کد خبر: 237661
شنبه 16 دی 1402 - 13:50
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با بیان اینکه هوش مصنوعی میتواند فضای فینتک را شفاف کند، گفت: هرچه فضای فینتک شفافتر باشد تنظیمگر هم با سهولت بهتری به این حوزه نگاه کرده و فعالیتهای فینتک میتواند بیشتر شتاب بگیرد.
به گزارش اخبارپول به نقل از ایسنا، مهران محرمیان در دومین «همایش تحول دیجیتال، بانک و بیمه با رویکرد هوش مصنوعی» با بیان اینکه امسال رهنگاشت حمایت از فینتکها را در بانک مرکزی تدوین کردیم، اظهار کرد: این رهنگاشت را در چندمرحله بهروزرسانی کردیم که به زودی با طی کردن مراحل مورد نظر در سایت بانک مرکزی قرار می گیرد. این رهنگاشت وظیفه ما را در صنعت برای سالهای آینده در لایههای ساختار، مجوز، مقررات و اجرا نشان میدهد.
وی با طرح این پرسش که چه باعث میشود در نهاد تنظیمگر نتوانیم آنطور که باید به کسانی که در حوزه فین تک فعالیت میکنند سرویس دهیم؟ گفت: کسی که میخواهد کسب و کار جدید راه بیاندازد، عمدتا تمرکز میکند که خدماتی را ارائه دهد و خلق ارزش کرده و سود خود را حداکثری کند و ممکن است از دغدغههای نهاد تنظیمگر اطلاع نداشته باشد یا این دغدغهها در اولویتش نباشد. از طرف دیگر نهاد تنظیمگر باید به یک سری موارد که در حوزه مسئولیتهای اوست پاسخگو باشد؛ که بهطور خاص در بانک مرکزی تورم و نرخ ارز است.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی ادامه داد: اکنون سوال اینجاست که چطور میتوان این دو موضوع را کنار هم جلو برد؟ ما به دنبال راهحلی هستیم که همزمان که خلق ارزش و سود را برای فعالان صنعت فینتک بیشینه میکنیم، دغدغههای رگولاتور را هم پاسخ دهیم. به نظر چیزی که بتواند این کار را انجام دهد، استفاده از بخشی از نهادهای فینتک است که به آن رگتک میگوییم.
محرمیان توضیح داد: بخشی از این رگتکها نهادهایی که به اشخاص تحت نظارت کمک میکنند اقتضائات نهاد رگولاتور را رعایت کنند. یک عده هم سوبتکها هستند که به نهاد رگولاتور کمک میکند با استفاده از ابزارهای فناورانه نظارت کننند بر اشخاص تحت نظارت.
وی خاطرنشان کرد: اگر همه کارها را بانک مرکزی یا شخص تحت نظارت بخواهد خودش انجام دهد، به دلیل اینکه تمرکزش در بخشهای دیگر است، در این کار توفیق ۱۰۰ درصدی نخواهند داشت و ممکن است نظارت را هم با کندی مواجه کند. رگتکها میتوانند حلقه مفقوه این فضا باشند، آنها وظیفه دارند که دغدغههای اصلی تنظیمگر را شناسایی کرده و اشخاص تحت نظارت را در خصوص بهبود آن دغدغهها شفاف کنند.
دغدغههای تنظیمگران بهدرستی نشان داده نشده است
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با اشاره به دغدغههای اصلی نظام تنظیمگر توضیح داد: ما شاید دغدغههای خود را بهدرستی نشان ندادیم و این باعث شده کسی که در این حوزه فعالیت دارد، تکلیف خود را به درستی نداند. یکی از اصلیترین اتفاقات بعد از اجرایی شدن یک فینتک این است که کسانی که به هر دلیلی دنبال تخلف هستند، به دنبال راهی برای سواستفاده از این پلتفرمها میگردند و حتی صاحب پلتفرم از این تخلف خبر ندارد.
محرمیان ادامه داد: بهعنوان مثال ممکن است در پلتفرمی که کالا یا خدمت در حوزه تجارت الکترونیک عرضه میکند، کالایی با یک کد خاص عرضه شود که ارز یا کالای مربوط به ارز قاچاق باشد و اینجا این پلتفرم به محلی برای عرضه ارز قاچاق تبدیل شده است. اینجاست ک مباحث مربوط به هوش مصنوعی میتواند مورد استفاده قرار گیرد؛ رگتکها میتوانند اینجا کمک کرده و به صورت درونسیستمی یا برونسپاریشده، برای شناسایی تخلف مورد استفاده قرار گیرند.
وی اظهار کرد: این تخلفات میتواند در قالبهای دیگر از جمله تسهیلات با نرخ نامتعارف، خلق پول و افزایش نقدینگی که تورم را به دنبال دارد، پولشویی به دلیل سهولت بالای انتقال پول و فرار مالیاتی باشد. رگتک میتواند کلیدی باشد ک فضای کند در حوزه تنظیمگری را باز و شفاف کند برای اینکه تنظیمگر با یک رویکرد سهلگیرانهتری میتواند وارد این فضا شود.
هوش مصنوعی میتواند فضای فینتک را شفاف کند
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی خاطرنشان کرد: با استفاده از فناوری هوش مصنوعی که بهطور خاص در رگ تک خود را نشان میدهد، میتوان بهسمت بهبود این فضا حرکت کرد؛ هرچه فضای فینتک شفافتر باشد تنظیمگر هم با سهولت بهتری به این حوزه نگاه کرده و فعالیتهای فینتک میتواند بیشتر شتاب بگیرد.
محرمیان همچنین اظهار کرد: در حوزه کالابرگ الکترونیکی هم فعالیتهای خوبی در بانک مرکزی انجام دادیم و وزارت رفاه هم بخش عمده ای فعالیتهای این حوزه را بر عهده گرفت. در حال حاضر یک طر ح خاص هم در دست بررسی قرار دادیم برای اینکه سهولت و تنوع خدمات بیشتری را در این حوزه به مردم ارائه دهیم.
وی در پایان با اشاره به موضوع سرمایه انسانی خاطرنشان کرد: ظرفیتهای خوبی در زمینه منابع انسانی وجود دارد اما یکی از مشکلات، سقف پرداخت به خصوص در حوزه فناوری اطلاعات و امنیت فناوری اطلاعات است. اگر مجلس شورای اسلامی و قانونگذاران، بتوانند به رفع محدودیتهای پرداخت کمک کنند راهگشا خواهد بود برای اینکه بتوانیم این حوزه را برای خدمترسانی بیشتر به مردم تقویت کنیم.