با توجه به هم‌افزایی عوامل مثبتی همچون خوش‌بینی‌ها به اثرات لغو تحریم‌ها و آمادگی اقتصاد برای خروج از رکود، روند کلی بازار در میان‌مدت مثبت ارزیابی می‌شود. هرچند باید اذعان کرد با توجه به تعدیل‌های منفی گزارش‌های ۶ ماهه در برخی صنایع مهم مانند خودروسازان به‌نظر می‌رسد این امر، نوساناتی در این روند مثبت ایجاد کند.

روز گذشته شاخص کل بازار سهام در ادامه روند مثبت خود ۱۲۰ واحد (معادل ۱۹/ ۰ درصد) رشد کرد تا به این ترتیب نماگر بازار در یک‌قدمی کانال ۶۳ هزار واحدی قرار گیرد. ابتدای هفته هیجان‌زدگی سهامداران متاثر از ارائه گزارش‌های ۶ ماهه ضعیف از سوی برخی نمادهای بزرگ و تاثیرگذار موجب تشکیل صف‌های فروش و افت قیمت‌ در اغلب نمادها شد، اما از روز دوشنبه بازار فضای نسبتا مثبتی به خود گرفت و توانست در مجموع طی دو روز اخیر حدود ۱۳۰ واحد رشد کند. در حال حاضر بورس تهران در تقابل دو دیدگاه مثبت و منفی حاکم بر بازار قرار گرفته و تحت تاثیر کفه سنگین‌تر هر از گاه، نوسانی مثبت یا منفی را در خلال روزهای معاملاتی تجربه می‌کند.

یک دیدگاه متاثر از گزارش‌های ۶ ماهه ضعیف از سوی برخی صنایع و شرکت‌های بورسی، رکود اقتصادی کشور و نیز روند ضعیف بازارهای جهانی کالاها، چشم‌انداز منفی و بدبینانه‌ای نسبت به وضعیت کوتاه‌مدت و بعضا بلندمدت بورس داشته و به همین دلیل رغبت چندانی نیز نسبت به حضور جدی‌تر در فرآیند معاملات بازار از خود نشان نمی‌دهد. طیف دیگر اما دیدگاه مثبتی نسبت به بهبود شرایط اقتصادی و صنایع گوناگون دارد و عامل این خوش‌بینی را نیز می‌توان گشایش‌های هسته‌ای شکل گرفته و تلاش دولت در راستای رکود‌زدایی از ارکان گوناگون اقتصادی کشور عنوان کرد. از این رو طرفداران این نگاه در شرایط ارزنده بودن قیمت سهم‌ها، طبیعتا انگیزه زیادی برای فعالیت در معاملات بازار دارند و در زمان حضور قوی‌تر خود در بازار موجب می‌شوند تاثیر تفکرات منفی کاهش یابد و بورس پتانسیل خوبی برای رشد و صعود پیدا کند که این رویکرد مثبت را روز گذشته نیز شاهد بودیم.
محمد گرجی‌آرا، کارشناس بازار سهام، درخصوص دلایل رشد ۱۲۰ واحدی بازار در روز گذشته گفت: بسیاری از شرکت‌ها گزارش‌های پیش‌بینی سود خود را بر اساس عملکرد ۶ ماهه منتشر کرده‌اند که چندان ناامیدکننده نبوده است. در واقع شرکت‌ها موفق شده‌اند سود پیش‌بینی شده خود را در حد معقولی پوشش دهند که همین عامل بارقه‌های امید را در دل فعالان بازار روشن کرده است. از سوی دیگر قیمت یکسری از سهم‌ها ریزش‌های سنگینی را در دوره‌های گذشته تجربه کرده‌اند که ارزنده شدن قیمت آنها موجب حرکت‌های تکنیکالی برای کسب بازدهی کوتاه‌مدت از این طریق شده است. بنابراین این فاکتورها را می‌توان در روند مثبتی که بازار روز گذشته طی کرد موثر قلمداد کرد. وی درخصوص گزارش‌‌های ۶ماهه برخی صنایع و تاثیر آن در بازار دیروز نیز افزود: شرکت‌های گروه فلزات اساسی و نیز معدنی‌ها عملکرد مطلوبی در گزارش‌ها نداشته‌‌اند و بررسی معاملات روزگذشته آنها نیز نشان می‌دهد تاثیر منفی بر شاخص بازار گذاشته‌اند. این در حالی است که نماد شرکت‌های گروه مواد غذایی، مواد و محصولات دارویی و نیز تعدادی از بانک‌ها که گزارش‌های معقولی در روزهای اخیر منتشر کرده‌اند، شاخص بازار را به گونه مثبتی از خود متاثر کرده‌اند.
توقف ۱۰ نماد تاثیرگذار گروه خودرو
از ابتدای هفته ۱۱ نماد گروه خودرو متوقف شده و تا دیروز تنها یکی از نمادهای این گروه بازگشایی شد، از آنجا که این ۱۰ نماد و شرکت‌های زیرمجموعه آنها در مجموع ۱/ ۲ درصد از ارزش بازار سهام را به خود اختصاص داده‌اند، پیش‌بینی می‌شود بازگشایی آنها شوک مقطعی به شاخص بورس وارد کند.گرجی‌آرا در این خصوص توضیح داد: در صورت بازگشایی نمادهای این گروه با توجه به عملکرد ضعیف آنها در گزارش‌های ماهانه باید انتظار داشت بازار به‌صورت مقطعی با افت مواجه شود و به‌طور کلی از آنجا که صنایع بزرگ و محوری بازار مانند خودرو، فلزات اساسی، معادن و… نتوانسته‌اند انتظار سهامداران را در گزارش‌های ارائه شده به خوبی برآورده کنند تاثیر منفی نماد‌های این صنایع در بازار سهام دور از انتظار و غیرمنطقی نیست. گرجی‌آرا روند احیای بورس را زمانبر عنوان کرده و ادامه داد: باید پذیرفت که سهامداران حقیقی تا زمانی که به‌صورت واقعی نشانه‌های رونق بورس را مشاهده و رصد نکنند ترجیح می‌دهند سرمایه‌های خود را به بازار نیاورند. وی تاثیر گشایش‌های هسته‌ای و رفع تحریم‌ها را بر اقتصاد کشور کوتاه مدت ندانست و در این خصوص توضیح داد: تنها امیدی که در سال ۹۴ و در واقع ۶ ماه دوم سال برای اقتصاد کشور می‌توان قائل شد مربوط به آزادسازی دلارهای بلوکه شده و آزاد شدن دست بانک‌ها برای کاهش نرخ بهره بین بانکی است، ضمن اینکه رئیس کل بانک مرکزی نیز روز گذشته عنوان کرد: کاهش نرخ سود بانکی از دستور کار خارج نشده است. وی ادامه داد: در غیر این صورت با توجه به اینکه در ۶ ماه دوم سال به‌طور طبیعی با کاهش فعالیت‌های اقتصادی روبه‌رو هستیم و تغییر بنیادی مثبتی در وضعیت صنایع رخ نخواهد داد، پیش‌بینی می‌کنم بورس نیز روند کج دار و مریزی را در ماه‌های پیش رو ادامه دهد؛ به این ترتیب که افت و خیزهای نرم و آهسته‌ای را تا پایان سال تجربه کند. وی گفت: از سال ۹۵ اما با ظهور نشانه‌های رونق اقتصادی و تغییر شرایط صنایع، بورس نیز به احیای خود پرداخته و روند رو به رشد و مثبتی را پی خواهد گرفت؛ به‌طوری که سهامداران حقیقی نیز اعتماد دوباره خود را به کسب بازدهی مثبت از این بازار بازخواهند یافت.

