جدیدترین آمارهای منتشر شده مربوط به عملکرد ۲۲شرکت بیمهیی در بازار بیمه تا پایان اردیبهشت۱۳۹۵ نشان میدهد که ۵شرکت بیمه روی هم ۷۶درصد خسارتها را پرداخت کردهاند درحالی که سهم این ۵شرکت از درآمد حق بیمه تولیدی ۶۳درصد بوده است.
احسان شمشیری: جدیدترین آمارهای منتشر شده مربوط به عملکرد ۲۲شرکت بیمهیی در بازار بیمه تا پایان اردیبهشت۱۳۹۵ نشان میدهد که ۵شرکت بیمه روی هم ۷۶درصد خسارتها را پرداخت کردهاند درحالی که سهم این ۵شرکت از درآمد حق بیمه تولیدی ۶۳درصد بوده است.
جدیدترین آمارها تا پایان اردیبهشت۱۳۹۵ نشان میدهد که سهم بازار شرکت بیمه ایران بهعنوان تنها بیمه دولتی کشور بهشدت کاهش یافته و از ۳۹.۴۷درصد در پایان سال گذشته به ۳۱.۷۷درصد رسیده که مسلما این سهم بازار به شرکتهای بیمه بخش خصوصی منتقل شده است.
رشته شخص ثالث و مازاد بهعنوان حاکم بلامنازغ پرتفوی شرکتهای بیمه در ۲ماهه امسال از حق بیمه ۱۴هزار و ۹۸۶میلیارد و۴۰۰میلیون ریالی برخوردار بوده که تقریبا نیمی از پرتفوی صنعت بیمه را تشکیل میدهد. بر این اساس بیمههای زندگی و درمان و مسوولیت با پرتفوی مجموعا ۹هزار و ۶۹۴میلیارد ریالی بعد از این رشته ایستادهاند.
بیمه ایران با ۴۵درصد، بیمه دانا با نزدیک به ۱۰درصد، آسیا با ۹درصد، البرز ۷درصد، و پارسیان با ۵درصد سهم از کل خسارت بازار بیمه بیشترین خسارتها را پرداخت کردهاند و این ۵شرکت روی هم بیش از ۷۶درصد خسارتهای صنعت بیمه را پرداخت کردهاند. این درحالی است که این ۵شرکت روی هم ۶۳درصد حق بیمه تولیدی یا درآمد شرکتهای بیمه را جذب کردهاند و فاصله سهم آنها از درآمد و خسارت بازار بیمه حدود ۱۳درصد بوده است.
بر این اساس، ۱۷شرکت بیمهیی روی هم ۲۴درصد خسارتهای بازار بیمه را پرداخت و ۳۷درصد درآمد حق بیمه تولیدی را کسب کردهاند.
گزارش عملکرد ۲ماهه شرکتهای بیمهیی نشان میدهد بیمه ایران، آسیا و البرز رتبههای اول تا سوم را در تولید حق بیمه به خود اختصاص داده و بیشترین سهم را در بازار بیمه داشتهاند. اما سهم بازار بیمه ایران در دوماهه امسال با ۸درصد کاهش به حدود ۳۱درصد رسید تا نشانگر رقابت و حضور شرکتهای خصوصی در این صنعت باشیم.
سهم بازار شرکت بیمه ایران بهعنوان تنها بیمه دولتی کشور بهشدت کاهش یافته و از ۳۹.۴۷درصد در پایان سال گذشته به ۳۱.۷۷درصد رسیده که مسلما این سهم بازار به شرکتهای بیمه بخش خصوصی منتقل شده است.
توانگری مالی بیمه ایران در سال گذشته در سطح سه قرار گرفت و ممکن است این کاهش سهم بازار درراستای الزامات بند۱۲ آییننامه۶۹ صورت گرفته باشد.
در آییننامه۶۹ تاکید شده هر موسسه بیمهیی که نسبت توانگری مالی آن طبق اعلام بیمه مرکزی در یکی از سطوح۳ و ۴ باشد علاوه بر اقدامات مذکور در مواد۸ تا ۱۱ این آییننامه برحسب مورد، موظف است به نحوی که بیمه مرکزی تعیین میکند اقداماتی را فورا به مرحله اجرا درآورد تا توانگری شرکت افزایش یابد.
