بانک مرکزی برای رسیدن به شرایط مطلوب در بازار پول باید صبور باشد و حوصله به خرج دهد.
به گزارش پول پرس غلامحسن تقی نتاج، مدیرعامل بانک مهر اقتصاد طی گفتگوبا موج با بیان اینکه ساماندهی بازار پول کشور با بحران و نا به سامانی صورت نمی پذیرد، افزود: ساماندهی باید با راهبرد مناسب و جلب مشارکت ها محقق شود ضمن اینکه باید نقشه ی راه تعریف شده ای وجود داشته باشد و به مرور زمان با اجرای نقشه ی راه و با مشارکت همه ی عوامل ذی ربط قانونی و موسسات اعتباری این ساماندهی انجام پذیرد تا شاهد آثار مثبت و مبارک آن باشیم.
بانک مرکزی صبورباشد
مدیر عامل بانک مهر اقتصاد با ذکر این نکته که بخش قابل توجهی از مسیر ساماندهی بازار پول توسط بانک مرکزی طی شده، اهمیت اقدامات پایانی ساماندهی بازار پول را مورد تاکید قرار داد و با ذکر این مثال که «بسیاری از تصادفات نزدیک های مقصد رخ می دهد»، گفت: درخواست ما از سکاندار ساماندهی موسسات پولی این است که در مراحل نهایی رسیدن به مقصد یک مقدار صبورتر باشند.
وی ادامه داد: موسسات پولی و بانکی اکنون به این بلوغ رسیدند که به ضرورت ساماندهی موسسات پولی و بانکی با اعتقاد توجه داشته باشند و برای تحقق این ساماندهی تلاش کنند، تلاشی همگانی و با مشارکت اعتقادی.
یک گام تا اخذ مجوز قطعی از بانک مرکزی
نتاج در مورد آخرین وضعیت بانک تحت مدیریت خود نیز گفت: بانک مهر اقتصاد تمامی اقدامات لازم را برای اخذ مجوز نهایی از بانک مرکزی با هماهنگی مستمر این بانک انجام داده و در واقع باید گفت بانک از ۱۰۰ درصد کار ۹۵حدود درصد را به پایان رسانده است و تنها کار باقیمانده مجموعه ی مهر اقتصاد برای اخذ مجوز قطعی، انجام پذیره نویسی ۵۱ درصد از سهام است که بحمدلله بخش اعظم فرآیند پذیره نویسی نیز به انجام رسیده است.
وی به اخذ موافقت اصولی تبدیل موسسه ی قرض الحسنه بسیجیان به موسسه ی مالی و اعتباری مهر در زمان ریاست آقای شیبانی بر بانک مرکزی اشاره کرد و به بیان برخی از اقدامات مدنظر بانک مرکزی از سوی مجموعه ی مهر پرداخت و گفت: یک موسسه ی مالی و اعتباری باید برخی از اقدامات را از جمله مبحث افزایش سرمایه، تنظیم سبد دارایی ها مطابق با الزامات بانک مرکزی و انجام اصلاحات در زیر ساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات را انجام دهد که البته این اقدامات سال ها زمان می برد اما؛ مجموعه ی مهر اقتصاد برای انطباق خود با قوانین بانک مرکزی بسیاری از این اقدامات اصلاحی را انجام داد.
نتاج به کاهش سرمایه تاسیس بانک و موسسه ی مالی و اعتباری در سال ۸۷ اشاره کرد و افزود: در آن سال ها قوانین به این صورت تغییر کرد که تاسیس یک موسسه ی مالی و اعتباری به سرمایه ی ثبتی ۱۵۰ میلیارد تومانی و تاسیس یک بانک به سرمایه ۲۰۰ میلیارد تومانی نیاز دارد؛ به این صورت اختلاف سرمایه بین موسسه ی مالی و اعتباری و بانک ۵۰ میلیارد تومان تعیین شد. این درحالیست که فرصت های ارائه ی خدمات و کسب بازدهی بانک بسیار بیشتر از یک موسسه ی مالی و اعتباری است. البته پس از مدتی ضوابط بانک مرکزی دچار تغییر شد و این بار سرمایه ی تاسیس موسسه ی مالی و اعتباری به۳۰۰ میلیارد تومان و سرمایه تاسیس بانک به ۴۰۰ میلیارد تومان رسید که بازهم این اختلاف معنی دار نیست و تاسیس موسسه ی اعتباری غیربانکی توجیه ندارد.
