به دلیل پایین بودن حجم و ارزش معاملات سهام، توجهها به صندوق سپاس و اوراق مشارکت موجود در بازار بهعنوان دو گزینه مناسب سرمایهگذاری جلب شده و حتی ورود به آنها به سهامداران توصیه میشود.
روز گذشته در بورس کشورمان ۳۵۴ میلیون برگه سهم و حق تقدم به ارزش ۶۶۱ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت تا پایین بودن حجم و ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران را به تصویر بکشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول(poolpress.ir)، روز گذشته شاخص بورس تهران تحتتاثیر معاملات منفی نمادهای فولاد خراسان، مپنا، کشتیرانی و هلدینگ خلیج فارس ۶۴ واحد کاهش یافت و رقم ۶۳ هزار و ۳۶۳ واحدی را برای دومین روز از اولین هفته کاری بازار سرمایه در خرداد ماه به ثبت برساند. در این بین بررسیها نشان میدهند اخبار نامناسب از مجامع بورسی نشاندهنده سودهای پایینتر شرکتها است و در مقایسه با فصول مجامع سالهای قبل که برگزاری مجامع به بهبود روند بازار منجر و معمولا باعث رونق بازار سهام در این فصل میشد، امسال مجامع چندان نتایج جذابی برای سهامداران به ارمغان نیاورده و به عبارتی گزارشهای خوبی در مجامع قرائت نمیشوند. این موضوع به تنبلی بازار در فصل مجامع منتهی شده؛ به نحویکه به رغم آنکه در روزهای پایانی اردیبهشت برخی گروهها با رشدی مناسب روبهرو شدند اما بار دیگر بازار با رکود روبهرو شد. در این بین موضوع هستهای مساله دیگری است که به این رکود دامن میزند اما به نظر میرسد در صورت رفع موضوع هستهای همچنان سوددهی شرکتها از قدرت بالایی برای تحرک بازار برخوردار نباشد.
در این راستا به دلیل پایین بودن حجم و ارزش معاملات سهام، توجهها به صندوق سپاس و اوراق مشارکت موجود در بازار بهعنوان دو گزینه مناسب سرمایهگذاری جلب شده و حتی ورود به آنها به سهامداران توصیه میشود. برخورداری از تضمین بازدهیهای نقدی و سرمایهای، پایین بودن کارمزد معاملات اوراق و عدم برخورداری از مالیات نقل و انتقال از جمله مزیتهایی است که برای اوراق موجود در بازار سرمایه برشمرده میشود. از سوی دیگر عمر پایین فعالیت صندوق سپاس سبب شده است نسبت به این اوراق در بازار بیمهری صورت گیرد و بهعنوان گزینهای امن و کمریسک سرمایهگذاری به سهامداران ریسکگریزتر پیشنهاد شود.
در این بین بنابر وعدههای مدیران بورس به سهامداران در سال گذشته، سرانجام دامنه نوسان از ۴ به ۵ درصد در حالی افزایش یافت که انتظار میرفت این افزایش دامنه نوسان در روزهای مثبت بازار سرمایه و در برابر صفهای خرید طولانی انجام شود تا به این واسطه فعالان این بازار شاهد افزایش نقدشوندگی و به تعادل رسیدن قیمتها باشند. اما امروز در روند نزولی بازار و در غیاب نقدینگی، در کنار کاهش پی بر ای بازار و قیمتها که در حال نزدیک شدن به ارزش اسمی خود هستند، افزایش دامنه نوسان بهعنوان یک انتقاد پیش روی مدیران بازار قرار گرفته است؛ انتقادی که بر تشخیص نامناسب زمان اصلاح محدودیتهای بازار سرمایه تاکید دارد؛ با این توضیح که افزایش دامنه نوسان هدف قیمتی را به سطوح بالا و پایینتر افزایش میدهد. بر این اساس افزایش دامنه نوسان روزانه قیمت سهام در شرایط کنونی روند نزولی شاخص و قیمت سهام را تشدید میکند.
بورس در فصل مجامع
مدیرعامل شرکت کارگزاری بانک آینده در گفتوگو با دنیای اقتصاد، با اشاره به روند طبیعی و گذشته بورس در فصل مجامع اظهار کرد: همواره از دوره زمانی برگزاری مجامع بهعنوان فصل پر رونق و جذاب بازار سرمایه یاد میشود، اما امسال بهدلایل مختلف، این جنب و جوش کمتر دیده میشود. برخی عقیده دارند که سطح عمومی سودآوری شرکتهای بورسی به نسبت سال ۹۳ کاهش خواهد داشت.
به گفته وی، اصولا برآوردهای کارشناسی براساس تصمیمات اقتصادی و وقایع موجود شکل میگیرد و نتیجهگیری درخصوص کاهش سودآوری شرکتهای بورسی بهدلیل اجرای سیاستهای دولت مبنی بر مهار تورم، نقدینگی سرگردان و پیگیری هدفمندسازی یارانهها است. این برنامهریزی اقتصادی هماکنون جزو اولویتهای تصمیمگیران و سیاست گذاران اقتصادی محسوب میشود. فردین آقا بزرگی با اشاره به توجه ویژه دولتمردان اقتصادی به بازار سرمایه، بر این نکته تاکید کرد که مهار تورم، اعمال سیاست انقباضی، قیمتگذاری محصولات، روند نزولی قیمت جهانی نفت و کالا در شرایطی که برخی ابهامات و تاخیرات بر انتظارات اهالی بازار سرمایه از نتیجه مذاکرات هستهای سایه انداخته است، مجالی برای خوشبینی درخصوص رشد چشمگیر سودآوری شرکتها و صنایع نمیگذارد.
