رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با ارایه تحلیلی از دوران پساتحریم، گفت: بازار سرمایه هم اکنون دچار کم واکنشی شده و امروز نه تنها خبر برجام بلکه هر اتفاق مثبت دیگری آثارش با حد کمتری در بازار آشکار می شود.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با ارایه تحلیلی از دوران پساتحریم، گفت: بازار سرمایه هم اکنون دچار کم واکنشی شده و امروز نه تنها خبر برجام بلکه هر اتفاق مثبت دیگری آثارش با حد کمتری در بازار آشکار می شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار پول(poolpress.ir) به نقل از ایرنا، محمد فطانت افزود: بازار هم اکنون هر واکنشی را در یک فرایند و دوره زمانی مناسب اصلاح می کند.
وی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور، کسری بودجه، ابلاغ بودجه های عمرانی و کاهش قیمت نفت، ادامه داد: با وجود تمام این وضعیت اما در یک تحلیل کلی می توان گفت که این برجام در صورت تحقق، فرصت های جدیدی را برای بازار سرمایه ایجاد می کند که با مدیریت مناسب باید آثار عملیاتی آن مشخص شود.
به گفته وی، فرصت ها به تنهایی قادر به اثرگذاری نیستند بلکه باید به خوبی شناسایی شده و از آنها بهره گیری شود.
وی درباره دستاوردهای مذاکرات هسته ای در بازار سرمایه نیز گفت: امروز شاهدیم که شاخص های بازار هر آن چیزی را که در واقعیت بازار و در بخش کلان اتفاق می افتد نشان می دهد و مهمترین دستاوردی که در بازار سرمایه محقق شده این است که تحلیل کنیم آن چیزی که نوسانات شاخص گفته می شود و در هر مقطعی وجود دارد باید توسط تحلیلگران بازار و افراد حرفه ای ارایه تا راهکار مناسب تری به سهامداران ارایه شود.
وی برنامه جامع اقدام مشترک را اتفاق مهم و مثبت برای بازار سرمایه دانست و گفت: جلسات متعددی برای بررسی جزییات این برنامه در قالب سمینارها در سازمان بورس برگزار شده است.
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار، تصریح کرد: مهمترین اثر برجام این است که ۳۶ قطعنامه ای که علیه ایران در سنوات گذشته صادر شده بود با این بیانیه رفع می شود که این امر ظرفیت مناسبی را برای بازار سرمایه ایجاد می کند.
فطانت با اشاره به سیاست های اقتصاد مقاومتی، گفت: با ادامه این سیاست در مراحل پیش رو می توان از ظرفیت های برجام استفاده مناسبی کرد.
وی تسهیل در نقل و انتقال پول را از نتایج برجام دانست و گفت: نقل و انتقال هم اکنون با هزینه های زیادی روبه رو است ضمن آنکه تبعات مالی زیادی نیز بر بخش های مختلف اقتصادی از جمله تولید دارد.
به گفته وی، رفع تحریم ها آثاری در جهت کاهش بهای تمام شده خواهد داشت ضمن آنکه ریسک سیستماتیک از بازار با برجام کاهش می یابد اما آثار عملی توافق که در بخش های مختلف اقتصادی اثرگذار هستند، باید در صحنه واقعی محقق تا آثار آن در بازار دیده شود.
پاسخ مقام ارشد بورس به چرایی اثرنداشتن برجام در بازار سرمایه
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این پرسش که چرا برنامه جامع اقدام مشترک تاثیر مثبتی بر بازار سرمایه نداشته است، گفت: برجام در حالی اعلام شد که بازار سرمایه همزمان با برگزاری فصل مجامع بود به نحوی که از مجموع ۳۶۷ مجمع ۲۱۲ مورد از آنها در تیرماه برگزار شده و ۱۶۹ مجمع نیز مربوط به شرکت های مهم بوده که در هفته آخر تیر ماه و روزهای پایانی برگزار شده و بقیه نیز بتدریج تشکیل خواهند شد.
وی با اشاره به اتفاقات خاصی که در برخی از صنایع رخ داده است، گفت: در این دوره مجمع بانک ها برگزار شد که این بخش سهم بالایی در بازار سرمایه دارد.
به گفته وی شرکت های بانکی در گذشته هشت هزار میلیارد تومان سود تقسیم می کردند که این رقم اکنون به هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان کاهش یافته است.
وی با بیان آنکه بانک ها ۱۳ درصد از سهم بازار سرمایه را به خود اختصاص می دهند، گفت: به همین دلیل بانک ها تاثیر زیادی بر روی بازار سرمایه دارند.
این مقام مسوول کاهش قیمت گندله و سنگ آهن را همزمان با اعلام برجام تاثیر گذار بر روی شاخص های بازار سرمایه دانست و گفت: عدم برگزاری مجامع برخی شرکت های پالایشگاهی و ناهماهنگی هایی که در برخی از دستگاه ها وجود داشت، بر بخش بنیاد شرکت ها اثر گذاشت و باعث شد که شاهد این وضعیت در بازار سرمایه باشیم.
