با وجود اینکه بانکها خود به دنبال کاهش و ساماندهی نرخها هستند، اما توافق انجام شده وابلاغ بانک مرکزی مانع از افتتاح حساب با نرخهای ۲۲ تا ۲۳ درصد برای دورههای کوتاه مدت سه ماهه نشده است.
به گزارش پول پرس به نقل فارس، چهارشنبه هفته گذشته مسئولان بانکهای دولتی و خصوصی با رئیس کل بانک مرکزی جلسهای داشتند که ماحصل آن برنامهریزی و تدوین طرحی برای ساماندهی نرخهای سود سپرده بود.
در آن جلسه سیف بر نظامبخشی و ساماندهی نرخهای سود بانکی تاکید داشت و قرار شد جلسات دیگری برای انتظام بخشی نرخهای سود سپرده برگزار شود.
به گفته مسئولان بانکی، بانکها پیشنهاد دهنده بوده و خودشان قبل از بانک مرکزی دست به کار شده بودند.
گذشت، تا اینکه روز گذشته توافق به سرانجام رسیده و مقرر شد حداقل نرخ سود سپرده ۱۰ درصد و حداکثر ۲۲ درصد باشد و قائم مقام بانک مرکزی هم دیروز در جلسه شورای گفتوگوی بر این مساله تاکید کرد و گفت: امیدواریم مؤسسات و بانکها مطابق با دستورالعمل تدوین شده و تفاهم به وجود آمده نرخها را اعمال کنند که در صورت عدم اجرای آن با بانک متخلف برخورد خواهد شد.
به اعتقاد کمیجانی دلیل اصلی این تفاهم «آگاهی و بصیرت بانکها» از شرایط اقتصادی کشور بوده است.
براساس توافق بانکها و موسسات اعتباری نرخ سود سپردههای روزشمار و کمتر از سه ماه ۱۰ درصد، سه تا شش ماه ۱۴ درصد، شش تا ۹ ماه ۱۶ درصد، بیش از ۹ ماه تا کمتر از یک سال ۱۸ درصد و سپردههای یک سال و بیشتر ۲۲ درصد خواهد بود.
اما با همه این پیش قدم شدنها و آگاهیها و بصیرتها، مراجعه خبرنگار ما به شعب بانکها نشان میدهد بانکها همچنان با نرخهای سود سپرده سابق افتتاح حساب میکنند.
یکی از کارمندان بانکها در این باره به خبرنگار فارس میگوید: ما فعلا و تا امروز افتتاح حساب با نرخ ۲۳ درصد داریم اما ممکن است از فردا با بالاغ دستورالعمل به شعب دیگر دیگر نرخها تغییر کند.
برای بررسی بیشتر به بانکهای دیگری مراجعه میکنیم که پاسخهای مشابهای میشنویم.
رئیس شعبه یک بانک بزرگ به ما میگوید: فعلا به ما ابلاغیهای برای تغییر نرخهای سود ارسال نشده و البته امکان دارد اگر فردا مراجعه کنید، دیگر نرخها تغییر کرده باشد.
از او میپرسیم که برای دریافت سود ۲۲ درصد ۳ ماهه چقدر باید سپردهگذاری کنیم که میگوید حداقل ۳۰ میلیون تومان.
وی ادامه میدهد: در ابتدا ۵ میلیون تومان و ۳ میلیون تومان را هم میپذیرفتیم اما در حال حاضر ۳۰ میلیون تومان، حداقل سپرده لازم برای دریافت سود ویژه از سپردههای سه ماهه است.
مراجعه به چند بانک دیگر هم حکایت از ادامه دریافت سودهای ۲۲ تا ۲۴ درصدی دارد و بیتفاوتی نسبت به تغییر نرخهای سود به حدی مشهود است که هنوز بنرها و پلاکادرهای نرخهای سود بیست و چند درصد در معرض دید مشتریان قرار دارد.
سوال مطرح این است که وقتی بانکها خود اعتقاد به نادرست بودن پرداخت سودهای بالا داشته و خودشان برای تغییر این شرایط پیشقدم شدهاند، چرا تا ساعات پایانی و حتی پس از ابلاغ بخشنامه آن توسط بانک مرکزی باز هم به دریافت آن سودهای بالا و نامناسب برای اقتصاد مبادرت میکنند. از سوی دیگر این سوال مطرح است که توجیه اقتصادی پرداخت سود سپردهها در حالی که به زودی نرخها نزولی خواهد شد، چیست؟
به نظر میرسد رقابت در شبکه بانکی به وضعیتی رسیده که برای تعدیل نرخهای سر به فلک زده هم هر یک از بانکها منتظرند دیگر بانکها نرخهایشان را مطابق با متن توافق، اصلاح کرده و بعد از آن سود سپرده خود را تغییر دهند.
انتهای پیام