پروژههای عمرانی که در دولت دهم فقط کلنگ خورد اما پول اجرای آن صرف هزینههای جاری دولت و پرداخت یارانه نقدی شده است، اکنون به ۳۰۰هزارمیلیاردتومان بالغ شده و روی دست دولت یازدهمی که با کسری بودجه مواجه است مانده. صادقی، عضو هیاترییسه مجلس شورای اسلامی روز گذشته از آماری پرده برداشت که دلایل شکلگیری رکود را آشکارتر میکند. او آخرین بودجه عمرانی تخصیصیافته در دولت دهم را ۳۹هزارو۸۰۰میلیاردتومان اعلام کرد در حالیکه این رقم بسیار کمتر از اعداد پیشبینیشده بوده است. از آنجا که هزینههای جاری دولت چندان قابل دستکاری نیست و دولت مجبور است حقوق کارکنان و سایر هزینههای جاری را پرداخت کند، در سالهای گذشته مسوولان چاره را در آن دیدهاند که از هزینههای عمرانی کم کرده و مخارج خود را تامین کنند. عدم تزریق بودجه به پروژهها و تعویق آن آثاری رکودی بههمراه تورم به بار آورده که اکنون شاخصهای اقتصاد کشور را منفی کرده است. در سالهای گذشته در شرایطی که ۳۰۰هزارمیلیاردتومان بودجه پروژههای عمرانی پرداخت نشده است، در مقابل ۵۳هزارمیلیاردتومان از درآمدهای کشور، صرف ساخت مسکن مهر شده است و طبق پیشبینی عضو هیاترییسه مجلس شورای اسلامی که با ایسنا گفتوگو میکرد صدهزارمیلیاردتومان دیگر برای اتمام مسکن مهر همچنان نیاز است.
پروژههای کلنگخورده در زمان احمدینژاد ۲۰سال دیگر بهرهبرداری میشود
صادقی ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۳۰۰هزارمیلیاردتومان پروژه ناتمام پیشروی دولت یازدهم قرار دارد و با بودجههای موجود برای اتمام پروژههای با بیش از ۴۰درصد پیشرفت فیزیکی ۲۰سال زمان نیاز است.
وی بیان داشت: پولی که باید از محل درآمد هدفمندی خرج تولید میشد، ۴۲هزارمیلیاردتومان بود در حالیکه از افزایش قیمت حاملهای انرژی ۲۸هزارمیلیاردتومان محقق میشود و ۱۴هزارمیلیاردتومان کسری دارد.
مالیاتها افزایش یابد
دولت یازدهم با میراثی مواجه است که چارهای جز افزایش مالیات برای حل معضل آن ندارد. این اعتقاد پویا جبلعاملی، کارشناس اقتصادی برای سرعتبخشیدن به اجرای پروژههای افتتاحشده است.
او در گفتوگو با «شرق» گفت: مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر مستغلات، مالیات بر زمین و مالیات بر سرمایه در تمام کشورها، رقمهای قابلتوجهی است که بخشی از بودجه مورد نیاز دولت را تامین میکند اما این مالیاتها در کشور ما اعداد بسیار کوچکی را تشکیل میدهد. وی اضافه کرد: با توجه به اینکه دولت برابر با سه تا چهاردرصد از تولید ناخالص داخلی کشور، کسری بودجه دارد بنابراین نمیتوان انتظار داشت که بودجه عمرانی را افزایش دهد. از اینرو باید با افزایش مالیات هزینه پروژهها را تامین کند. این کارشناس افزود: در حالت معمول که اعتبارات لازم به پروژهها تخصیص مییافت اجرای این طرحها هشت تا ۹ سال به طول میانجامید حال با این نحوه اعتباردهی این روند طولانیتر میشود.
طرحهای عمرانی موجود ۲۰سال زمان نیاز دارد
غلامرضا اسداللهی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز در این خصوص به فارس گفت: در حال حاضر با بودجه عمرانی موجود و طرحهای باقیمانده ۲۰سال زمان نیاز به اتمام آنها دارد، با وجود اینکه گذشت زمان نیز هزینه به دولت تحمیل میکند. او تصریح کرد: بودجه عمرانی سالجاری نزدیک ۷۰هزارمیلیاردتومان بوده که نزدیک به ۱۸درصد آن در طول سال تخصیص یافته است.
۲۰میلیارددلار ذخیره در خانهها
وی تاکید کرد: حدود ۲۰میلیارددلار ذخیره ارز دست مردم است که تا زمانی که وارد سیستم و چرخه طرحها نشود، نمیتوان رونق را بهبود داد. به گفته عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، اکنون ۵۰۰میلیاردتومان نقدینگی دست مردم وجود دارد و در صورتیکه ساماندهی و به سمت تولید هدایت شود میتوان ظرفیتهای بالقوه را اجرایی کرد.
منبع: شرق