کد خبر: 116505
سه شنبه 27 شهریور 1397 - 7:23
در حالی که تا سال گذشته معضل کارتهای بازرگانی یکبارمصرف بیشتر به کالاهای وارداتی مربوط میشد، اکنون با افزایش قیمت ارز، سودجویان برای دور زدن پیمان سپاری ارزی به سمت استفاده از کارتهای یکبارمصرف در صادرات حرکت کردهاند.
به گزارش اخبارپول به نقل از تسنیم، در سالهای گذشته موضوع سواستفاده از کارتهای یکبارمصرف برای فرار مالیاتی و پاک کردن رد قاچاق کالا، امری رایج بوده است.
بر اساس آخرین آمارها، میزان بدهی مالیاتی ناشی از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده است. در سال جاری با تغییر وضعیت ارزی کشور شرایط به نفع صادرات و به ضرر واردات کالا تغییر کرده است.
کاهش واردا و رونق صادرات در سایه تغییر سیاست ارزی
به استناد آمارهای گمرک واردات تا ۱۱ درصد کاهش یافته و از طرفی صادرات با رشد ۱۴ درصدی مواجه شده است. این درحالی است که چندی پیش سیاست پیمان سپاری ارزی برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات در خصوص کلیه کالاهای صادراتی پیاده شده و گمرک موظف به اجرای آن شده است.
نگاهی به گزارش عملکرد سامانه نیما نشان میدهد، با وجود صادارت ۱۹ میلیارد دلاری تا پایان مرداد ماه تنها ۴ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما و بازار ثانویه ارزی تزریق شده است.
تخلفات متعدد صادرکنندگان موجب شد تا وزیر نفت در بخشنامهای واحدهای پتروشیمی متخلف را به صورت جدی در خصوص بازگرداندن ارز حاصل از صادرات تهدید کند.
هشدار در خصوص سو استفاده از کارتهای یکبار مصرف در صادرات
حالا با اجرای سیاست پیمانسپاری ارزی برای تمام صادرکنندگان شیوههای جدید برای دور زدن این موضوع در حال اجرایی شدن است که به نظر میرسد استفاده از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف یکی از از آنهاست.
در همین رابطه یکی از مقامات گمرکی تاکید کرد، استفاده از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف در حوزه صادرات شدت بیشتری خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه صادرکنندگان بر اساس سیاست پیمان سپاری ملزم به بازگرداندن ارز صادراتی هستند، گفت: استفاده از کارتهای بازرگانی یک بار مصرف میتواند به شیوه متقلبانه برای دور زدن سیاست پیمان سپاری ارزی تبدیل شود.
این مقام گمرکی افزود: وقتی صادرکننده از کارت بازرگانی یک بار مصرف استفاده میکند دیگر بانک مرکزی که مسئول پیگیری و نظارت بر بازگشت ارز صادراتی به اقتصاد است نمیتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد چون صادرکننده اصلی پشت هویت صاحب کارت که اصولا ارتباطی با فضای تجارت ندارد پنهان شده و امکان دسترسی به نفر اصلی وجود ندارد.
سیاست پیمان سپاری ارزی باید در زمان دلار ۴۲۰۰ تومانی اجرا میشد این درحالی است که ضمانت اجراییی مشخصی در حال حاضر برای اجرای دقیق این سیاست ارائه نشده است.
حال موضوع سواستفاده از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف نیز به چالش دیگری در حوزه نظارت بر صادرات تبدیل شده است.
در این بین اخیرا هیئت دولت مصوبه ای در خصوص کارتهای بازرگانی داشته است که این مصوبه نقایصی واضح در حوزه صادرات دارد و با وجود شرایط جدید ارزی این مصوبه نیز باید اصلاح شود.