کد خبر: 192316
شنبه 11 دی 1400 - 17:12
ارزش سهام عدالت، ۱.۶درصد کاهش یافت.
به گزارش اخبارپول، در پایان معاملات امروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت در مقایسه با روز چهارشنبه (۸ دی ماه)، ۱.۶درصد کاهش یافت و ارزش سبد ۵۳۲هزار تومانی، یک میلیون تومانی و ۴۹۲هزار تومانی سهام عدالت به ترتیب به ۱۲ میلیون و ۵۰۷هزار تومان، ۲۳ میلیون و ۵۶۲هزار تومان و ۱۱ میلیون و ۵۹۹هزار تومان رسید. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰درصد قابل فروش سبد ۵۳۲هزار تومانی سهام عدالت به ۷ میلیون و ۵۰۴هزار تومان رسیده است.
سهام عدالت پس از چند هفته ریزش ارزش، بازهم روند مثبتی را آغاز کرده است. این سهام که به یکی از امیدهای اقشار مختلف مردم و ۴۹ میلیون ایرانی در زمینه داشتن نوعی دارایی از شرکتهای بزرگ و ارزنده بورسی تبدیل شده بود، با اقدامات نادرست دولت دوازدهم به شدت با کاهش ارزش مواجه شد.
تخصیص سهام عدالت به سایر افرادی که این سهام را دریافت نکردهاند، نیز یکی از موضوعاتی است که در ماههای گذشته و با تشکیل دولت جدید دوباره بر سر زبانها افتاده است. در این زمینه دولت و مجلس به دنبال راهی هستند تا افرادی که باید سهام عدالت دریافت میکردهاند و هنوز نتوانستهاند به این دارایی دست پیدا کنند، نیز مالک برگههای سهام عدالت شوند و از منافع آن منتفع شوند.
یکی از ابهامات موجود در زمینه سهام عدالت، شرکتهای استانی سهام عدالت است. این شرکتهای تعاونی که بعد از انتخاب روش غیرمستقیم توسط ۳۰ میلیون نفر از صاحبان سهام عدالت تشکیل شده است، از منظر حقوقی و اقتصادی با مشکلات فراوانی مواجه هستند و همین مساله نیز باعث شده است، سهامداران این شرکتها با مشکلاتی مواجه شوند.
از دلایل بسته بودن نماد این شرکتها، عدم برگزاری مجمع عمومی این شرکتها اعلام شده، ولی از نظر عملی امکان حضور ۴۵۰ هزار نفر در یک استان و در یک محل وجود ندارد،لذا اجبارا باید مجامع این شرکتها باید به صورت غیر حضوری و الکترونیکی برگزار شود.
به عنوان مثال اگر قرار باشد مجمع عمومی شرکت سرمایهگذاری استان خراسان جنوبی به عنوان اولین شرکت بورسی سهام عدالت، در مرکز استان یعنی بیرجند برگزار شود، سهامدار تربتی چگونه در آن شرکت کند، هزینه رفت و آمد و شرایط کرونایی از یک طرف و صرفه اقتصادی از سوی دیگر انگیزهای برای حضور فیزیکی سهامدار نمیگذارد، لذا باید به شکل وسیع تبلیغ شود تا مردم به صورت غیر مستقیم در مجامع شرکت و هیات مدیره را انتخاب کنند.
ارزش سهام عدالت نسبت به مردادماه سال ۹۹ که بازار سرمایه هنوز در روزهای اوج بود و رکورد میشکست، با کاهش جدی مواجه شده است.
سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم گفت: توزیع سهام بین ۴۹ میلیون نفر در سهام عدالت بی شک بزرگترین طرح اقتصادی به جهت فراگیری است.
وی با اشاره به هدف سهام عدالت توضیح داد: کاهش نقش دولت در تصدی گری بنگاه ها، توزیع متعادل ثروت، ایجاد درآمد پایدار دائمی برای خانوادهها به ویژه دهک های پایین درآمدی از جمله اهداف سهام عدالت بود. هر چند ممکن است به دلیل وجود برخی متولدین جدید و نظام اطلاعاتی، برخی افراد که باید جزو دارندگان سهام عدالت باشند، زیر این چتر نباشند.
این عضو کابینه دولت رئیسی، اردیبهشت سال گذشته را نقطه عطف ۱۵ سال گذشته سهام عدالت دانست و ادامه داد: با آزادسازی این سهام ۲۰ میلیون نفر سهام داری مستقیم و ۳۰ میلیون نفر سهام داری غیرمستقیم را انتخاب کردند، اما نکته مهم در این زمینه توجه به مشارکت واقعی مردم در مالکیت و مدیریت، عدم تداوم تصدی گری دولت، منع مدیریت سرمایه گذاران بزرگ، تشویق به ماندگاری صاحبان سهام و جدی گرفتن سازوکار بورس در این موضوع بود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان تصریح کرد: ما باید به گونهای عمل کنیم که مردم به نگهداری سهام عدالت تشویق شده و سهامدار بلندمدت شوند. از سوی دیگر باید دریافت سود حداکثری به سهولت انجام گیرد.
وی یادآور شد: براساس مصوبه هفته گذشته شورای عالی بورس مقرر شده که مطالبات حوزه سهام عدالت که با تاخیر بسیار همراه بوده، در اولویت پرداخت قرار گیرد. این موضوع دلگرمی برای فعالان این عرصه خواهد بود.
