طبق آمار اتاق بازرگانی ایران در ۱۱ماه سال گذشته به میزان ۴۶میلیارد و ۵۰۱میلیون و ۵۳۰هزار دلار از سایر کشورهای جهان واردات به کشور داشته ایم. واردات کالا از ۱۵۱ کشورجهان در حالی رخ می دهد که در مقابل این حجم واردات، میزان صادرات حدود ۲۹میلیارد دلار بوده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پول پرس، طبق این آمار کشورهای چین، امارات و کره به ترتیبب بیشترین کالاها را به ایران فرستاده اند. همچنین کمترین میزان واردات نیز از کشورهای نیکاراگوئه ، توکلائو و کامبوج انجام گرفته است. با اینکه چینی ها جای پای خود را در بازار ایران محکم کرده اند که هنوز نتوانسته اند جای اماراتی ها در صادرات کالا به ایران بگیرند. امارات از دیر باز رفیق فابریک تجارت ایران بوده است ولی مدتی است که به علت همراهی با تحریم های ضدایرانی سهمش در بازار ایران به طور چشمگیری کاهش یافته است.
سهم امارات از واردات کالا به ایران در حالی به رسیده است که تجار ایرانی در آغاز دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در سال ۸۴، ۷میلیارد و ۶۷۷میلیون دلار کالا از این کشور نوپا به ایران وارد کردند.
با آغاز به کار دولت دهم، اتاق بازرگانی میزان واردات و صادرات ایران با اماراتی ها را به ترتیب حدود ۱۶میلیارد و ۱۲۷میلیون دلار و ۳۴میلیون و ۱۵هزار دلار اعلام کرد. در این سال امارات با اختلاف تقریبا ۱۴میلیارد دلاری از چینی ها، رتبه اول را در تجارت با ایران داشت. به مرور زمان با تشدید تحریم ها، مقررات اماراتی ها برای تجار ایرانی سخت تر شد و ایرانیان به همین دلیل ترکیه یا شرکای تجاری دیگری را برای خود برگزیدند که افزایش شمار شرکت های ایرانی ثبت شده در ترکیه خود تایید کننده این موضوع است.
چین خیلی وقت است که جای پای خود را در اقتصاد ایران محکم کرده است. چشم بادامی ها، در سال ۹۱ در حالی ۷میلیارد و ۱۵۵میلیون دلار کالا به ایران وارد کرده اند که در سال ۱۳۸۴، که مصادف با آغاز به کار دولت نهم بود، تفاوت زیادی با جایگاه کنونیشان در بازار ایران داشتند. امروزه در حالی چین تبدیل به دومین واردکننده بزرگ به ایران شده است که ۸سال پیش، پنجمین رتبه را در بین واردکننده های کالا به ایران داشت. آنها برخلاف رقیب عرب خود هیچگاه جایگاه خود را در بازار ایران متزلزل ندیدند؛ چرا که بازار ایران همواره با روی باز پذیرای اجناس چینی بوده است. تحریم های ایران برای هیچ کشوری که سود نداشته باشد برای چشم بادامی ها همواره سودآور بوده است. این میزان واردات کالای چینی به ایران در حال رخ داده است که در سال ۹۱، ایران تنها ۴میلیارد و ۸۲۷میلیون دلار صادرات به چین داشته است.
اما کره ای ها نیز در طی این سال ها توانستند خود را حسابی در دل بازار ایران جا کنند. از لوازم خانگی تا خودرو، همه دست به دست هم دادند تا سهم خود را از صادرات به ایران به حدود ۴۵۴میلیون و ۴۰۰هزار دلار در سال ۹۱ برسانند.
بیشترین های صادراتی و وارداتی از امارات
در فهرست منتشر شده توسط اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران، دانه ذرت دامی کالایی است که هم از نظر وزن و هم از نظر ارزش بیشترین صادرات اماراتی ها را به ایران تشکیل می دهد. بازرگانان حدود ۹۶۷میلیون کیلوگرم دانه ذرت دامی به ارزش حدود ۳۸۹ میلیون دلار در سال ۹۱، به ایران وارد کردند.
بعد از دانه ذرت دامی، شمش های آهن، کنجاله ذرت، لپ تاپ، گوشت گاوی و … بیشترین موراد وارداتی از امارات به ایران را تشکیل می دهد.
در مقابل این وارداتی فلزهای گرانبها بیشترین سهم را در صادرات ایران به امارات تشکیل می دهد. در ۱۱ماهه سال گذشته ۶هزار کیلوگرم فلز گرانبها به ارزش ۶۲۳میلیون و ۳۶۲هزار دلار به از ایران به امارات صادر شده است. بعد از فلزات گرانبها، پسته، پلی اتیلن، روغن صنعتی، زعفران و … بیشترین سهم را در کالاهای صادراتی ایران به امارات تشکیل می دهند.
بیشترین صادراتی ها و وارداتی ها از چین
بیشترین کالایی که ازلحاظ تعداد از چین وارد خاک ایران شده، تخته های MDFاست. در سال ۹۱، ۱۶۰میلیون کیلوگرم تخته MDF به ارزش ۷۳میلیون و ۶۲۳هزار دلار از چین وارد ایران شده است. از نظر ارزش نیز، لوله های جداره سازی استخراج نفت، رتبه دار نخست وارداتی ها از چین است. در سالی که گذشت، ۱۰۴میلیون کیلوگرم از این نوع لوله ها به ارزش ۱۷۱میلیون دلار به ایران وارد شده است.
تراکتورهای جاده ای، پلی استایرن و الکترودهای ذغالی نیز از بیشترین کالاهای چینی است که در سال ۹۱ واردات آنها انجام گرفته است.
همچنین بیشترین کالای صادراتی ایران به چین نیز،متانول بوده است. در سال گذشته ۷۳۳میلیون و ۴۵۰هزار دلار متانول به وزن۱میلیارد و ۹۴۶کیلوگرم از ایران به چین صادر شده است.
بیشترین وارداتی ها و صادراتی ها به کره
طبق آمار اتاق بازرگانی، ماژول نمایشگر متشکل از صفحه lcdیاledپلاسما و پروپان مایع شده به ترتیب بیشترین کالای وارداتی و صادراتی از کره جنوبی را تشکیل می دهند. در سال ۹۱، ۶هزار و ۲۱۰کیلوگرم ماژول نمایشگر متشکل از صفحه lcdیاledپلاسما به ارزش۲۹۷میلیون و ۳۹۸ هزار دلار از کره جنوبی وارد ایران شده است. شمش آهن، یخچال فریزر ،وسایل نقلیه و … بیشترین کالاهای وارداتی از کره جنوبی به ایران را تشکیل می دهند.
در مقابل نیز، بیشترین کالای صادراتی ایران به کره پروپان مایع شده بوده است. در سال ۹۱، میلیون حدود ۶۸۲میلیون کیلوگرم از این کالا به ارزش ۴۸۳میلیون و ۶۲۰هزار دلار ایران به کره جنوبی صادر شده است. بوتان مایع شده، محصولات آهن اسفنجی و … سایر کالاهایی هستند که بیشترین سهم را کالاهای صادراتی به کره جنوبی تشکیل می دهند.
انتهای پیام