جلسه هم اندیشی مدیران عامل بانک های دولتی و خصوصی و رییس کل بانک مرکزی با محوریت «تنظیم رابطه بانک ها و بانک مرکزی» برگزار شد.
به گزارش پول پرس به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی ، ولی اله سیف بازنگری رابطه بانک مرکزی و بانک ها را بسیار مهم و ضروری دانست و افزود: در چند سال اخیر به دلیل صدور بخشنامه های متناقض، رابطه بانک مرکزی با بانک ها و مشتریان خدشه دار شده است. بر این اساس، تلاش خواهیم کرد تا اعتماد از دست رفته را بازگردانیم.
رییس کل بانک مرکزی انسجام نظام بانکی و پاسخگو بودن به مردم را حائز توجه دانست و تاکید کرد: بانک ها در عین رقابت باید از انسجام لازم برخوردار و نگاه آنان به موضوعات؛ نگاهی حرفه ای ، منطقی و اصولی باشد و نهایتا ارائه خدمات دقیق وسریع را محور اصلی فعالیتها در جلب رضایت مشتریان نظام بانکی قرار دهند .
وی افزود: بانک مرکزی در جهت تقویت این انسجام ، آماده دریافت پیشنهادات و نظرات همکاران خواهد بود و قطعاً استفاده از نظرات ارزشمند همکاران نظام بانکی کمک شایانی به پیشبرد اهداف خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اقدامات ضربتی بانک مرکزی برای رفع مشکلات و موانع خاطرنشان کرد: در شروع کار دولت تدبیر و امید ، بانک مرکزی با بررسی شرایط موجود و به منظور ایجاد آرامش در جامعه تصمیمات مهمی اتخاذ کرد که از جمله آنها می توان به اجرا و ابلاغ بخشنامههایی در اجرای موارد بانکی مربوط به مصوبه ۳۵ بندی دولت در خصوص نظام بانکی اشاره کرد.
تعیین ۳۰ درصد معادل ریالی جهت گشایش اعتبار اسنادی
سیف با اشاره به الزام مشتریان به پرداخت ۱۰۰درصد معادل ریالی و ارایه ضمانت نامه جهت گشایش اعتبار اسنادی در زمان التهابات ارزی افزود: بانک مرکزی در راستای رفع این مشکل، حداکثر ۳۰ درصد معادل ریالی را به جای الزام ۱۰۰ درصدی تعیین نمود لیکن به دلیل اظهارنظرهای متفاوت برخی، این بخشنامه به خوبی اجرا نشد و امیدواریم مدیران عامل بانک ها با اشراف کامل بر موضوعات در رسانه ها به اظهارنظر بپردازند. لیکن در ابتدای ابلاغ بخشنامه مذکور، نظام بانکی به دلیل برخی ابهامات نسبت به اجرای سریع و دقیق آن اقدام نکرد ولی متعاقبا با رفع ابهامات مشکل حل شد. در این گونه موارد توصیه میشود که در اجرای بخشنامه بانک مرکزی اگر ابهامی به نظر میرسد سریعا مراتب را اعلام نمایند نه این که اقدام به انجام مصاحبههای غیرضروری بنمایند که بر ابهامات بیافزاید.
احیای اعتماد دوسویه بانکها و بانک مرکزی
رییس شورای پول و اعتبار با ابراز تاسف از خدشه دار شدن اعتماد بانک ها به بانک مرکزی به دلیل صدور بخشنامه های متناقض طی سال های اخیر اضافه کرد: ما باید در جهت احیای این اعتماد، نهایت تلاش خود را بکار بندیم. خوشبختانه در حال حاضر ارتباط نزدیک و اعتماد دوسویه بانکها و بانک مرکزی شکل گرفته است.
تشکیل کمیته رفع ابهام بخشنامه ها
سیف تناقض در بخشنامه های صادره بانک مرکزی و برداشت غیرقانونی از حساب بانک ها را دو اقدام منفی سال های اخیر برشمرد و اضافه کرد: دلیل این تناقض ها فشار بیرونی بر کارشناسان بانک مرکزی جهت تدوین بخشنامه ها بود. اکنون با تشکیل کمیته ای در بانک مرکزی بحث و بررسی های فراوانی جهت رفع این ابهامات آغاز شده است و امیدواریم دیگر شاهد تکرار چنین اتفاقاتی در نظام بانکی نباشیم.