پرداخت باقیمانده سود سهام عدالت
رئیس سازمان خصوصی سازی از تشکیل کارگروهی برای تعیین تکلیف پرداخت باقیمانده سود سهام عدالت و نحوه پرداخت این سود در آینده خبر داد.
حسین قربانزاده در مورد پرداخت باقیمانده سود سهام عدالت توضیح داد: در آخرین جلسه شورای عالی بورس مصوب شد که پرداخت سود سهام عدالت حتما پیگیری شود. در این راستا قرار شد کارگروهی در زیرمجموعه شورای عالی بورس با حضور سازمان خصوصی سازی و شرکت سپردهگذاری مرکزی ایجاد شود تا این اتفاق مدیریت شود. البته بخش عمدهای از شرکتها آماده پرداخت سود هستند. البته بخش عمدهای از شرکتها آماده پرداخت سود هستند و فقط چند شرکت مقاومت کردهاند.
وی ادامه داد: در مورد شرکتهای تعاونی سهام عدالت هم قرار شد حق السعی جبران خدمات اعضای شرکتهای تعاونی تا ۷۵ درصد بر اساس خوداظهاری به صورت علی الحساب پرداخت شود. این کار را سازمان خصوصی سازی از محل انباشت سود سهام عدالت انجام میدهد.
رئیس سازمان خصوصی سازی در ادامه در مورد موضوع اعطای سهام عدالت به جاماندگان این سهام نیز توضیح داد: این موضوع باید بررسی شود که آیا سهام عدالت از ابتدا به درستی تخصیص داده شد یا خیر؟ و آیا همه دهکهایی که باید این سهام را دریافت میکردند دریافت کردهاند یا نه؟ موضوع جاماندگان با موضوع افرادی که در حال حاضر مستحق دریافت این سهام هستند متفاوت است. این موضوع هنوز تعیین تکلیف نشده و در اختیار سازمان خصوصیسازی نیست.
۲۱آذرماه سال جاری بود که مجید عشقی، رییس سازمان بورس، با اشاره به پرداخت ۹۸درصد از سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸، از پیگیری سازمان خصوصیسازی از شرکت مخابرات ایران در زمینه پرداخت نکردن باقیمانده سود سهام عدالت خبر داد.
به گفته وی، تنها پرداخت دو درصد دیگر از سود سهام عدالت که به شرکت مخابرات ایران تعلق دارد، باقی مانده است و موضوع سود سهام عدالت سال ۱۳۹۹ در جلسه آتی شورایعالی بورس مطرح و در زمینه نحوه دریافت مبالغ از شرکتها، تصمیمگیری خواهد شد و امیدوار هستیم پرداخت سود تا پایان سال انجام شود.
این در حالی است که نه تنها هنوز نتیجه پیگیریها برای پرداخت سود سال ۹۸ به نتیجهای نرسیده، بلکه نحوه پرداخت سود توسط شرکتها نیز، محل ابهام بوده و لازم به ذکر است که سود سهام عدالت توسط چهار شرکت به اشتباه به حساب شرکتهای سرمایهگذاری استانی واریز شده است.
از سوی دیگر علاوه بر بحث سهام عدالت و حواشی آن، موضوع الزام شرکتهای حاضر در بازار سرمایه به پرداخت یا پرداخت نکردن سود سهامداران از طریق سامانه سجام، پای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی را به این موضوع باز کرد و موجب اختلاف نظر و تناقض میان اظهارات برخی از مسئولان سازمان بورس و اوراق بهادار و این کمیسیون شد.
محسن دهنوی، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی نیز، به تازگی در صفحه شخصی توییتر خود ضمن انتقاد از تضییع حقوق سهامداران خرد، بر واریز مستقیم سود از سامانه سجام تاکید کرد. وی در توییتی نوشت:
سازمان بورس باید در این باره پاسخ دهد. بانک پاسارگاد، بیمه پاسارگاد، میدکو و پارس آریان از زیرمجموعه گروه مالی پاسارگاد، سهامداران را برای دریافت سود تقسیمی به شعب بانک پاسارگاد فرستادهاند. این شرکتها، سود هنگفتی از رسوب مال مردم به جیب میزنند که از سجام فراری هستند.
چرا به راحتی مردم را معطل بانک میکنید؟ بانکهای ملت، تجارت و صادرات نیز سود تقسیمی را به شعب خود ارجاع دادهاند. واریز مستقیم سود از سامانه سجام میسر است، ولی این بانکها به خاطر نفع خود، مردم را بازیچه میکنند. سازمان بورس باید در این باره پاسخ دهد. برای جلوگیری از تضییع حقوق سهامداران خُرد، مشکل را پیگیری خواهم کرد.
باید توجه داشت که پرداخت نکردن سود از طریق سامانه سجام، جرم نیست و تنها شامل تعقیب انضباطی میشود. اما با این حال، لزوم تعیین درگاهی مشخص با سازوکاری شفاف برای پرداخت سود وجود دارد تا شرکتها پس از برگزاری مجامع، سود را تنها به این درگاه واریز کنند و حقوق سهامداران نیز تضییع نشود.