در حال حاضر مشکل تازهای به وجود آمده است؛ احتمال ورود سرمایههای سرگردان به بازار مسکن و خودرو و سایر بازارهای دلالی وجود دارد. حجم بالای نقدینگی سرمایهگذاران خرد، این قدرت را دارد تا هر بازاری را متلاطم کند. در صورت سرازیر شدن سرمایههای سرگردان به چنین بازارهایی توان این را دارد تا تلاطم جدیدی ایجاد کند
سال گذشته و با سرکشیدن نمودار قیمت طلا و ارز، بسیاری سرمایههای ریالی خود را تبدیل به این دو کردند تا بتوانند در مقابل بیارزش شدن پول ملی، سرمایههای خود را حفظ کنند. نتیجه این شد که با بالارفتن تقاضا برای این کالاها، قیمتها روز به روز افزوده شد. اما از صبح ۲۵خرداد تا دیروز، جو روانی مثبت به وجود آمده در جامعه و کاهش قیمت جهانی طلا باعث شد تا قیمت دلار و سکه در بازار تهران نزولی شود. اتفاقی که باعث شد تا دارندگان چند میلیارد دلار سرمایه خردی که تبدیل به ارز و طلا شده بود برای فروش آن به بازار هجوم بیاورند. همین اتفاق باعث شد تا قیمت طلا و ارز به شکل بیسابقهای ارزان شود. اما در حال حاضر مشکل تازهای به وجود آمده است؛ احتمال ورود این سرمایههای سرگردان به بازار مسکن و خودرو و سایر بازارهای دلالی وجود دارد. حجم بالای نقدینگی سرمایهگذاران خرد، این قدرت را دارد تا هر بازاری را متلاطم کند. در صورت سرازیر شدن سرمایههای سرگردان به بازار مسکن توان این را دارد تا بازار فوق را به شدت ملتهب کند. اتفاقی که میتواند باعث مشکلات بسیاری برای مصرفکنندگان شود. همین احتمال برای بازار خودرو نیز وجود دارد. اما راهکار صحیح در این وضعیت چیست؟ «محمدعلی احمدزادهاصل»، کارشناس بازار سرمایه معتقد است، میتوان از این فرصت استفاده کرد و سرمایههای سرگردان را به بازار بورس هدایت کرد. اتفاقی که میتواند باعث سودآوری دو جانبه برای مردم و اقتصاد کشور باشد. «ناصر عاشوری» عضو کمیسیون اقتصاد مجلس هم معتقد است، دولت منتخب میتواند با برنامهریزی جامعی دست به کار شود و با فروش اوراق مشارکت نسبت به جذب سرمایههای سرگردان اقدام کند. «آلبرت بغزیان» استاد دانشگاه تهران هم معتقد است، تصور اینکه این سرمایهها بتوانند بازار مسکن را تحت تاثیر جدی قرار دهند دور از ذهن است. چرا که چند میلیارد دلاری که به عنوان طلا و ارز در خانهها نگهداری میشود بر تعداد بسیار زیادی از افراد جامعه تقسیم خواهد شد. در نتیجه بعید به نظر میرسد که حجم این سرمایهها برای هر فرد به اندازهای باشد که بتوان با آن مسکن و خانه خرید و وارد دلالی آن شد.
هجوم نقدینگی به بازارهای دیگر
در هفته گذشته دلار آمریکا از ۳۵۰۰ تومان به حدود ۳۰۰۰ تومان در بازار آزاد ارز کاهش قیمت داشت. ناصر عاشوری نماینده فومن در مجلس در این خصوص به تهران امروز میگوید: «بهطور معمول نوسانهای بازار در راستای بهرهگیری و سودجویی عدهای خاص است، عدهای که چنان دارای سرمایههای عظیمی هستند که میتوانند هر بازاری را تحت تاثیر قرار دهند. با توجه به جو به وجود آمده بعد از انتخابات و کاهش قیمت دلار و طلا ممکن است این سرمایهها به سمت بازار مسکن و خودرو هجوم بیاورد. اتفاقی که میتواند این بازارها را متلاطم کند. شاید به همین دلیل است که همیشه به مردم توصیه میشود که در جو روانی خرید و فروش نکنند. چرا که ممکن است همین جو روانی به وجود آمده شکسته شود و بار دیگر قیمتها افزایش یابد.» آلبرت بغزیان، نظری متفاوتی دارد و به تهران امروز میگوید: «نباید انگشت اتهام را به سمت مردم گرفت. چرا که مردم حق دارند وقتی میبینند سرمایههایشان در مقابل تورم و بیارزش شدن ریال در حال از دست رفتن است، بهترین تصمیم را از نظر خود بگیرند. به نظر من در این حالت بیش از هر کس دیگری مدیران کلان اقتصاد بخصوص کسانی که مسئول تنظیم قیمت ارز هستند، مقصرند. در حال حاضر هم تا زمانی که ثبیت واقعی ناشی از بهبود اقتصاد در قیمت ارز به وجود نیاید سرمایهها به شکل کامل از بازار ارز خارج نمیشود. همین که در این بازار عدهای در حال فروش هستند و برای آن خریدار پیدا میشود یعنی اینکه خریداران امیدوارند قیمت ارز بار دیگر افزایش پیدا کند.»
