دولت مالدیو بهیچ وجه نمی خواهد کاری کند که سرمایه گذاران خارجی را از دست بدهد ولی حامیان غربی اش که همواره مراقب نشانه های رادیکالیسم اسلامی هستند، ممکن است نگران نفوذ عربستان سعودی در این کشور باشند.
پول پرس- لغو رزرو هتل توریست های خارجی در مالدیو، که یکی از پرطرفدارترین مقصد های لوکس برای گذراندن ماه عسل است، سبب عصبانیت افرادی شد که قصد داشتند تعطیلات خود را در این کشور بگذرانند.
دلیل لغو رزرو مشتریان هتل این بود که امیر سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، ولیعهد عربستان سعودی برای تقریبا یک ماه سه جزیره را رزرو کرده بود.
این تنها یک نمونه از سرمایه گذاری رو به افزایش عربستان سعودی در این مجمع الجزایر است. عاملی که ممکن است سبب شود دولت مالدیو نخواهد حکمرانان سعودی را از خود برنجاند.
یک سخنگوی منطقه ییلاقی و تفریحی آنانتارا، به روزنامه بریتانیایی دیلی میل گفت: “برای ما همیشه رفاه میهمانانمان در اولویت قرار دارد”. این روزنامه در باره عصبانیت برخی از توریست ها از این که اطاق های آنان را به شاهزاده سعودی داده بودند، مقاله ای نوشته بود.
شاهزاده سلمان که وزیر دفاع عربستان سعودی نیز هست به دعوت رسمی عبدالله یمین، رئیس جمهوری مالدیو برای مذاکره در باره مسائل بازرگانی به مالدیو رفته بود. عبدالله یمین در ماه نوامبر گذشته پس از دو سال بحران سیاسی به ریاست جمهوری مالدیو انتخاب شد.
چنین دعوتی نشان دهنده همکاری فزاینده بین دو کشور است. سال گذشته هنگامی که رئیس جمهوری سابق مالدیو به عربستان سعودی سفر کرده بود، عربستان قول داد که یک وام ۳۰۰ میلیون دلاری پنج ساله با شرایط مناسب در اختیار مالدیو قرار دهد.
به گزارش بانک توسعه آسیایی، درطی پنج سال اخیر کسری بودجه مالدیو معادل ۱۴ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بوده است.
قرار است ارتباط هوایی بین مالدیو و عربستان سعودی برقرار شود و برای اولین بار هواپیماهای مالدیو به عربستان سعودی پرواز کنند. در حال حاضر ۱۴ پرواز در هفته در نظر گرفته شده است.
در همین حال شرکت املاک و مستغلات موسوم به “بهترین انتخاب” اعلام کرده که در حال ساختن یک دهکده تفریحی با تسهیلات درجه یک به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار برای استفاده خانواده ها در ایام تعطیلات است.
انتقادات بین المللی
دولت مالدیو همچنین قصد مشارکت با عربستان سعودی در زمینه انرژی و حمل و نقل را دارد ولی بزرگ ترین بخش همکاری ها مرتبط با امور اسلامی است.
شاهزاده سعودی وعده ساختن ۱۰ مسجد را در این مجمع الجزایر داده و قرار است ۷ مسجد از این ۱۰ مسجد امسال ساخته شود. از طرف دیگر گروهی از دانشگاهیان سعودی در دیدار اخیرشان از مالدیو قول دادن ۱۰۰ هزار دلار برای آموزش اسلامی را دادند.
آنان همچنین ۵۰ بورس در اختیار دانشجویانی قرار دادند که قصد تحصیل در عربستان سعودی را دارند ولی گفته می شود استقبال از این بورس ها زیاد نبوده است.
مانند عربستان سعودی اکثر جمعیت مالدیو مسلمان سنی مذهب هستند. یمین که برادر ناتنی مامون عبدالقیوم، رئیس جمهور مستبد پیشین مالدیو است، بر پیروی از محافظه کاری مذهبی، تاکید کرده است.
مالدیو از سایر جهات نیز با انتقاد بین المللی مواجه شده است.
به گفته رابینسون، روزنامه نگار بریتانیایی و کارشناس امور مالدیو، ملی کردن سرمایه گذاری های عظیم خارجی، نگرانی ها در باره نقض حقوق بشر از جمله شلاق زدن دختران نابالغی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفتهاند، به اتهام روابط جنسی خارج از ازدواج و بد رفتاری گسترده با کارگران مهاجری که یک سوم جمعیت کشور را تشکیل می دهند، از جمله این انتقادات است.