به گفته ی او؛ با وجود اینکه هزینه های فعالیت یک موسسه ی مالی و اعتباری و بانک شبیه یکدیگر است اما فرصت های ارائه و کسب درآمد برای یک بانک به مراتب بیشتر از یک موسسه ی مالی و اعتباری است. ضمن اینکه اگر چنین شرایطی ادامه پیدا کند، همیشه متقاضی بانک خواهند بود و این اشکالی است که باید دربخش تنظیم مقررات به آن توجه شود.
حل بحران های پولی در راستای کمک به بانک مرکزی
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد در ادامه این مطلب را هم مورد اشاره قرار داد که علاوه بر تعهدات متداولی که در قوانین و مقررات وجود دارد، در طی این سالها تعهد اضافه تری نیز بر روی دوش مجموعه مهر گذاشته شد.
او به ساماندهی صندوق هایی از جمله عدل اسلامی همدان و سپیدان فارس و غیره که در سالیان گذشته با بحران مواجه شدند، نیز اشاره کرد که مجموعه مهر مسئولیت ساماندهی آنها را پذیرفت تا پس از حل این بحران، مجوز فعالیت خود را دریافت کند، بانک مهر اقتصاد تعهد خود در این زمینه را کاملا اجرا کرد.
نتاج گفت: هر مجموعه سازمانی باید برای محیط پیرامون خود مفید باشد؛ روزی که بانک مرکزی برای حل بحران های پولی کشور از مجموعه مهر استمداد خواست، این مجموعه به رغم زیان های قابل توجه برای ساماندهی بازار تمام توان خود را بکار گرفت.بنابراین مجموعه ای که به این صورت در راستای حاکمیت قانون تلاش می کند نشانگر آن است که ظرفیت های قابل توجهی دارد که باید روز به روز تقویت شود تا بتوان در بحران های جدی تر به کمک نظام پولی و بانکی کشور بیاید.
وی ادامه داد: به رغم اینکه در قوانین و مقررات چنین الزامی نیست اما مجموعه سازمانی مهر این مسئولیتها را پذیرفت و بحران ها را به تعبیری جمع کرد تا خدشه ای به مدیریت پولی و بانکی کشور وارد نسارد.
نتاج در عین حال خاطر نشان کرد: روزگاری که مجموعه موسسه مالی و اعتباری مهر بخش قابل توجهی از ظرفیت های خود را صرف حل بحران های پولی در کشور کرده است و واقعا هزینه های روانی و فشاری که در آن سالها به این مجموعه وارد آمد، قابل برآورد نیست.
وی به زمان ورود خود به مجموعه مهر اقتصاد در سال ۸۸ اشاره کرد و گفت: زمانیکه اینجانب به مجموعه مهر آمدم، بانک مرکزی تاکید بر افزایش سرمایه ۴۰۰ میلیاردی داشت که با توجه به گستردگی بانک این شرط را پذیرفتیم و پرونده را برای طرح در شورای پول و اعتبار آماده کردیم.
سپرده قانونی ۲ هزار میلیارد تومانی مهر اقتصاد
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد،تصویب اساسنامه بانک مهر اقتصاد مطابق ماده ۳۰ قانون پولی و بانکی کشور در شورای پول و اعتبار (در اسفند ماه سال ۸۸ )را مورد اشاره قرار داد و افزود: یکی از شروطی که برای اجرای مصوبه شورای پول و اعتبار توسط بانک مرکزی مطرح شد، تامین سپرده قانونی بود.
وی اضافه کرد: در حالیکه بسیاری از موسسات پولی و بانکی نتوانستند این الزام قانونی را که جزء سیاست های پولی هر کشوری است، محقق کنند؛ مجموعه بانک مهر اقتصاد بیش از ۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی را نزد بانک مرکزی سپرده گذاری کرد و این سپرده اکنون نزد این بانک محفوظ است.
به گفته وی، اگرچه برای یک بانک کنار گذاشتن این مقدارنقدینگی سخت است اما بانک مهر اقتصاد در راستای قانونمندی ، این اقدام را انجام داد و این در حالیست که حتی برخی از بانک های مجاز این اقدام را ناقص انجام می دهند و یا از اجرای آن شانه خالی می کنند.
وی به وجود ۸۰۰ شعبه و ۱۴ میلیون سپرده گذار در مجموعه بانک مهر اقتصاد اشاره کرد و افزود: با وجود درخواست های بسیار برای توسعه خدمات، اما به دلیل اینکه نظر بانک مرکزی بر عدم توسعه شعب بانکها بود، شعب خود را در سقف مذکور نگه داشتیم.