وی در این میان رسانهایتر شدن تردیدها در تصمیمات دولت مبنی بر حمایت از برخی صنایع از جمله پتروشیمی را مورد اشاره قرار داد که بهعنوان یکی از مسائل تاثیر گذار بر بازار سرمایه، دیدگاهها را نسبت به روند جهشی یا قابل قبول بورس تغییر میدهد. این کارشناس بازار سرمایه از اعلام دیدگاههای متفاوت مبنی بر سیاستهای حمایتی بهعنوان یکی از عواملی نام برد که سبب تردید سهامداران در سرمایهگذاریهای خود در بازار سرمایه میشود. وی در استناد به این مساله، اظهارات متفاوت مسوولان در موضوع نرخ خوراک پتروشیمیها را مورد اشاره قرار داد که در حالی کاهش قیمت گاز طبیعی پتروشیمیها وعده داده میشود که مقام دیگری از افزایش ۲ برابری آن سخن میراند. مبحثی که سبب کمرنگی حضور سرمایهگذاران در فصل مجامع شده است. مدیرعامل شرکت کارگزاری بانک آینده در ادامه اظهارات خود، با اشاره به بازدهی ۵/ ۱ درصدی ۲ ماهه شاخص کل نسبت به ابتدای سال، اضافه کرد: حجم معاملات در بورس عمدتا مربوط به اوراق مشارکت و ابزارهای مشابه آن است. در واقع این وضعیت تا حدودی بیانگر رکودی است که گریبان جامعه اقتصادی ما را گرفته است.
وی که از اعلام شاخصهای متنوع، تعدیل حجم مبنا، افزایش دامنه نوسان قیمت، انتشار اطلاعات کدال بهصورت بیواسطه و سریع بهعنوان اقدامات شایسته مدیران بورسی یاد میکرد، به تجربیات سالهای گذشته اشاره کرد که در شرایط رکود و کم رونق، هرگونه تصمیم یا تغییر روندی ممکن است نتیجه دلخواه و پیشبینی شده را نداشته باشد. بر این اساس آقابزرگی با توجه به واقعیت موجود در بورس که عمدتا بر اساس متغیرهای موثر بر وضعیت اقتصادی شکل میگیرد، از جلوگیری از کاهش شاخص در زمانی که صنعتگران و تولیدکنندگان با انتشار اطلاعات مالی خود، بر کاهش سودآوری صحه میگذارند، انتقاد و تاکید کرد که در چنین شرایطی نباید انتظار رشد قیمت و ارزش بازار را داشت. به گفته وی، اگر چه ارزش بازار ما نسبت به سال ۹۲ با در نظر گرفتن نرخ دلار در آن زمان و حال حاضر، از افت حدود ۳۰ درصدی برخوردار بوده است، اما این موضوع به تنهایی نمیتواند دلیلی بر زمینه افزایش قیمت و شاخص باشد. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تحلیل وضعیت شرکتها و صنایع بدون توجه به وقایع سیاسی و اقتصادی در دنیا، نتیجه صحیحی به سرمایهگذار نمیدهد، به احتیاط سرمایه و سرمایهگذار اشاره کرد که در برابر هرگونه ریسکی از خود واکنش نشان میدهند. بر این اساس وی از فعال نبودن عدهای از سرمایهگذاران در بورس بهعنوان حداقل واکنشی یاد کرد که نسبت به شرایط موجود از خود بروز میدهند.
در این راستا مدیرعامل شرکت کارگزاری بانک آینده برنامه ریزی و تهییج برخی نهادهای مالی برای حمایت و جلوگیری از ریزش سهام را راهکاری مقطعی و کوتاه مدت عنوان و اضافه کرد: با فرض ثابت بودن متغیرهای موثر در بورس، با توجه به فراز و نشیبهای بازار سرمایه به خصوص طی سالهای ۹۲ و ۹۳، آیندهای باثبات، کمنوسان و البته کمبازدهی را پیش رو خواهیم داشت. دلیل این موضوع نیز با توجه به تجربه ۲ سال گذشته را باید ضرورت لحاظ کردن زمان تا تحقق کامل و تاثیرگذاری یک تصمیم اقتصادی یا سیاسی عنوان کرد که در محاسبات و ارزیابی باید مدنظر قرار گیرد. آقابزرگی در جمعبندی اظهارات خود پیشبینی کرد در کوتاهمدت انتظار نمیرود با حصول توافق، به سرعت سود و زیان شرکتها از این موضوع متاثر شوند؛ پیشبینی وضعیت میانمدت و بلندمدت بورس، دقیقا به مجموعه عوامل موثر بر وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور بستگی دارد و چنانچه این تصمیمات موجب بهبود اوضاع اقتصادی کشور شود، آنگاه وضع بورس هم بهبود خواهد یافت.
منبع: دنیای اقتصاد