راهحل چیست
اما راهحل در چنین وضعیتی چیست؟ محمدعلی احمدزادهاصل مدیر شرکت سرمایهگذاری امید به تهران امروز میگوید: «بازار بورس ما ظرفیتهای بالایی دارد و در ماههای گذشته با فضای اطمینانی که به وجود آمده میتوان امیدوار بود که رشد بورس همچنان ادامه داشته باشد. البته بعد از عید بخشی از سرمایههایی که در بازار ارز و طلا بود به بازار بورس آمد و در حال حاضر هم باید امیدوار بود و اطلاعرسانی کرد تا مردم عادی بدانند که سوددهی بالای موردنظر خود را میتوانند در بازار بورس داشته باشند. روندی که میتواند به اقتصاد کشور کمک کند.»ناصر عاشوری اما راهحل دیگری دارد؛ او میگوید: «دولت برای جمعآوری نقدینگی سرگردان چند راهحل بیشتر ندارد. یکی از آنها فروش اوراق مشارکت است. در واقع با فروش اوراق مشارکت است که میتوان پروژههای عمرانی را سامان داد و از حرکت نقدینگی به بازارهای غیرمولد جلوگیری کرد.» به اعتقاد این نماینده مجلس، بازار بورس هم گزینه دیگری است که میتواند برای اقتصاد کشور اتفاقی مثبت باشد. چرا که بازار سرمایه پتانسیل مناسبی دارد و جدا از جذب نقدینگی، توانایی بهبود شاخصهای اقتصاد کشور را هم دارد.آلبرت بغزیان هم به بازار بورس اشاره میکند و میگوید: میتوان اهمیت و سودآوری بازار بورس را به مردم گوشزد کرد. البته مردم در این شرایط اقتصادی پیش از هر نکته دیگری به حفظ سرمایه خود و در درجه بعد به سودآوری آن فکر میکنند که البته نباید این را نکتهای منفی دانست. هر چند مردم عادی را باید از دلالان جدا دانست. اگر به مردم سود بازار بورس گوشزد شود، میتوان امید داشت که هر چه بیشتر سرمایهها به این بازار منتقل شود.
البته این استاد دانشگاه پیشنهاد دیگری هم برای هدایت نقدینگی سرگردان در جامعه دارد و میگوید: یکی از بخشهایی که در حال حاضر به شدت محتاج نقدینگی است، بخش صنعت و تولید ماست. چرا که در سالهای گذشته حمایت مناسبی از این بخش به عمل نیامده و باید در نظر داشت که در حال حاضر بخش صنعت و تولید ما میتواند با نقدینگی سرگردان جانی تازه بگیرد. به اعتقاد بغزیان، با هدایت نقدینگیها به سمت صنایع کوچک و تولیدیها میتوان شاهد دو اتفاق مثبت بود. ابتدا اینکه بر میزان آمار اشتغال افزوده میشود و از طرف دیگر رشد اقتصادی مورد نیاز کشور هم رخ خواهد داد.
در همین حال او اضافه می کند: «با توجه به اتفاقات ارزی در سال گذشته بسیاری از مردم تصمیم گرفتند برای از دست رفتن سرمایهشان وارد بازار ارز و طلا شوند. نتیجه این رفتار گران شدن این دو کالا بود. اما در حال حاضر تصور اینکه تمام این سرمایهها وارد بخش مسکن خواهد شد و در نتیجه قیمت مسکن گران و سرسامآور شود، دور از ذهن است.»
به اعتقاد آلبرت بغزیان ممکن است بازار خودرو با نوساناتی روبهرو شود. هرچند که این نوسانات مقطعی خواهد بود.
محمدعلی احمدزاده اصل هم بر پیشنهاد هدایت سرمایهها بر بورس تاکید می کند و می گوید: «باید رسانهها به مردم این آگاهی را بدهند که بازار سرمایه در درازمدت میتواند سودآورتر از سایر بازارهای موازی باشد. البته باید به کسانی که برای اولین بار میخواهند وارد بازار شوند این اطمینان داده شود که برای جلوگیری از ضررهای احتمالی در شرکت های سرمایه گذاری فعالیت کنند. شرکت های سرمایه گذاری میتواند ریسک های احتمالی برای سرمایهگذاران آماتور و تازهکار را به حداقل برساند. هر چند از سوی دیگر برخی از این نمادها تا ۱۵۰درصد سودآوری را از ابتدای سال تجربه کردند.»
به اعتقاد این کارشناس بازار سرمایه، نگاه دولت یازدهم در حوزه اقتصاد و بخصوص بازار سرمایه در ادامه روند رو به رشد بازار و جذب سرمایه های سرگردان احتمالی نقش مهمی دارد. هر چند او اضافه میکند: «از ابتدای سال ۹۲ تاکنون روند بازار کاملا مثبت بوده است. بسیاری از صنایع و گروه های بورسی که سودآوری را تجربه کردند همچنان میتوانند بر مدار رشد ادامه دهند.»
منبع: تهران امروز