معاون داروی سازمان غذا و دارو ضمن اعلام خبر منتفی شدن واریز یارانه دارو به حساب خانوار عنوان کرد: وزارت بهداشت به این جمع بندی رسیده است تا ۱۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده برای جبران مابه التفاوت نرخ ارز و ۴۰۰ میلیون دلار یارانه دارو را به بیمهها پرداخت کند.
به گزارش پول پرس به نقل از ایسنا، دکتر شمسعلی رضازاده در گردهمایی دست اندرکاران نظام دارویی کشور، ادامه داد: راهکارهای اجرایی پرداخت اعتبار ۲۲۰۰ میلیارد تومانی دارو در حال انجام است و بناست روز شنبه جلسهای در این خصوص با مسئولان امور بیمهای کشور برگزار شود.
وی با بیان اینکه درخواست سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت ایرانیان برای پوشش این اختلاف قیمت ایجاد شده بر اثر تغییر نرخ ارز ماهیانه ۳۰ میلیارد تومان است، عنوان کرد: ۵۰ میلیارد تومان هم هزینه ماهیانه داروهای یارانهای ماست. در مجموع باید ماهیانه ۱۱۰ میلیارد تومان از محل این اعتبار کمکی از سوی دولت در اختیار بیمهها قرار بگیرد. بنابراین جبران افزایش قیمت همه داروهای بیماران خاص و صعب العلاج از طریق بیمه تامین خواهد شد.
معاون غذا و داروی سازمان غذا و دارو همچنین در ادامه با بیان اینکه ۱۱۷۰ میلیون دلار ارسال ثبت سفارش برای بانک مرکزی انجام شده است که از این میزان ۷۵۰ میلیون دلار مربوط به مواد اولیه و برخی از داروها تخصیص یافته است و با تخصیص ۹۰۰ میلیون دلار نیز موافقت شده است، عنوان کرد: در واقع میتوان گفت بیش از ۷۰ درصد از مجموع ثبت سفارشهای دارویی که مجموع نیاز سالانه را برطرف میکند برای بانک مرکزی ارسال شده است و خرید ارزی ۴۵ درصد از داروها نیز محقق شده است.
رضازاده با بیان اینکه در حال حاضر همه داروها را به اندازه کافی نداریم که بتوانیم از طریق همه داروخانهها اقدام به عرضه آن کنیم، گفت: داروهای خاص و داروهای موردنیاز بیماران صعب العلاج را مراکز خاص ارائه میکنند این در حالی است که داروخانهها تمایل دارند همه داروها را در داروخانه خود عرضه کنند و هیچ نسخهای را برگشت نزنند.
رضازاده همچنین در واکنش به برخی تخلفات دارویی داروخانهها از جمله گران فروشی و احتکار عنوان کرد: میزان تخلفات در داروخانهها تا حداقل ممکن است و طی تحقیقاتی که انجام شده است روشن شده تخلفاتی هم که انجام میشود مالی نیستند به عنوان مثال ممکن است داروساز در محل کارش حضور نداشته باشد و مشکلاتی ایجاد شود و افزایش شکایت از داروخانه را رقم بزند.
معاون داروی سازمان غذا و دارو ضمن تاکید بر اینکه معتقدیم داروخانه داران جزو سالم ترین صنوف هستند و باید از آنها حمایت کنی،م عنوان کرد: در حال حاضر در حوزه داروهای عام کمبودی نداریم و ۹۶ درصد عددی تولید داروهای مورد نیاز کشور توسط شرکتهای داخلی تهیه میشود. مشکل عمده ما مربوط به توزیع داروهای گران قیمت و داروهای خاص است که این مسئله داروخانههای دولتی را نیز به دلیل تعهدات مالی سنگین فلج کرده است.
وی ادامه داد: اکنون نزدیک به ۱۰ هزار مرکز ارائه خدمات دارویی در سطح کشور داریم که باید از پتانسیل و ظرفیت آنها استفاده کرد. به عنوان مثال خوب است اقدامی انجام شود که در راستای آن داروخانههای منتخب بر اساس عملکرد و توزیع جغرافیاییشان بتوانند توزیع داروهای خاص را بر عهده بگیرند. همچنین تعدادی شرکت پخش نیز معین شوند تا توزیع دارو از حالت انحصاری خارج شود.
داروخانههای بیمارستانی به آغوش دانشگاهها بازگردند
در ادامه دکتر جمشید سلام زاده به تبیین برخی از مشکلات داروخانههای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پرداخت و عنوان کرد: در حال حاضر بیش از ۲۰ شرکت وارداتی ثبتی، ۲۴ شرکت وارداتی فوریتی، ۲۶ شرکت توزیع کننده، ۱۷۰۰ داروخانه شهری، ۱۱۰ داروخانه بیمارستانی و ۹۰۰ مرکز MMT و ترک اعتیاد تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی قرار دارند.