انضباط پولی و مالی
رییس کل بانک مرکزی با بیان این که از سال جاری اهتمام دولت و رییس جمهور بر پیریزی انضباط پولی و مالی است، تاکید کرد: خوشبختانه توجه به این امر در شاخص ها نمایان است ، تفکیک سیاست پولی از سیاست مالی قطعاً موجب بهبود وضعیت اقتصادی خواهد شد.
وی افزود: تا پایان سال جاری، رشد نقدینگی به میزان ۲۳درصد پیش بینی شده است و تحقق این امر، مستلزم همکاری بانک ها با بانک مرکزی است. اگر رشد در این حد کنترل شود، تورم نیز قاعدتاً سیر نزولی خواهد یافت.
اولویت های بانک مرکزی
سیف اعطای تسهیلات جهت تامین سرمایه در گردش واحد های تولیدی و استفاده از تمامی ظرفیت های تولیدی را اولویت نخست بانک مرکزی خواند و تصریح کرد: در گام دوم، سیاست بانک مرکزی تزریق مالی به پروژه های تولیدی نیمه تمام با استفاده ازمنابع حاصل از رشد سپرده ها ، وصول مطالبات جاری و غیرجاری و فروش دارایی های مازاد بانک ها خواهد بود.
وصول مطالبات مورد توجه قرار گیرد
رییس شورای پول و اعتبار در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به میزان بالای مطالبات معوق افزود: با هماهنگی بانک مرکزی و شبکه بانکی وصول مطالبات باید مورد توجه قرار گیرد و به پیشنهاد بانک مرکزی دادگاه های تخصصی در این زمینه شروع به فعالیت نموده اند. همچنین با تشکیل کمیته ای در بانک مرکزی و دعوت بانک ها به این کمیته، روند وصول مطالبات سرعت بیشتری خواهد گرفت.
تشکیل سندیکای بانکی
سیف توجه به طرح های فاینانس به دلیل محدودیت دسترسی بانک مرکزی به منابع خارج از کشور را در شرایط کنونی حایز اهمیت خواند و افزود: این گونه طرح ها باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و اولین گام نیز تشکیل سندیکا توسط بانک هاست که متاسفانه در داخل به دلیل وسواس های بیش از حد، تا کنون این امر تحقق نیافته است.
ضرورت نظارت بر فعالیتهای غیرمجاز و ایجاد انضباط در کلیه فعالیتهای بازار پول
رییس کل بانک مرکزی ضمن تاکید بر ساماندهی بازار غیر متشکل پولی افزود: براساس بررسی های انجام شده بخش قابل توجهی از فعالیتهای بازار پول خارج از نظارت بانک مرکزی قرار دارد و این مطلب بسیار مهمی است .
وی با بیان این نکته که بانک مرکزی قطعاً با این موضوع برخورد خواهد کرد، افزود:لازمه موفقیت در این مسیر، همکاری بانکها است و این واحدها به نوعی فعالیت بانک ها از جمله نرخ سود سپرده ها و جذب مشتری را تحت الشعاع خود قرار داده اند.
ضرورت بازنگری مصوبه صندوق ضمانت سپرده ها
سیف با انتقاد از چگونگی اجرای مصوبه مربوط به صندوق ضمانت سپرده ها تاکید کرد: نحوه ی فعلی اجرای پوشش بیمه ای برای کلیه سپرده ها، به میزان ۱۰۰ درصد غیراصولی است و نیاز بازنگری دارد و در بانکداری روز دنیا چنین امری مرسوم نیست.
افزایش سرمایه پایه بانک ها
رییس کل بانک مرکزی همچنین تقویت سرمایه پایه بانک های دولتی را مورد تاکید قرار داد و افزود: مجلس شورای اسلامی نیز به این موضوع نگاه مثبت دارد و یکی از موارد پیشنهادی افزایش سرمایه بانک ها از طریق منابع ارزی است . بانک ها با بنیه ی قوی، نقش موثری در اقتصاد کشور خواهند داشت.
سیف در پایان به موضوعات گسترش بانکداری الکترونیک در چارچوب های بخشنامه های بانک مرکزی ،بازنگری در موضوع اساسنامه جدید بانک ها و محدودیت در اعطای مجوز تاسیس بانک اشاره نمود.
گفتنی است در این جلسه مدیران عامل بانک های دولتی و خصوصی به ارایه نظرات خویش پرداختند.