کد خبر: 237283
شنبه 9 دی 1402 - 11:11
طی نشستی مجازی، رئیس پژوهشکده بیمه با کبیر حسن استاد تمام امور مالی در گروه اقتصاد و مالی دانشگاه نیواورلئان ایالات متحده آمریکا [۱] دیدار و در خصوص آغاز همکاری و تبادل دانش در زمینه بیمه، تکافل و مالی اسلامی گفتگو کرد.
به گزارش اخبارپول، در این نشست که روز چهارشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۲ برگزار شد، محمدمهدی عسگری رئیس پژوهشکده بیمه با اشاره به سابقه چهل ساله در بانکداری اسلامی و فعالیت ۳۷ شرکت بیمه و بیمه اتکایی در صنعت بیمه ایران در حوزه ارائه محصولات بیمه رایج تصریح کرد؛ امام خمینی (ره) در سال ۱۹۶۴ میلادی (۱۳۴۳ هجری شمسی) در زمان تبعید در شهر بورسای ترکیه اقدام به نگارش کتاب تحریر تحریرالوسیله کرد و در مسائل شماره ۷ و ۸ کتاب بیمه از ملحقات این کتاب به قراردادهای جدیدی با ماهیت تکافل و تحت عنوان تضامن اشاره کردند. با این وجود نظام تکافل ۱۵ سال پس از ارائه این نظریه و در سال ۱۹۷۹ در قالب تکافل در کشور سودان به اجرا درآمد که شباهت زیادی به تضامن داشت و با ادامه الگو برداری از این نظریه، کشور مالزی در سال ۱۹۸۴ اولین شرکت تکافل را تاسیس کرد.
رئیس پژوهشکده بیمه همچنین با اشاره به تاسیس شورای فقهی صنعت بیمه با هدف نظارت شرعی بر طراحی، تدوین و اجرای تکافل و فعالیتهای صنعت بیمه در کشور خاطرنشان کرد: با تلاشهای پژوهشکده در طول یکونیم سال گذشته و با حمایت و تاکید دولت، وزارت امور اقتصادی و دارایی و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ۹ شرکت بیمه و بیمه اتکایی خصوصی و دولتی مجوز ارائه محصولات تکافل را دریافت نمودهاند. این شرکتها ابتدا الگوهای عملیاتی پیشنهادی خود را در کارگروه تکافل پژوهشکده بیمه ارائه کردند و پس از بررسی ابعاد فقهی، حقوقی و فنی طرحهای پیشنهادی و تایید این کارگروه، مجوز ارائه پنجره تکافل از سوی بیمه مرکزی اعطا گردیده است. در گام دوم و در آینده نزدیک نیز اولین شرکت تخصصی تکافل با همکاری شرکتهای بیمه ارائه دهنده پنجره تکافل در ایران تاسیس خواهد شد.
عسگری با اشاره به برگزاری باشکوه سیامین همایش ملی و یازدهمین همایش بینالمللی بیمه و توسعه با موضوع «تکامل زیست بوم صنعت بیمه (تکافل، حکمرانی، فناوریهای نوین)» با حضور مقامات کشوری، مدیران ارشد صنعت بیمه، صاحبنظران حوزه بیمه و مالی اسلامی کشور و بیست نفر از اساتید برجسته و مدیران ارشد دانشگاهها و موسسه بینالمللی از پنج کشور مالزی، اندونزی، ترکیه، انگستان و پاکستان، به تبیین فعالیتهای علمی و اجرایی متعدد پژوهشکده بیمه در دو سطح داخلی و بینالمللی اشاره کرد و افزود؛ با توجه به واگذاری وظیفه تایید صلاحیت حرفهای مدیران صنعت بیمه به پژوهشکده بیمه، تاکنون علاوه بر نگارش طرحهای پژوهشی، ترجمه و تالیف کتب تخصصی و فعالیتهای بینالمللی در حوزه تکافل، دورههای آموزشی مختلفی در زمینه مدیریت ریسک، تکافل و بیمسنجی توسط پژوهشکده بیمه برگزار شده است که از جمله آنها میتوان به «برنامه آموزش عملیاتی تکافل مبتنی بر بازدید تجربی از شرکتهای تکافل کشور مالزی» و «دوره آموزشی تخصصی تکافل ویژه مدیران صنعت بیمه در دو بخش آموزش نظری و عملی» با همکاری دانشگاه اینسیف در کشور مالزی اشاره کرد. پژوهشکده بیمه همچنین سلسله وبینارهای تکافل را مشتمل بر ده کارگاه آموزشی برخط با همکاری اعضای هیئت علمی و اساتید برجسته دانشگاه بینالمللی اسلامی مالزی برگزار نموده است.
