.

به گفته رییس سازمان بورس، ‌دراین دستورالعمل برای اطلاع‌رسانی شرکت‌ها، ‌مهلت زمانی مقرر شده است که رعایت نکردن این مهلت‌ها، ‌جرم محسوب می‌شود.

وی راهکار دوم را برای حل مساله طولانی شدن زمان توقف نمادها، ‌شبکه اطلاع‌رسانی کدال می‌داند که درکمترین زمان ممکن اطلاعات شرکت‌های پذیرفته شده در بورس را بطور ساماندهی شده و شفاف منتشر می‌کند.

رفتار کج‌دار و مریز بورس

حسین خزلی خرازی که از کارشناسان ارشد بورسی محسوب می‌شود با تاکید براینکه شرکت‌ها در این موضوع به چند دسته تقسیم می‌شوند که مهم‌ترین آن عدم انتشار اطلاعات به موقع و همزمان است، سخنان خود را این طور ادامه داد: بعضی از مدیران شرکت‌ها و سهامداران عمده بعضی از شرکت‌ها عمدا اطلاعات خود را به بورس نمی‌دهند یا اطلاعات انحرافی را می‌دهند که موجب بسته شدن نماد آنها می‌شود.

به اعتقاد او، سه استاندارد حسابداری، حسابرسی و افشای اطلاعات و گزارش‌دهی مالی وجود دارد که ما در قسمت سوم با چالش مواجه هستیم. خرازی با تاکید براینکه هنوز بسیاری از مدیران شرکت‌های پذیرفته شده در بورس باورنکرده‌اند باید براساس استانداردهای جهانی حداکثر اطلاعات را تهیه و منتشر کنند هرچند علیه خود و شرکت تحت مدیریت‌شان باشد.

وی بخش دیگری از این مشکل را اختلاف بین مقام ناظر و شرکت‌های بورسی می‌داند و می‌افزاید: بسیار پیش می‌آید شرکت‌ها اطلاعات را منتشر می‌کنند اما کیفیت و روایی اطلاعات آنها مورد تایید مقام ناظر نیست، به عبارتی صرف دادن اطلاعات مهم نیست بلکه کیفیت، ‌مرتبط بودن و زمان انتشار آنها مهم است.

به گفته این کارشناس ارشد، مسلما وقتی یک شرکت سه ماه بعد نسبت به شفاف‌سازی اطلاعات خود اقدام کند مقام ناظر آن را نمی‌پذیرد درنتیجه اگر نماد شرکتی بسته است یا اطلاعات نداده یا اگرمنتشر کرده مورد تایید مقام ناظر نیست.

وی اضافه کرد: از سویی دیگر دست سازمان بورس نیز برای برخورد با چنین مواردی بسیار بسته است و در این باره بسیار کج‌‌دار و مریز وضعیت رامدیریت می‌کند چراکه اگر سازمان بخواهد طبق قانون عمل کند باید سالی حداقل ۲۰ شرکت را به همراه ۵ نفر هیات‌مدیره آنها به دستگاه قضایی معرفی کند که می‌شود سالی ۱۰۰ نفر که به دلیل ندادن اطلاعات و بی‌کیفیت بودن آنها باید پاسخگو باشند.

بعضی از شرکت‌ها از توقف نماد خود منتفع می‌شوند

از طرفی دیگر شاهین شایان آرانی، متوقف بودن بعضی از نمادها را به نفع بعضی از شرکت‌ها می‌داند و می‌گوید: با توجه به اینکه این شرکت‌ها با ندادن اطلاعات تخلفی را مرتکب می‌شوند، پس از چند تذکر باید آنها را از بورس اخراج کرد.

وی ادامه داد: اشکالی که این شرکت‌ها به بورس می‌گیرند، این است که بورس به صورت ترجیحی برخورد می‌کند بنابراین مقداری از مشکل توقف نمادها به خود سازمان و بخشی نیز به تخلف شرکت‌ها باز می‌گردد. این کارشناس بازار سرمایه وجود مرجع بی‌طرف برای رسیدگی به این موارد را خواستار شد واظهار می‌کند: خود سازمان بورس در این مباحث که به آن اشکال می‌گیرند بی‌طرف نیست، بلکه باید نهاد بی‌طرفی وارد این مقوله شود تا هر چه سریع‌تر مشکل برطرف شود زیرا توقف نماد شرکت‌ها به ضرر همه خواهد بود.

شایان آرانی در ادامه به معافیت مالیاتی برای شرکت‌هایی که در بورس پذیرش می‌شوند اشاره کرده و می‌گوید: شرکت‌هایی که دارای مشکل هستند بهترین روش این است که نمادشان در بورس بسته شده و از منافع بورس استفاده کنند بنابراین سازمان بورس باید روی این مساله حساسیت نشان دهد. درنتیجه آنچه از دید بسیاری از کارشناسان پنهان مانده این است که به هرحال درشرایطی که ۷۰ درصد از بازار و سهامش متعلق به دولت و نهادهای عمومی وابسته است و مسوولیت انتشار اطلاعات را برعهده دارند، بدیهی است انتشار اطلاعات سهوا یا عمدا با مشکل مواجه خواهد بود درحالی که دست مقام ناظر نیز در این باره بسیار بسته است.

منبع: اعتماد


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=38306
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

علت توقف برخی نمادها در بورس
علت توقف برخی نمادها در بورس
علت توقف برخی نمادها در بورس
علت توقف برخی نمادها در بورس
علت توقف برخی نمادها در بورس
علت توقف برخی نمادها در بورس