حضور مهر اقتصاد در بازار سرمایه کمرنگ شد
نتاج در ادامه با اعلام اینکه، به رغم وجود جذابیت های بسیار بازار سرمایه، بانک مهر اقتصاد از توسعه سرمایه گذاری ها در بازار سرمایه نیز جلوگیری کرد، گفت: حجم قابل توجهی از سرمایه گذاری های بانک مهر اقتصاد در بازار سرمایه بود اما به منظور اجرای قوانین و مقررات بانک مرکزی سعی کردیم به مرور حضور در بازار سرمایه را هم کمرنگ تر کنیم.
وی تصریح کرد: همه اینها در شرایطی است که مجموعه مهر اقتصاد و شرکت مهر اقتصاد ایرانیان هر روز می توانستند موجی در بازار سرمایه ایجاد کنند اما در تبعیت از بانک مرکزی ایجاد موج را کنار گذاشتیم و سعی کردیم فعالیت های خود را به سمت بانکداری ببریم و از حوزه مشارکت در بازار سرمایه صرف نظر کنیم.
وی بر توسعه و تقویت زیر ساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مهر اقتصاد هم اشاره کرد و گفت: مهر اقتصاد سایت پشتیبانی منحصر به فردی را برای مدیریت داده ها ایجاد کرده تا اگر به هر دلیلی در سیستم ارتباطات مشکلی ایجاد شد، با فاصله زمانی بسیار پائینی مدیریت اطلاعات و ارتباطات بانکی به محل امن تری منتقل شود و کار بانک بلافاصله در سراسر کشور ادامه پیدا کند.
مهر اقتصاد را به اعطای نرخ سود بالا متهم کردند
او به یکی دیگر از اقدامات مجموعه مهر در جهت تطبیق محصولات از جمله سپرده ها و اعطای وام با ضوابط بانک مرکزی اشاره کرد و گفت:برخی مجموعه مهر اقتصاد را متهم کردند که نرخ سود بالاتری اعطا می کند در حالیکه اصلا این طور نیست. ممکن است مجموعه سود علی الحساب و سود قطعی که در پایان هر سال دادیم، از بانک های دیگر بیشتر شده باشد که این نشانگر بهره وری و کارایی بانک مهر اقتصاد است.
وی تاکید کرد: نرخ سود سپرده علی الحساب بانک مهر اقتصاد مشابه از بانک های دیگر است ولی در پایان سال با تسویه حساب سود قطعی که انجام می شود و همچنین بازدهی قابل توجه بانک در آن سال و با رویکرد پیاده سازی قانون عملیات بانکی بدون ربا و مطابق دستور العمل بانک مرکزی مابه لتفاوت سود علی الحساب با سود قطعی به سپرده گذاران پرداخت شد که این مهم در نظام بانکی کشور بی سابقه و یا حداقل کم سابقه است.
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد متذکر شد: تنها اقدام باقیمانده بین ما و بانک مرکزی واگذاری ۵۱ درصد از سهام بانک (به مبلغ۲۰۰۰ میلیاردریال) است.
وی با بیان اینکه فرآیند پذیره نویسی سهام باید با تعامل چند سازمان از جمله بانک مهر اقتصاد، سازمان بورس، بانک مرکزی و سازمان ثبت شرکتها انجام شود،گفت:توصیه خاضعانه ما و توقع ما این است که با توجه به آنکه در پایان سال مالی قرار داریم، این اقدام اخیر بانک مرکزی مشکلاتی را ایجاد می کند و بهتر است نام این بانک ها مجددا به سایت بانک مرکزی برگردد تا کلیه موسسات پولی و بانکی کشور که فرزندان بانک مرکزی تلقی می شوند به خدمت رسانی خود ادامه دهند.
پذیره نویسی سهام بانک سه تا شش ماه زمان می برد
نتاج به جلسه اخیر خود با رئیس کل محترم بانک مرکزی و معاون نظارتی محترم بانک و تاکید آنها بر تسریع اقدامات اخذ مجوز قطعی اشاره کرد و ضمن بیان این مطلب که امور اداری و قانونی پذیره نویسی سهام زمان بر است، گفت: وقتی یک مجموعه بانکی با ۲۰ سال سابقه فعالیت بخواهد سهام خود را واگذار کند، قطعا باید اقداماتی را با هماهنگی سهامداران قبلی انجام دهد و این اقدام به مدت زمان منطقی نیازمند است.
وی با ذکر این نکته که درصد بیشتری از سهام بانک متعلق به سهامداران قبلی است، متذکر شد: هم اکنون سهامداران قبلی باید از درصد مالکیت حداکثری خود که اصطلاحا به آن سلب مالکیت و سلب حق تقدم می گویند، صرف نظر کنند؛ در واقع این جلب رضایت آنها به عنوان صاحبان حق از اهمیت بسیاری برخوردار است و هماهنگی های مقدماتی آن انجام شده است.
