کد خبر: 248707
چهارشنبه 14 آذر 1403 - 10:31
مساله توسعه پایدار روستاها یکی از دغدغههای همیشگی اقتصاد کشور بوده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری اخبارپول، توجه ویژه به توسعه پایدار روستاها همراه با توجه به امکانات رفاهی و تسهیلات آموزشی و بهداشتی در روستاها امری ضروری است.
به عقیده کارشناسان، در ایران چهار عامل کلی در جهتدهی پدیده مهاجرت از روستا به شهر نقش دارد که شامل عوامل اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، جمعیت شناسی، طبیعی و کشاورزی است. چنانکه بیش از ۵۰ درصد علت مهاجرت روستاییان به شهر به دلیل عوامل اقتصادی است. بنابراین مهمترین عامل این نوع از مهاجرت در ایران را میتوان عامل اقتصادی دانست که زیر مجموعههای آن بیکاری، فقر، نبود امکانات در روستاها و جاذبه شهری به شمار میرود.
این گزارش میافزاید: تجربه جهانی نشان میدهد که بهترین سیاستهای مهاجرتی، توسعه روستایی است. در ایران نیز اقدامی در این زمینه صورت پذیرفت مبنی بر اینکه به روستاییان وام داده شد تا در جهت نوسازی و ساخت مسکن روستایی صرف شود که در کاهش مهاجرت از روستا به شهر تاثیرگذار بود.
بنابراین اگر به توسعه روستایی به صورت کلی نگریسته شود و از نظر اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، این امر مورد توجه قرار گیرد، به یقین راهکار بسیار خوبی برای ماندن جمعیت در روستا و جلوگیری از مهاجرت بی رویه به شهرها خواهد بود.
بر همین اساس، برای فراهم کردن زمینه مهاجرت معکوس باید روستاییان را توانمند ساخت و کارهای درآمدزا را با تشویق دولت در آن نواحی ایجاد کرد. مسئولان با سیاست های کلان خود می توانند به همکاری با بخش خصوصی بپردازند تا بتوانند بر جاذبه روستاها بیافزایند و با تمرکز زدایی تسهیلات درمان، بهداشت و شغل رغبت مهاجرت از شهر به روستا را افزایش دهند.
این گزارش حاکی است، مهمترین عامل تمرکز زدایی از شهرها و توسعه پایدار روستایی را شاید بتوان توجه به مسکن روستایی دانست. در همین راستا بانکهای کشور گامهای مثبتی در جهت اعطای تسهیلات مسکن روستایی برداشتهاند.
در همین راستا، بانک کشاورزی با هدف تامین مسکن ایمن و استاندارد برای روستاییان، بهبود کیفیت بافت روستایی و ارتقاء سطح ایمنی، بهداشت، رفاه و آسایش مسکن روستایی، در ۷ ماهه سال جاری یعنی از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان مهرماه بیش از ۳۷ هزار میلیارد ریال تسهیلات ساخت مسکن روستایی پرداخت کرده است.
علاوه براین بانک کشاورزی با پرداخت تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن روستایی و نیز تسهیلات حوادث غیرمترقبه مرتبط با بخش مسکن، نقش مهمی در کاهش نرخ مهاجرت از روستاها، حفظ تراکم جمعیت خانوار، بهبود سیمای بصری و چشم انداز روستا، مقاوم سازی و ایمن سازی مسکن روستایی و در نتیجه ارتقای سطح زندگی روستاییان داشته است.
بطور مثال این بانک، در اجرای طرح تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن روستایی، تا پایان مهر ماه سالجاری مبلغ ۹۲۹ میلیارد ریال تسهیلات به ۳۳۲ نفرمتقاضی در استان قزوین، بیش از ۲.۳۰۲ میلیارد ریال تسهیلات به تعداد ۷۷۴ فقره در استان زنجان، ۵۱۶ میلیارد ریال تسهیلات به تعداد ۱۹۹ نفر متقاضی در استان بوشهر، پرداخت کرده است. همچنین بانک کشاورزی در مدت ذکر شده، ۱۰۳۰ میلیارد ریال تسهیلات به تعداد ۳۷۲ فقره در استان گیلان، تعداد ۲۵۱ فقره تسهیلات مسکن روستایی به مبلغ ۸۳۷ میلیارد ریال در استان خراسان جنوبی، مبلغ ۱۳۰۰میلیارد ریال نیز به۵۵۵ نفر از واجدین شرایط در بخش صنعت، مسکن و ساختمان در استان گلستان و… در مدت ذکر شده پرداخت کرده است.
شایان ذکر است، بانک کشاورزی با هدف بهبود کیفیت بافت روستایی و ارتقا سطح ایمنی، بهداشتی، رفاه و آسایش مسکن روستایی، همواره کوشیده است نقش مهمی در کاهش نرخ مهاجرت از روستاها، حفظ تراکم جمعیت خانوار و در نتیجه ارتقای سطح زندگی روستایی داشته باشد.