وی با بیان اینکه در خصوص بحث کمبودها و شکایات دارویی شفاف نبودن اطلاعات موجود و عدم مدیریت بودجه صحیح دخالت دارند، عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که به ویژه داروخانههای بیمارستانی در حوزه توزیع با آن روبرو هستند این است که بیمارستانهای ما از داروهای موجودی شرکتهای توزیعی اطلاع دقیقی ندارند. به عنوان مثال ممکن است بیمارستان طی پیگیری و استعلام خود از شرکتهای پخش بزرگ دریابد که دارویی دچار کمبود شده اما پس از بررسی مشخص شود شرکتهای کوچک بخش خصوصی این دارو را به وفور در اختیار دارند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه لازم است لیست جامعی از داروهای توزیعی شرکتهای پخش در اختیار معاونت غذا و دارو و همچنین داروخانهها قرار بگیرد، عنوان کرد: این عدم اطلاع موجودی شرکتهای توزیعی باعث بروز کمبودهای کاذب دارویی میشود.
سلام زاده همچنین در ادامه به بلاتکلیفی و سردرگمی داروخانهها از برچسب اصالت و برچسب شبنم اشاره کرد و گفت: مجری این دو طرح کدهای محصولات را در سامانههای خود به صورت بروز وارد نمیکنند و این اقدام باعث میشود با اقلامی روبرو باشیم که مسیر قانونی خود را برای ورود به کشور طی کردهاند و داروخانه به درستی و از کانال صحیح آنها را خریداری کرده است اما به دلیل اینکه اطلاعات به روز نیستند باعث میشود بیمار بعد از اینکه کد دارو را به سامانه مورد نظر ارسال میکند پیامی مبنی بر تقلبی بودن یا معتبر نبودن آن محصول دریافت کند که این خود باعث ابهام بیماران میشود.
وی در ادامه همچنین به بحث کمبود داروهای خاص و لزوم مدیریت و سازمان دهی آن توسط دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد و گفت: باید نوع سهمیه بندی داروهای کمیاب و خاص در مراکز بیمارستانی بر اساس شاخصهایی نظیر جمعیت تحت پوشش انجام شود. متاسفانه میبینیم که به عنوان مثال از یک داروی خاص ۵۰۰ عدد تحویل داروخانه بیمارستان میلاد شده است اما برای یک بیمارستان دولتی دیگر ۲۰ یا ۳۰ عدد دارو تحویل داده شده است. باید توزیع دارو عادلانه و با برنامه ریزی انجام شود.
سلام زاده همچنین در بخش دیگری از سخنانش به چرخه باطل مطالبات شرکتهای پخش از داروخانهها و مطالبات داروخانهها از بیمهها اشاره و عنوان کرد: مشکل بدهی بیمهها همواره داروخانهها را با مشکلاتی روبرو کرده است که هیچگاه طی این سی سال اخیر حل نشده است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین درباره واگذاری داروخانههای بیمارستانی به بخش خصوصی گفت: متاسفانه واگذاری داروخانههای بیمارستانی به بخش خصوصی تجربه شکست خورده است و علیرغم اینکه همکاران ما در معاونتهای پشتیبانی و مالی بیمارستانها از این قضیه استقبال میکنند اما این اقدام مفسدههایی ایجاد میکند و برخی از این داروخانهداران ترفندهایی را برای گریز از قانون به کار میگیرند که ما را دچار مشکل کرده است. درخواست ما بازگشت داروخانههای بیمارستانی به آغوش دانشگاههاست.
دکتر سید شهاب الدین جنیدی عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران در ادامه این مراسم با بیان اینکه علیرغم نمایان شدن مشکلات در حوزه دارو در ماههای انتهایی سال گذشته دست اندرکاران سازمان غذا و دارو طی سه ماه اخیر با احساس کردن بحران وارد فضایی برای برون رفت از حل این مشکل شدهاند و اقدامات قابل توجهی را پیگیری کردهاند، عنوان کرد: یکی از دلایل عمده شکایات مردم از داروخانهها مغایرت قیمت درج شده بر روی بستههای دارویی با قیمتی که داروخانهها عرضه میکنند است.
وی ادامه داد: در همه جای دنیا قیمت دارو بر روی بستههای دارویی درج نمیشود.
عضو هیات مدیره انجمن داروسازان در ادامه به ارائه پیشنهاداتی برای کارآمدتر شدن سامانه پاسخگویی ۱۴۹۰ پرداخت و گفت: اگر همانگونه که اعلام میشود با ۷۵ قلم داروی کمبود خورده مواجه هستیم باید بررسی کنیم که چه تعداد از پزشکان به تجویز این اقلام میپردازند. میتوان جلساتی را با پزشکانی که اقدام به تجویز داروهای کمیاب میکنند برگزار و آنها را در این خصوص توجیه کرد. میتوان در رابطه با برخی از بیماریها داروهای جایگزین که موجود هستند را تجویز کرد.
انتهای پیام