شاخص در یک قدمی کانال ۶۳ هزار واحدی
با رشد ۱۹/ ۰ درصدی شاخص کل، نماگر بازار روز گذشته به رقم ۶۲ هزار و ۹۲۳ واحد رسید و در یک قدمی کانال ۶۳ هزار واحدی ایستاد. نماد معاملاتی سه شرکت سرمایه‌گذاری غدیر با ۴۵ واحد، بانک ملت با ۲۳ واحد و پالایش نفت بندرعباس با ۱۹ واحد، بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس بر جا گذاشتند. در مقابل اما نماد معاملاتی شرکت‌های سیمان قائن با ۱۰ واحد و گروه مپنا و فولاد خوزستان هر یک تا ۶ واحد، بالاترین تاثیر منفی را بر شاخص کل بازار ثبت کردند.
در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام نماد معاملاتی شرکت‌های شیشه و گاز به همراه حق تقدم خرید این شرکت، سرمایه‌گذاری غدیر، ماشین‌سازی اراک و لیزینگ‌ خودرو غدیر متوقف و در عین حال نماد معاملاتی شرکت‌های سیمان بهبهان، سیمان دورود، سیمان شاهرود، سیمان صوفیان، سیمان داراب، ‌صنایع شیمیایی فارس، لبنیات پاک، سرمایه‌گذاری و صنعتی سپنتا، کاشی پارس، پشم شیشه ایران، دشت مرغاب، سالمین، شیر پاستوریزه پگاه خراسان، ماشین‌سازی نیرومحرکه، فیبر ایران، صنایع لاستیکی سهند، توسعه معدنی و صنعتی صبا نور، نفت سپاهان، سرمایه‌گذاری توسعه صنایع سیمان بازگشایی شدند. روز گذشته حجم و ارزش معاملات بازار (با حذف معاملات بلوکی و کد به کد) نیز به ترتیب با افت ۴/ ۷ و ۸/ ۴ درصدی به دادوستد ۲۰۶ میلیون سهم به ارزش ۳۹ میلیارد تومان ختم شد.

آیفکس سبزپوش شد
همسو با رشد بازار سهام، روز گذشته فرابورس نیز سبزپوش شد به‌طوری‌که با رشد ۱/ ۱ واحدی معادل ۱۶/ ۰ درصد، آیفکس به رقم ۴/ ۷۰۱ واحد رسید. نماد شرکت‌های پالایش نفت تهران، ذوب‌آهن اصفهان، پالایش نفت لاوان تا سطح حداکثر ۵/ ۱ واحد تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس گذاشتند. این در حالی است که نماد شرکت‌های پتروشیمی مارون و شرکت اعتباری کوثر مرکزی تاثیر منفی بر این شاخص داشتند. اسناد خزانه اسلامی نیز برای هفتمین روز کاری متوالی افزایش قیمت را تجربه کرد. «اخزا۱» در پایان معاملات روز سه‌شنبه با افزایش ۶۷۷ ریالی (معادل ۱۴/ ۰درصد) به ۹۱۵ هزار و ۳۷۴ ریال رسید. به این ترتیب نرخ سود موثر این اسناد بالغ بر ۳/ ۲۶درصد شد.

منبع: دنیای اقتصاد


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=71804
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

احیای نوسانی بورس تهران
احیای نوسانی بورس تهران
احیای نوسانی بورس تهران
احیای نوسانی بورس تهران
احیای نوسانی بورس تهران
احیای نوسانی بورس تهران