فطانت با اشاره به نوسان قیمت های جهانی در بخش های مختلف فلزات از جمله طلا و فولاد، گفت: این افت قیمت ها تاثیر خود را به نحوی بر روی شاخص ها و وضعیت بنیادی شرکت ها منعکس کرده اند.
رییس سازمان بورس تصریح کرد: در بخش طلا و مسکن نیز شاهد کم رونقی و کاهش معاملات هستیم و تنها بخشی که فرصت سرمایه گذاری بهتری را فراهم می کند، سیستم بانکی است که البته این امر جای تعجب دارد زیرا وقتی بخش واقعی اقتصاد نمی تواند سودهای بالایی ارایه کند، در نظام بانکی تسهیلات با نرخ های ۲۷ درصد به بالا توسط برخی از موسسات ارایه می شود.
وی با اشاره به نرخ سود سپرده ها در نظام بانکی کشور، گفت: این امر باعث کوچ پول و مهاجرت به سیستم بانکی شده که امیدواریم با اتخاذ تصمیمات مناسب این مشکل حل شود.
عرضه اولیه با روش جدید از ابتدای شهریور ماه
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار از بهره گیری روش جدید در عرضه اولیه با روش ثبت سفارش یا بوک بیلدینگ خبر داد و گفت: عرضه های اولیه از ابتدای شهریور ماه برای شرکت های کوچک از روش بوک بیلدینگ خواهند بود البته استفاده از این روش اختیاری است اما در آینده می توانیم به صورت دایم عرضه های اولیه را با این روش انجام دهیم.
آمار بازار سرمایه اعلام شد
وی با اشاره به اینکه نسبت P/E هم اکنون در بورس اوراق بهادار ۵.۵ مرتبه است، گفت: این رقم در فرابورس نیز عددی مشابه است.
ریس سازمان بورس و اوراق بهادار جمع کل دارایی های شرکت های بورسی و فرابورسی را ۹۴۳ هزار میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: ۸۰ درصد از دارایی های شرکت ها از طریق بدهی و ۲۰ درصد از طریق حقوق صاحبان سهام تأمین شده است.
وی با اشاره به ارزش ۲۸۱ هزار میلیارد تومانی بورس، تصریح کرد: ارزش بازار فرابورس نیز هم اکنون ۵۸ هزار میلیارد تومان است که در مجموع به ۳۴۰ هزار میلیارد تومان می رسد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ارزش دفتری قیمت سهام شرکت ها را ۱.۷ اعلام و خاطرنشان کرد: این رقم به این معنا است که ۷۰ درصد نسبت به قیمت دفتری تفاوت داریم و این موضوع نشان دهنده پتانسیل بالای بازار است و اطلاعات مربوط به سود و درآمد شرکت ها باید این امر را پشتیبانی کند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درآمد پیش بینی شده شرکت های بورسی را ۲۴۷ هزار میلیارد تومان ذکر و تصریح کرد: سود خالص پیش بینی شده در فرابورس ۸ هزار میلیارد تومان برآورد می شود. در عین حال از ابتدای سال بازده شاخص در بورس ۷ درصد و در فرابورس ۱۷ درصد بوده است.
وی ادامه داد: ارزش معاملات بورس اوراق بهادار نیز در این مدت ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان و در فرابورس ۱۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است.
فطانت با نگاهی به معاملات در بورس کالا خاطرنشان کرد: معاملات آتی بورس کالا در چهار ماهه ابتدای سال ۳۸۰۰ میلیارد تومان و ارزش کل معاملات بورس کالا غیر از معاملات آتی ۱۱ هزار میلیارد تومان بود که نسبت به مدت مشابه در سال ۹۳ در واقع ۲۳ درصد کاهش را نشان می دهد که دلیل این امر، کاهش حجم معاملات در بخش پتروشیمی است.
وی ادامه داد: در بورس انرژی نیز ۹۰۸ میلیارد تومان داد و ستد شده که ۷۰۰ میلیارد تومان آن را معاملات فیزیکی و ۲۰۸ میلیارد تومان آن را معاملات برق و نفت کوره تشکیل دادند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از راه اندازی سیستم جدید کدال خبر داد و افزود: سیستم جدید با تمام مرورگرهای موجود در بازار قابلیت انطباق دارد. افزایش سرعت، آپلود و بارگذاری اطلاعات در سیستم کدال به نحو سریعتر و ساده تر فراهم شده است. همچنین سیستم جدید در iOS و اندروید قابلیت استفاده دارد .
فطانت به تشریح امکانات جدید این سیستم پرداخت و گفت: هر فردی می تواند اطلاعات مورد نظر خود را ثبت کند تا سیستم اطلاعات دلخواه را برایش پیامک کند.
وی ادامه داد: سیستم جدید با آدرس codal.ir قابل دسترسی خواهد بود و سیستم قدیم تا سه ماه آینده با آدرس codal.ir/old قابلیت دستیابی دارد و پس از سه ماه سیستم قدیم حذف خواهد شد و سیستم جدید تمام اطلاعات و اقدامات شرکت ها را به نمایش خواهد گذاشت.