هر چند که کاهش سهم دولت در بازار بیمه کشور مورد تاکید قرار گرفته اما سهم بازار بیمه ایران در سالهای اخیر با سرعت بیشتری رو به کاهش است که لازم است رابطه این کاهش سهم با شرایط اقتصاد و بازار مورد بررسی قرار گیرد.
ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بیمههای میهن و دی نیز از سطح توانگری سه برخوردار هستند اما یکی از این شرکتها درصدد کاهش پرتفوی و دیگری افزایش آن است.
باتوجه به آمارهای دوماهه صنعت بیمه، رشد حق بیمه تولیدی در این مدت از خسارت پرداختی سبقت گرفته و باوجود حق بیمه تولیدی ۳۱هزار و ۷۲۵میلیارد و ۴۱۴میلیون ریالی که رشد ۲۸.۳۰درصدی داشته خسارتهای پرداختی به ۱۹هزارو ۲۵۱میلیارد و ۷۰۴میلیون ریال رسیده که رشد ۲۴درصدی دارد و مطمئنا این روند معکوس در ماههای ابتدایی سال طبیعی است.
اما نگاهی به آمار عملکرد شرکتها بیانگر این نکته است که نسبت خسارت پرداختی برخی شرکتها از متوسط صنعت بیمه بالاتر رفته است. در این میان بیمه میهن با ۱۶۴.۳۰رکوردار است و پس از آن بیمه نوین با ۱۰۲.۴۷درصد، بیمه دانا با ۸۶.۹۹درصد، ایران با ۸۶درصد و سینا با ۸۱.۶۸درصد ایستادهاند.
از آمارها اینگونه استنباط میشود که خسارتهای معوق در این شرکتها رقم بالایی بوده که مدیران این شرکت تصمیم گرفتهاند در دوماهه ابتدای سال کمی از حجم این خسارتها کاهش دهند. از طرف دیگر اعمال این خسارتها که مسلما پروندههای آنها در سال گذشته تشکیل شده است و تا سال۱۳۹۵ بررسی آنها به طول انجامیده تاثیر مستقیمی بر صورتهای مالی و سود و زیان سال۱۳۹۴ خواهد داشت.
بر این اساس و با چنین آماری تفکر و تامل بر آنچه رییس کل پیشین بر آن تاکید داشت یعنی اعمال روش ذخیرهگیری مثلثی در صنعتی که حدودا نیمی از پرتفوی خود را به این رشته اختصاص داده بیش از پیش احساس میشود.
نکته دیگر اینکه رشته شخص ثالث و مازاد بهعنوان حاکم بلامنازع پرتفوی شرکتهای بیمه در ۲ماهه امسال از حق بیمه ۱۴هزار و ۹۸۶میلیارد و۴۰۰میلیون ریالی برخوردار بوده که تقریبا نیمی از پرتفوی صنعت بیمه را تشکیل میدهد. بر این اساس بیمههای زندگی و درمان و مسوولیت با پرتفوی مجموعا ۹هزار و ۶۹۴میلیارد ریالی بعد از این رشته ایستادهاند.
باید منتظر ماند و دید با اعمال قانون جدید شخص ثالث آیا همچنان سهم پرتفوی رشته اجباری شخص ثالث در سبد شرکتها حفظ خواهد شد یا باتوجه به اعمال تخفیفات محدود سهم این رشته از صنعت بیش از پیش افزایش پیدا خواهد کرد.
شرکت بیمه ایران در پایان اردیبهشت۹۵ با سهم ۳۱درصدی از حق بیمه تولیدی، سهم ۳۸درصدی از تعداد بیمهنامههای صادره، سهم ۴۵درصدی از خسارت پرداختی و نسبت خسارت ۸۶درصدی، بیشترین بار بازار بیمه را به دوش گرفته است. شرکتهای بیمه نوین با ۱۰۲درصد نسبت خسارت و متقابل کیش با ۱۶۱درصد، میهن با۱۶۴درصد، دانا با ۸۷درصد و سینا با ۸۱درصد بالاترین نسبتهای خسارت را دارند و فشار بیشتری را از نظر سهم آنها از درآمد و خسارت بازار بیمه متحمل شدهاند.
منبع: تعادل