وی ادامه داد: قطعا این مسئله یک روزه قابل انجام نیست و یک دوره زمانی ۳ تا ۶ ماه را می طلبد. اگرچه سعی ما این است که این فرآیند هر چه زودتر انجام شود اما تمام فرآیندهای پذیره نویسی سهام در دست و اراده بانک نیست.
به گفته نتاج، هر چقدر مجوز تبدیل به بانک مهر اقتصاد دیرتر صادر شود، بانک بیشتر ضرر می کند مثلا حساب های جاری و فعالیت های ارزی ما فعال نشده و به صورت گسترده نمی توانیم ضمانت نامه ها صادر کنیم؛ بنابراین خود ما در انجام اقدامات لازم برای تبدیل به بانک تاکید و تعجیل داریم.
در دوره قبلی مشکلاتی در صدور مجوز ایجاد شده بود
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد در واکنش به این سوال که آیا در دوره گذشته بانک مرکزی به مجموعه مهر اقتصاد پیشنهاد ادغام یا پذیرفتن قیمومت برخی از موسسات پولی شد، گفت:در هیچ کجای قانون نوشته نشده است که برای اخذ مجوز بانک، صندوق ها و موسسات پولی دیگر را باید در خود ادغام یا به اصطلاح بهتر “جذب” نمایید.
وی ادامه داد: اما متاسفانه در دوره گذشته به ما این پیشنهاد شد که البته بانک نپذیرفت و سپس به ما عنوان کردند که بنابراین از ما هم انتظار و توقع مجوز نداشته باشید که این بخشی از همان پیچ و خم های اداری بود که گریبانگیر ما شد.
بانک مرکزی اعتماد به نفس موسسات پولی را نگیرد
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد اظهار داشت: بانک مرکزی باید کاری کند که مجموعه های پولی و بانکی با اعتماد به نفس بیشتری حرکت کنند نه اینکه این اعتماد به نفس را به شکل های مختلف از آنها بگیرد.
وی گفت: توصیه شخصی ما این است که بانک مرکزی صبور باشد و به دنبال موسسات مقتدر باشد تا موسسات بانکی محافظه کار و ترسو چرا که اقتصاد به ریسک پذیران منطقی نیازمند است نه محافظه کاران عافیت طلب!
نقش آفرینی بانک مهر اقتصاد در اقتصاد کشور
وی با اشاره به این که از دو سال پیش تا کنون هیچ شعبه ای افزوده نشده گفت: هم اکنون حدود ۸۰۰ شعبه در سراسر کشور داریم که به صورت آنلاین علاوه بر ارایه خدمات بانکی متداول به اعطای تسهیلات و وام و دریافت اقساط می پردازند.
نتاج با اشاره به این که در حوزه حمایت از کار آفرینان و صنعت گران در سال جاری بیش از یک میلیون فقره تسهیلات پرداخت کرده است، افزود: در سال گذشته ۸۰۰ هزار فقره تسهیلات و وام پرداخت کردیم که مبلغ آن حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده و در نه ماهه سال ۹۲ نیز بالغ بر ۱۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات و وام پرداخت شده است.
مدیر عامل بانک مهر اقتصاد استقرار و ترویج بانکداری اسلامی را از اهداف اصلی این بانک عنوان کرد و گفت: این بانک برای ترویج بانکداری اسلامی مبادرت به برگزاری نمایشگاه در مصلی های تمام کشور کرد و در کنار آن با برگزاری مسابقه ای فرهنگی در این باره تلاش نمود تا مردم را با عقود اسلامی و بانکداری اسلامی آشنا کند که با استقبال بیش از ۱۲۰ هزار نفری مواجه شد، همچنین به منظور آشنایی بیشتر کارکنان با مقوله بانکداری اسلامی در حدود ۳۰۰ هزار نفر ساعت کلاس های آموزشی احکام فقهی بانکداری بدون ربا برگزار کرده است.
وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از تولید ملی خاطر نشان کرد: در این چارچوب و در غیاب کمبود منابع در بانک های دولتی این بانک بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان به صنایع و تولید کنندگان اختصاص داده است.
نتاج افزود: بانک مهر اقتصاد یکی از بانک های برتر در تخصیص وام های خرد به مردم است به نحوی که تا امسال حدود ۳ میلیون نفر از وام قرص الحسنه این بانک بهره مند شده اند و بیش از ۴ هزار میلیارد تومان وام قرض الحسنه اعطا شده است که در سال ۹۲ و طی ۹ ماهه اخیر به بیش از ۱۳۸ هزار نفر بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان وام قرض الحسنه پرداخت شده است.
انتهای پیام