دراین که نظام بانکی ایران درشرایط فعلی با مشکلات بسیاری روبهروست و نیازمند درمان است، هیچ اختلافی میان کارشناسان و برنامه ریزان و حتی بانکداران وجود ندارد،
دراین که نظام بانکی ایران درشرایط فعلی با مشکلات بسیاری روبهروست و نیازمند درمان است، هیچ اختلافی میان کارشناسان و برنامه ریزان و حتی بانکداران وجود ندارد، اما زمان نسخه نوشتن برای حل این مشکلات، اختلافات نمایان میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول روزنامه ایران نوشت: درنخستین جلسه انجمن بانکداران خبره ایران این موضوع به روشنی مشخص بود. جلسهای که یک سوی آن را نمایندگان مجلس، یک سو را بانکداران، طرف دیگر را دولت و طرف چهارم را کارشناسان تشکیل داده بودند. درحالی که تمام شرکتکنندگان در نشست این انجمن که قرار است نقش پلی میان نظام بانکی، تصمیم گیران و مردم را بازی کند، برمشکلاتی مانند نرخ سود بالا، مطالبات معوق، بدهی دولت به شبکه بانکی و قراردادهای صوری بهعنوان مهمترین معضلات بانکداری ایران تأکید میکنند، ولی هنگام یافتن راه حل هریک از زاویه دید خود به مسأله میپردازند.
چالشهای جدی نظام بانکی
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام دراین نشست اظهارداشت: بانکداری در ایران با ۱۰ چالش جدی از جمله بالا بودن سود بانکی، افزایش معوقات بانکی، پایین بودن نرخ کفایت سرمایه بانکها، صوری عمل کردن بانکها در اجرای عقود و تعداد شعب بالا مواجه است که انجمن باید برای مقابله با این چالشها برنامهریزی و رفع آنها را پیگیری کند.
غلامرضا مصباحیمقدم افزود: صوری عمل کردن بانکها در اجرای عقود مبادلهای و مشارکتی در کنار افزایش بیش از حد شعب بانکی و مؤسسات اعتباری، یکی از چالشهای جدی پیشروی نظام بانکی و اقتصاد ایران است که سرمایه بانکها را بلوکه نموده است. وی گفت: سود بانکی صدای همه را درآورده و یکی از چالشهای اصلی اقتصاد ایران به شمار میرود. به گفته وی براساس مطالعات انجام شده بالاترین نرخ سود بانکی اسمی درمنطقه مربوط به ایران است و پس از آن مصر با نرخ ۱۶درصدی قرار دارد. این درحالی است که نرخ سود دربحرین ۱.۵ درصد است.وی همچنین ادامه داد: درنرخ سود واقعی(با کسر نرخ تورم) نیز ایران با ۱۴ درصد یکی از بالاترین نرخها را دارد درشرایطی که در امارات و عربستان این نرخ منفی است.
بانک خصوصی واقعی نداریم
همچنین بهروز نعمتی سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: هماکنون سیاستگذاران، تولیدکنندگان و سیاستمداران همگی از نظام بانکی گلایهمندند و بانکها هم میگویند که دولت برای آنها مشکلآفرینی میکند. وی ادامه داد: در دنیای امروز که نرخ سود بانکی سه تا پنج درصد است، بانکهای ایرانی نمیتوانند با این نرخ سود بالای بانکی، ادامه حیات داشته باشند و بنابراین چارهای ندارند که با شرایط کنونی ادامه حیات دهند.
نعمتی معتقد است: نظام بانکی، خود را از مجموعه اقتصاد جدا کرده و در برنامه خود کمتر این تعامل را لحاظ کرده است؛ این در شرایطی است که اقتصاد ایران و از جمله نظام بانکی باید به سمت خصوصیسازی واقعی پیش رود تا بتوان ثمرات آن را مشاهده کرد، در حالی که هماکنون حتی بانکهای خصوصی شده نیز خصولتی هستند و به هیچ عنوان نمیتوان نام آنها را «بانکهای خصوصی» گذاشت.
همچنین حسین محمد پورزرندی هم در این نشست گفت: امروز شرایط بانکداری در ایران بسیار دچار مشکل است و مردم نیز اعتماد خود به نظام بانکی را از دست دادهاند و این در شرایطی است که در همه جای دنیا اعتماد حرف اول را در عملیاتهای بانکی میزند؛ دلیل این مشکل هم در ایران آن است که تحریم سالهای سال نظام بانکی را از حرکت بر اساس اصول و قواعد بینالمللی دور داشته و یک بیماری را برای بانکها به وجود آورده است.
رحیم زارع عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: پنج سال است که منتظر دولت هستیم تا لایحه بانکداری را به مجلس ارائه بدهد، اما متأسفانه این اقدام صورت نگرفت و مجلس، خود دست به کار شد.
سپردهگذاری بانکها نزد غیرمجازها
برومندی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست گفت: یکی از مهمترین تهدیدهای کشور در حوزه اقتصادی است که مهمترین بخش اقتصاد را نیز بانکها تشکیل میدهند. وی با بیان اینکه افزایش نرخ سود بانکی از معضلات جدی کشور است گفت: در جلساتی که کمیسیون امنیت ملی برای بررسی مشکل مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز تشکیل داد، متوجه شدیم که تعدادی از بانکها و حتی دستگاههای دولتی پول خود را در این مؤسسات برای کسب سود بیشتر سرمایهگذاری کردهاند.
نقش نهادها در مشکلات امروز
عبدالمهدی ارجمندنژاد؛ مدیر کل مقررات مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی بانک مرکزی نیز در این نشست اظهارداشت: هیچ یک از معضلات فعلی نظام بانکی در خلأ شکل نگرفته است و این گونه نیست که تمام مشکلات از سوی یک بخش ایجاد شده باشد. وی اضافه کرد: بسیاری از مشکلاتی که نظام بانکداری هماکنون با آن مواجه است به دلیل تکالیف و اجبارهایی است که قانونگذار برعهده بانکها گذاشته است. وی گفت: آیا نمایندگان مجلس تضمین میکنند که تمام قوانینی که به تصویب رساندهاند بدون نقص بوده است؟
انتهای پیام