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه نسخه تلفن همراه این سیستم نیز تست شده ابراز امیدواری کرد که سیستم تلفن همراه مربوط به کدال را نیز داشته باشیم .
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اصلاحیه قانون اصل ۴۴ اشاره کرد و افزود: براساس ماده۶ این قانون مقرر شده شرکت های مصرح در این ماده صورت های مالی خود را به سازمان بورس و اوراق بهادار تحویل دهند که در این راستا اطلاع رسانی وسیعی انجام شد و در ساختار سازمانی بخشی تعبیه شد که این موضوع را پیگیری کند. هرچند تا امروز اطلاعاتی دریافت نشده اما بعضا شرکت ها جواب استعلامات را داده اند و در شرف ارسال اطلاعات به سازمان هستند. چرا که مجلس می خواهد گزارشی را به صحن علنی ارسال کند و امیدواریم پیش از ارسال این گزارش، اطلاعات به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شود.
سرمایه گذاران خارجی و تصمیمات پساتحریم
عضو شورای عالی بورس درباره تصمیمات سازمان بورس واوراق بهادار در خصوص شرایط کشور در پساتحریم نیز گفت: سلسله برنامه هایی در بخش جذب سرمایه گذاری خارجی با ارائه مجور به نهادهای مالی خارجی جهت سرمایه گذاری ارائه شده است.
فطانت با اشاره به سرمایه گذارانی که راغب سرمایه گذاری در ایران هستند، گفت: برای سرمایه گذاران اعم از ایرانیان خارج از کشور و سرمایه گذاران خارجی طراحی فرم ها و نرم افزارهایی باید تدوین می شد که انجام شده است تا فرآیند سرمایه گذاری خارجی به صورت آنلاین اعم در بازار اولیه و ثانویه صورت بپذیرد البته برنامه گسترده ای طراحی و تدوین شده که به صورت ویژه این برنامه منتشر می شود.
وی درباره راه اندازی بورس ارز و بورس تعاون گفت: با فراهم شدن تک نرخی شدن ارز و مشارکت بانک مرکزی، سیستم بانکی و صرافی ها شرایط برای راه اندای معاملات آتی ارز و راه اندازی بورس ارز ایجاد می شود که تمام دستورالعمل ها و روش های آن قابل ارائه است و پس از تک نرخی شدن ارز و امکان پیش بینی قابلیت اجرایی شدن دارد.
فطانت درباره بورس تعاون به اشکلاتی در برگزاری مجامع شرکت های تعاونی عامل اشاره کرد و اظهار داشت: در حال مذاکره با دستگاه ها و مقامات مرتبط در خصوص منافع و مضرات این بورس هستیم اما با توجه به اینکه در شرکت های تعاونی در مجامع شیوه رأی دادن با روش بلوک بندی انجام می پذیرد این اشکال برای ورود این شرکتها به بورس وجود دارد که باید برای رفع این اشکال به توافق نهایی رسیده شود.
وی با بیان رفع اشکلات و آمدن شرکت های تعاونی عام به تابلوی بورس، گفت: در صورت ایجاد ظرفیت های خاص در این بخش و افزایش حجم معاملات و تعداد شرکت های تعاونی عام امکان راه اندازی بورس تعاون قابل بررسی خواهد بود.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره رعایت استانداردهای حسابرسی، گفت: برای اجرا شدن استانداردهای حسابرسی مشکلاتی در بخش مالیات و آموزش حرفه ای وجود دارد که باید برطرف شود.
وی با اشاره به اینکه استاندارد بین المللی IFRS در خط همه یا هیچ سیر می کند و نمی شود میانه ای برای اجرایی شدن آن در نظر گرفت، گفت: با رفع مشکلات مالیات و تدوین استانداردها که سازمان حسابرسی در حال پیگیری آن است گفت در مسیر اجرایی شدن آن قدم برداشته می شود.
فطانت درخصوص زمان اجرایی شدن این شیوه حسابرسی بین المللی، گفت: پیش از این مقرر شده بود که ابتدای سال ۹۵ استاندارد IFRS اجرایی شود که در صورت آمادگی در زمان مقرر به اجرا در می آید وگرنه به زمان دیگر موکول می شود.
وی درباره اینکه عدم اجرای استاندارد IFRS مانع حضور سرمایه گذاران خارجی می شود، گفت: عدم اجرای IFRS مانع حضور سرمایه گذاران خارجی نمی شود بلکه با تدابیر جبرانی که در این خصوص در نظر گرفته شده زمینه حضور سرمایه گذاران خارجی فراهم می شود.
فطانت با بیان اینکه ایران از سوی ۱۱ کشوری که رتبه بالای رشد اقتصادی دارند، مورد توجه قرار گرفته است، گفت: ایران در زمره کشورها با ظرفیت بالای رشد اقتصادی دسته بندی می شود و مشاوران سرمایه گذاری خارجی بازار ایران را برای سرمایه گذاری پر پتانسیل ارزیابی می کنند.
وی اولویت جذب سرمایه گذار خارجی را ابتدا در بخش اوراق و بازار اولیه و بعد از ان بازار ثانویه اعلام کرد
انتهای پیام