وزیران دارایی بیست و هشت کشور عضو اتحادیه اروپا در مورد برخورد با بانک های دچار مشکل و تامین پول مورد نیاز برای نجات بانک های ورشکسته به توافق رسیدند.
به گزارش پول پرس، در اجلاس وزرای دارایی کشورهای عضو اتحادیه اروپا ، ولفگانگ شویبله، وزیر دارایی آلمان درباره توافق حاصل شده گفت: همه بانک های اروپا تحت نظارت و کنترل بانک مرکزی اروپا قرار می گیرند. بدین ترتیب در حال حاضر خیلی بهتر از قبل می توان بانکها را نجات داد. ما همچنین قوانین نجات را شفاف کردیم که این شفافیت به ثبات بیشتر در بازارها کمک می کند.
در نشست وزیران مقرر شد که برای یاری رساندن به بانکهای ورشکسته صندوق مالی ملی کشورها و صندوق ثبات مالی اروپا شکل بگیرد، بدین ترتیب هزینه ورشکستگی بانکها به جای تحمیل بر مالیات دهندگان، از سوی شبکه بانکی تامین می شود.
سازوکار جدید برای نظارت بر عملکرد بانک های دچار مشکل مالی در اروپا، روز پنجشنبه با استقبال گرم سران اتحادیه اروپا در بروکسل مواجه شد. نهاد جدید اروپایی موسوم به «سازوکار عزم واحد» با توصیه ناظران مشترک بانکی عمل خواهد کرد و توانایی لازم را برای تعطیل کردن یا اصلاح ساختاری در بانک های سراسر اروپا خواهد داشت. بودجه در نظر گرفته شده برای این نهاد نیز با در نظر گرفتن مالیات اجباری برای عواید بانک ها، در مدت ده سال قرار است به پنجاه و پنج میلیارد یورو (معادل هفتاد و شش میلیارد دلار) افزایش یابد. تا زمان فراهم شدن بودجه پنجاه و پنج میلیارد یورویی، هزینه لازم برای تعطیلی یا تأمین بودجه برای بانک های دچار مشکل مالی از طریق مجموعه پیچیده ای از صندوق ها از مراکز ویژه نجات بانک های ملی گرفته تا « سازوکار نجات اروپا» تأمین خواهد شد.
انجلا مرکل – صدر اعظم آلمان، ایجاد سازوکار جدید برای نظارت بر بانک های اروپا را موفقیت عظیم توصیف کرد.
وی گفت: بعد از تقویت اداره نظام مالی منطقه یورو، گام بعدی روی آوردن به سیاست های اقتصادی هماهنگ خواهد بود.سخت کوشی وزرای دارایی اروپا، موفقیت عظیمی نصیب ما کرده است. اکنون سازوکار نظارت اروپایی فراهم شده که اعمال خواهد شد. بر سر اصول عزم جدی برای بانک ها توافق شده است و ما وارد مذاکره فشرده ای می شویم که با نگاه به اظهاراتی که امروز در پارلمان اروپا مطرح شد، میتوان دریافت تا حدی پیچیده است. اما این توافقی بود که شرکت کنندگان دور میز گفتگو، آن را درست ارزیابی کردند.
فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه نیز درباره توافق حاصل شده گفت: سازوکار واحد بانکی در اروپا، اعتماد سرمایه گذار را جلب میکند.
اولاند افزود: ایجاد سازمان مرکزی برای نجات دادن یا تعطیل کردن بانک های دچار مشکل مالی در منطقه یورو، از بروز بحران های مالی جدید و همچنین نیاز به مداخله دولت ها برای نجات بانک های ورشکسته جلوگیری می کند.
به گفته وی : این یکی از عناصر اعتماد است. فقط از اعتماد به بازارها- که سازوکار واحد بانکی میتواند چنین اثری داشته باشد- صحبت نمیکنم، بلکه اعتماد به سرمایه گذاران را می گویم. همه کسانی که پولهای خود را در بانک می گذارند، حال تفاوتی نمیکند در کدام کشور منطقه یورو باشد، اطمینان دارند خطری سپرده های آنها را تهدید نمیکند. در ضمن این مایه اعتماد مالیات دهندگان نیز هست. به خلافِ روالی که در سالهای اخیر وجود داشت، دیگر پرسیده نمی شود آیا دولت ها در تأمین بودجه های مالی مشارکت میکنند یا خیر، زیرا نوعی همبستگی و شراکت وجود دارد که خود بانک ها، نخستین بازیگر آن هستند.
اما توافق وزرای اروپایی بر سر ایجاد “اتحادیه بانکی” مورد استقبال مارتین شولتس، رییس پارلمان اروپا قرار نگرفت و وی آن را نگران کننده خواند.
شولتس دراین باره گفت: پاسخ من به این سوال که آیا باید “اتحادیه بانکی” ایجاد کرد یا نه مثبت است. اما باید در مورد موضوعاتی که در این توافق مطرح شده مذاکره کرد.”
سارا هوین، کارشناس بازار بورس درباره توافق حاصل شده اظهار نظر کرد: یک ماه پیش، باور اینکه وزیران بتوانند تاقبل از پایان سال به توافقی برسند دشوار بود. به روشنی این مصالحه ایست میان آنچه آلمان می خواست با آنچه بانک مرکزی اروپا و کمیسیون اروپا می خواست. اما بعد از همه اینها ما در موقعیت خوبی هستیم.”
طرح اتحادیه بانکی بر یک نهاد ناظر بر بانک ها، روش مواجه و تعطیلی بانکهای مشکل دار و سازوکار جبران هزینه های بانکهای ورشکسته دلالت دارد.
گفتنی است: روز دوم نشست سران بیست و هشت عضو اتحادیه اروپا درحالی روز جمعه برگزار می شود که ایجاد «اتحادیه بانکی» و همچنین همکاری های «نظامی و دفاعی در قالبی اروپایی» از مهمترین مباحث بحث برانگیز روز پنجشنبه رهبران این کشورها در بروکسل بود.
انتهای پیام