ولی عربستان سعودی که کمک های نقدی اش صرف پرداخت حقوق تعداد زیاد کارمندان دولت مالدیو می شود، انتقادی از این وضعیت نمی کند.
دولت یمین، قوانینی را که به پیروان سایر مذاهب اجازه انجام فرایض دینی شان را می دهد، انعطاف ناپذیرتر کرده و ممنوع کردن ورود مواد غذایی کوشر (موافق با آیین یهود) را مد نظر قرار داده است.
نقش چین
از آنجا که صنعت توریسم، مهمترین مبنع درآمد مالدیو است، در حالی که این کشور در صدد جذب سرمایه های عربستان سعودی است، باید توریست های بی شمار خارجی را نیز راضی نگاه دارد.
چند سال قبل مقامات پولی مالدیو تخمین زدند که ۷۰ درصد اقتصاد و ۹۰ درصد ارز خارجی کشور را به طور غیر مستقیم گردشگران خارجی تامین می کنند. سال گذشته یک میلیون و دویست هزار توریست از مالدیو که جمعیتش تنها ۳۳۰ هزار نفر است، دیدن کردند.
اگر چه محل های گران قیمت توریستی در مالکیت شرکت های بین الملی از جمله آمریکایی و فرانسوی است یا توسط آنها اداره می شود، این کشور چین است که تعداد توریست هایش در مالدیو روز به روز افزایش می یابد.
در سال ۲۰۱۳ در مقایسه با سال ۲۰۱۲ شمار گردشگران چینی در مالدیو ۴۴ درصد افزایش داشت. در حال حاضر از هر ۴ توریست خارجی در مالدیو، یکی چینی است؛ اگر چه در مقایسه با توریست های اروپایی، گردشگران چینی پول کمتری خرج می کنند.
ولی با وجود تعداد قابل توجه توریست های چینی در مالدیو، در مورد منافع دیپلماتیک چین در مالدیو غالبا اغراق می شود.
رابینسون می گوید چین هم اکنون نفوذ بسیار زیادی در سریلانکا همسایه مالدیو دارد، و در مقایسه با سریلانکا، مالدیو اهمیت چندانی برای چین ندارد.
هنگامی که مالدیو در سال ۲۰۱۲ قرارداد ۲۵ ساله ۵۰۰ میلیون دلاری با شرکت هندی جی-ام-آر را برای توسعه فرودگاه بین المللی ماله، پایتخت مالدیو لغو کرد، این موضوع موجب ناخرسندی شدید مقامات هند شد.
لغو این قرارداد نشان دهنده جو فزاینده ملی گرایی در مالدیو پس از کناره گیری اجباری محمد ناشید، رئیس جمهوری سابق طرفدار غرب بود. وی این تصمیم را ضربه ای به سرمایه گذاری خارجی و توریسم خواند. سال بعد داد و ستد تجاری هند با مالدیو بیش از ۱۰ درصد کاهش یافت.
در حال حاضر دهلی برای امضای یک قرارداد دوجانبه به منظور حفاظت از سرمایه های هند در مالدیو پافشاری می کند. بستن یک چنین قراردادی در زمانی که ارتباطات دفاعی مالدیو با پاکستان رقیب هند، رو به افزایش است، آسان نیست. رئیس ارتش مالدیو اخیرا از پاکستان دیدن کرده است.
بخش کلیدی
شیلات، دومین صنعت مهم مالدیو است که بیست در صد نیروی کار این کشور را جذب کرده است. پس از این که اتحادیه اروپا معافیت گمرکی واردات ماهی از مالدیو را لغو کرد، این کشور در صدد یافتن بازارهای جدید برآمد.
مالدیو به سیاست اتحادیه اروپا حمله کرده و گفته است برای ماهی های صادراتی، جواز حلال گوشت گرفته و آن را به بازارهای دیگری از جمله عربستان سعودی صادر خواهد کرد.
ولی صنعت توریسم هنوز مطمئن ترین بازار برای سرمایه گذاران است چون می دانند این بخش بسیار سودآور است و با باز شدن هتل های بیشتری در جزایر مالدیو، گردشگران همچنان به مالدیو خواهند آمد.
یک مقام صندوق بین المللی پول که اخیرا به مالدیو رفته بود پیشنهاد کرد با توجه به کسری بودجه فاحش مالدیو، مالیات صنعت گردشگری کشور افزایش یابد.
دولت مالدیو بهیچ وجه نمی خواهد کاری کند که سرمایه گذاران خارجی را از دست بدهد ولی حامیان غربی اش که همواره مراقب نشانه های رادیکالیسم اسلامی هستند، ممکن است نگران نفوذ عربستان سعودی در این کشور باشند.
منبع: بی بی سی
انتهای پیام