بررسی ها نشان می دهد ارزش بیت کوین در اوایل فروردین بیش از ۶درصد سقوط داشته است. به این ترتیب بیتکوین به ارزشی کمتر از ۷هزار و ۵۰۰دلار رسیده است. به این ترتیب از ابتدای سال ۲۰۱۸ تاکنون این ارز دیجیتالی سقوطی ۴۸درصدی را تجربه کرده است.
این سقوط اما درشرایطی رخ داده که سرمایه گذران ارز مجازی در ایران به مراتب شرایط سخت تری را دارند. جدای از ممنوعیت خرید و فروش از سوی بانک مرکزی ، نه از دستگاه های ATM بیت کوین در ایران خبری هست و نه از صرافی هایی که حاضرند به ازای ارز مجازی شما، دلار یا یورو پرداخت کنند.
اما این همه مشکلات نیست و خریداران ایرانی مجبورند چیزی معادل ۷ تا ۸ درصد ارزش بیت کوین را به واسطه ها و دلالان که این روزها در قالب صرافی ها فعالیت می کنند، پرداخت کنند. آنگونه که میثم رادپور به پول نیوز می گوید: از آنجایی که کارگزاری های بیت کوین معمولا در خارج از ایران هستند و خرید ارز مجازی معمولا توسط صرافی ها انجام میشود، هزینه معامله برای ایرانی ها بسیار گران تمام می شود. آنگونه که او توضیح می دهد: هزینه معامله یک بیت کوین به ارزش ۷ هزار و ۵۰۰ دلار از طریق صرافی ها بعضا تا ۵۰۰ دلار هم می رسد که می توان گفت رقم بالایی است.
رادپور همچنین با اشاره به نوسان بالای قیمت خرید و فروش ارز مجازی ، گفت: بیت کوین بازار پر نوسان و ریسکی است و هزینه بالایی را به معامله گران تحمیل می کند. ضمن اینکه این امکان وجود دارد در چند ساعت بخش زیادی از ارزش خود را از دست دهد . بر همین اساس تنها برای افراد ریسک پذیر می تواند بازار مناسبی باشد .
آنگونه که این فعال بازار توضیح میدهد: خریداران ارز مجازی در ابتدای کار باید ریال خود را به حواله ارزی تبدیل کرده بعد اقدام به خرید بیت کوین کنند. بر همین اساس نیازمند مراجعه به صرافی های برای انجام این کار هستند. در این میان برخی از صرافی ها تنها نقش تبدیل ریال به ارز را بر عهده دارند و حواله ارزی را به حساب کارگزاری واریز می کنند و برخی دیگر خود به عنوان کارگزار عمل می کنند. بدین صورت که با استفاده از پول شما به حساب خود بیت کوین خریداری کرده و بعد آن را به خریدار می فروشند.
هیچ کارگزاری رسمی بیت کوین در ایران نداریم
به گفته او، معامله در بازار بیت کوین همانند معامله در بازار جهانی ارز معمولا توسط کارگزاری ها انجام می شود . به عبارت دیگر کارگزاری ها سفارش های خرید را در مقابل سفارش های فروش قرار می دهند و امکان معامله را فراهم می کنند . حال آنکه اگر دارنده بیت کوین خود به صورت مستقل بخواهد کار خرید و فروش را انجام دهد، پیدا کردن طرف دیگر معامله کار سختی خواهد بود.
رادپور با اشاره به اینکه هیچ کارگزاری رسمی بیت کوین در ایران وجود ندارد، ادامه داد : اما از آنجاییکه ارز مجازی یک بازار غیر متمرکز است هر کسی با یک سری امکانات می تواند نقش کارگزاری را ایفا کند و خرید و فروش بیت کوین انجام دهد . اما اعتماد کردن به آنها کمی سخت است .
۲.۵ میلیارد دلار ارز صرف خرید بیت کوین شد!
همین چند وقت پیش بود که محمدرضا پور ابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد که ۲.۵ میلیارد دلار ارز صرف خرید بیت کوین شده است . این رقم در حالی اعلام شد که رادپور فعال بازار کمی نسبت به آن تردید دارد. به گفته او، وقتی حواله ارزی صادر می شود مشخص نیست که این حواله برای تامین هزینه های یک دانشجو در خارج ایران بوده یا خرید بیت کوین. بر همین اساس اعلام اینکه چه میزان صرف خرید ارز مجازی شده، کار ساده ای نیست.
سقوط ارزش ارزهای مجازی
هرچند که آمارهای موجود از افت شدید ارز بیت کوین در ماه های گذشته خبر می دهد اما این فقط بیت کوین نیست که از ارزش آن کم شده بلکه دیگر ارزهای دیجیتالی نیز سقوط کردهاند. از ریپل گرفته تا الیتکوین همگی در لبه پرتگاه قرار دارند و سقوطی بزرگ را تجربه کرده اند. انتظار میرود فشارها بر بیت کوین بیشتر شود و در نهایت این سقوط ارزش ادامه پیدا کند.
منبع: پول نیوز