رئیس پژوهشکده بیمه در ادامه سخنان خود با ارائه پیشنهاد تاسیس «کمیته جهانی تکافل» خواستار راهاندازی دورههای دکترای مدیریت حرفهای کسب و کار (DBA) در ایران شد و افزود؛ در پی مذاکرات صورت گرفته توسط پژوهشکده بیمه با مؤسسه اقتصاد و مالی اسلامی دانشگاه مرمره ترکیه [۲] (MUISEF)، به زودی دورههای دکترای حرفهای تکافل در دانشگاه مرمره ارائه خواهد شد و پژوهشکده بیمه نیز آمادگی لازم را دارد تا اعضای هیئت علمی خود و مدیران صنعت بیمه را برای حضور در این دورهها به دانشگاه مرمره ترکیه اعزام نماید.
رئیس پژوهشکده بیمه در پایان با قدردانی از استاد تمام امور مالی در گروه اقتصاد و مالی دانشگاه نیواورلئان امریکا جهت حضور در این نشست، آمادگی پژوهشکده بیمه را برای برگزاری دورههای آموزش حضوری و وبینارهای آموزشی با همکاری پروفسور دکتر کبیر حسن در ایران و امارات متحده عربی و هرگونه همکاری علمی با دانشگاه نیواورلئان در راستای اشتراک گذاری دانش و تجربیات در زمینه بیمه، تکافل و مالی اسلامی اعلام کرد.
عسگری همچنین افزود پژوهشکده بیمه از صاحبنظران و اساتید برجسته دنیا جهت عضویت در هیئت تحریریه پژوهشنامه بیمه و نظارت بر طرحهای پژوهشی در حوزه بیمه، تکافل و مالی اسلامی استقبال خواهد کرد.
پس از آن پروفسور دکتر کبیر حسن با قدردانی از پژوهشکده بیمه برای برنامهریزی این نشست، به معرفی فعالیتهای خود در زمینه بیمه، تکافل و مالی اسلامی و بانکداری و تعاملات بینالمللی حضوری و برخط با سایر کشورها از جمله ایران پرداخت.
وی با اعلام آمادگی برای راهاندازی دورههای دکترای حرفهای کسبوکار، از آمادگی اعضای هیئت علمی دانشگاه نیواورلئان برای ارائه دورههای آموزشی در حوزه بیمه و تکافل خبر داد.
استاد تمام امور مالی در گروه اقتصاد و مالی دانشگاه نیواورلئان با اشاره به سابقه ۴۱ ساله حضور خود در مجامع علمی ایالات متحده و آشنایی کامل با الزامات اولیه بانکداری و بیمه اسلامی، از دریافت مجوز شرکتهای بیمه ایران برای ورود به صنعت تکافل ابراز خرسندی کرد و افزود، تمامی مسلمانان جهان اعم از شیعیان و اهل سنت با هم برادر هستند و میبایست در زمینههای دارای توانمندی با یکدیگر همکاری نمایند.
وی در پایان با اشاره به فعالیتهای تخصصی خود در انجام پژوهشهای حوزه مالی اسلامی، آمادگی خود را برای عضویت در هیئت داوران مقالات نشریه، عضویت در هیئت تحریریه پژوهشنامه بیمه، برگزاری دورههای آموزشی، کارگاهها و وبینارهای تخصصی، راهاندازی دوره دکترای حرفهای تکافل در ایران و همچنین انجام طرحهای پژوهشی مشترک با همکاری اعضای هیئت علمی پژوهشکده بیمه اعلام کرد.
شایان ذکر است پروفسور دکتر کبیر حسن، استاد تمام امور مالی در گروه اقتصاد و مالی دانشگاه نیواورلئان و دارای چهار کرسی «استاد اول اقتصاد هانکوک ویتنی »، «استاد دوم اقتصاد هانکوک ویتنی[۳]»، «استاد اقتصاد و امور مالی هیبرنیا[۴] » و «استاد اول بانکداری در حوزه کسبوکار» در دانشگاه نیواورلئان میباشد.
وی برنده جایزه بانک توسعه اسلامی (ISDB)[5] در حوزه بانکداری و مالی اسلامی در سال ۲۰۱۶ است و مدارج کارشناسی خود را در رشته اقتصاد و ریاضیات از کالج گوستاووس آدولفوس [۶]، مینه سوتا [۷]، ایالات متحده آمریکا و کارشناسی ارشد را در رشته اقتصاد و دکتری در رشته مالی از دانشگاه نبراسکا-لینکلن [۸] ایالات متحده آمریکا دریافت کرده است.
کبیر حسن همچنین طی سالهای ۲۰۲۳-۲۰۲۲، به عنوان محقق ارشد فولبرایت توسط کالج دولتی کومیلا ویکتوریای بنگلادش انتخاب گردیده است.