بنا به گفتههای مقامات دولتی و حتی کارشناسان اقتصادی، اجرای برجام و لغو تحریمها گشایشهای نوینی را در اقتصاد کشور ایجاد میکند
بنا به گفتههای مقامات دولتی و حتی کارشناسان اقتصادی، اجرای برجام و لغو تحریمها گشایشهای نوینی را در اقتصاد کشور ایجاد میکند؛ البته به شرط آنکه دولت با برنامهریزی درست و مشخصی حرکت کند تا اقتصاد کشور از رکود خارج شود. داود سوری، مدرس اقتصاد دانشگاه شریف و موسسه عالی بانکداری میگوید که با لغو تحریمها به دوران قبل از تحریمها بازمیگردیم و مبادلات بینالمللی برقرار میشود و هزینه مبادلات که با تحریمها افزایش یافته بود، کاهش مییابد.
با لغو تحریمها چه تحولاتی در انتظار اقتصاد ایران است؟
با لغو تحریمها به دوران قبل از تحریمها بازمیگردیم. مبادلات بینالمللی برقرار میشود و هزینه مبادلات که با تحریمها افزایش یافته بود، کاهش مییابد و شرکای تجاری بیشتر میشوند.چون دنیا کار خود را میکند، ما باید وارد جامعهجهانی شویم و قوانین را بپذیریم و خود را با دنیا تطبیق دهیم.
اینها که میفرمایید درست. اما چه تغییراتی در پی این اتفاقات رخ خواهد داد؟
مبادلات و مراودات با دنیا ساده میشود و وضعیت درآمدها بهبود مییابد.
چطور باید از این شرایط ایجاد شده استفاده بهینه را ببریم؟
این موضوع به سیستم داخلی بازمیگردد؛ یعنی این سیستم باید نقشه راه و برنامههای خود را که پیش از این تدوین کرده است بهدرستی عملیاتی کند و بستههایی متناسب با این شرایط طراحی کند.
اجرای برجام و لغو تحریمها چه تاثیری بر بازارهای مالی خواهد داشت؟
مشکل بازارهای مالی ما نه لغو تحریم که مشکلات داخلی همچون رکود است و بخش بزرگی از بازار در این دوران تقاضایی برایشان وجود ندارد، درآمد مردم کاهش مییابد و بازار از رونق میافتد؛ بنابراین لغو تحریمها مشکلی را حل نمیکند.
اما برخی کارشناسان تاکید دارند که بازارهایی چون بورس رونق خواهد گرفت.
برداشته شدن تحریمها فقط راه را باز میکند تا از آن به نحو مطلوبی بهره ببریم. قطعا حضور سرمایهگذاران کمک قابل توجهی میکند.
هدف دولت در این میان چه باید باشد؟
تمام هدف دولت و حکومت باید این باشد که اعتماد سرمایهگذاران را جلب کند تا سرمایهگذاران بهراحتی و بدون هیچگونه مشکلی وارد شوند و جز سرمایه، دانش مدیریتی و تکنولوژی را نیز وارد کنند؛ هیچ کشوری در دنیا نیست که از ارتباطات موجود بهخوبی استفاده نکند. بنابراین برای اینکه از حضور سرمایهگذاران بهره ببریم و آنها را تشویق به سرمایهگذاری در ایران کنیم باید خیلی از کارها را انجام دهیم.
مثلا چه کارهایی؟
اول اطمینان ایجاد کنیم که سرمایههای خارجی از بین نمیرود؛ ضمناینکه بدانند ایران کشوری قانونمدار است که در چارچوب این قوانین میتوانند فعالیت کنند؛ چرا که تا اطمینان حاصل نکنند، سرمایهای را وارد کشور نمیکنند، بلکه بهعنوان فروشنده وارد میشوند و از ورود سرمایهشان به کشور خودداری میکنند.
برای رابطه بلندمدت با خارجیها چه مواردی باید مد نظر قرار گیرد؟
تغییرات اساسی در ذهنیت و نحوه عملکردمان ایجاد کنیم.
مهمترین اولویت دولت در شرایط کنونی چه باید باشد؟
هیچ بخشی را نمیتوان اولویتبندی کرد؛ هربخش از کشور فرصتهای فراوانی برای توسعه دارد؛ اینگونه نیست که یک نفر اولویتبندی کند، بلکه دولت باید دست فعالان اقتصادی را باز بگذارد تا خودشان در بخشهای اولویتدار و مهم سرمایهگذاری کنند. از سوی دیگر نقش دولت باید تسهیل شرایط برای سرمایهگذاران و فعالیت اقتصادی آنها باشد.
برای خروج از رکود چطور؟
بزرگترین مشکل رکود، کمبود کار است که همین موضوع موجب کاهش درآمد میشود و در پی آن فقر بهوجود میآید و تقاضا برای کالا و خدمات نخواهد بود؛ در چنین شرایطی بنگاهها هم قادر به تولید نخواهند بود و درنهایت کمدرآمدی پیش خواهد آمد.
دولت برای خروج زودهنگام اقتصاد از رکود چه کاری باید انجام دهد؟
فعالیت اقتصادی را تسهیل کند.
در خوشبینانهترین حالت اگر این اتفاقات رخ دهد فکر میکنید چه زمانی اقتصاد از رکود خارج شود؟
نمیشود در اینباره پیشبینی کرد؛ چون فعالیتی شروع نشده و سیاستی هم اعمال نشده است که به نتیجه برسیم.
اما بخشی از بسته اقتصادی دولت مبنی بر ارائه وام به بخشهای تولیدی از جمله خودرو عملیاتی شد.
به این بحثها سیاست اقتصادی گفته نمیشود، ضمناینکه تزریق پول به یک صنعت کاری از پیش نمیبرد.
منبع: فرهیختگان