براساس دستور باراک اوباما، آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه ایران در زمینه واحد پول اعمال کرده است. براساس تحریمهای جدید، آمریکا نهادهای مالی خارجی را که عامدانه در معاملات مهم برای خرید یا فروش ریال اقدام میکنند یا حسابهای خارج از ایران را که ریالی است حفظ کردهاند، تحریم خواهد کرد. این اولینبار است که تحریمها بهطور مستقیم واحد پولی ریال را هدف قرار میدهند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پول پرس به نقل ازبهار، علی دینیترکمانی، عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، در اینباره گفت: تاکنون به صورت رسمی یا غیررسمی ریال ایران برای معاملات در امارات و سایر اقتصادها پذیرفته و خریدوفروش میشد؛ از اینرو، تحریم ریال و توقف پذیرش پول ملی ایران تاثیری منفی بر اقتصاد کشور خواهد گذاشت.
او افزود: شاهد هستیم که شدت تحریمها افزایش یافته و امروز در کنار محصولات پتروشیمی، خودروسازیها و پول ملی نیز مشمول تحریمهای اقتصادی آمریکا شده است. در نتیجه این اقدامات، مسیرهای کشور برای درآمدزایی ارزی بستهتر خواهد شد. تجار ایرانی بهویژه در بازارهای منطقه، بخش عمدهای از توان بازرگانی خود را از دست خواهند داد. براساس این تحریمها که از ابتدای ژوئیه اجرا خواهد شد، از این پس دادوستد به «ریال» برای شهروندان و شرکتهای آمریکایی غیرممکن است و موسسات مالی که خریدوفروش ریال را ممکن میکنند نیز تحریم میشوند. آن دسته از موسسات مالی یا شرکتهایی که دارایی بسیاری به ریال دارند نیز در تحریمهای جدید قرار میگیرند. بیانیه کاخ سفید درباره تحریم ریال میگوید تحقیقات آن کشور نشان میدهد که ریال ایران از آغاز سال میلادی گذشته (یکسالونیم پیش) نیمی از ارزش خود را از دست داده است، اما برای نخستینبار تحریمها شامل پول ایران برای تجارت میشوند.
اما هادی حقشناس، کارشناس اقتصادی و نماینده سابق مجلس تحریم ریالی را بیش از آنکه یک مقوله اقتصادی باشد، ابزاری برای جنگ روانی دانست.
به گفته وی، در حال حاضر ریال در هیچ معامله بینالمللی مورد استفاده قرار نمیگیرد و ما در هیچ مبادلهای به ازای ریال کالا خریداری نمیکنیم و بالعکس به ازای فروش و صدور کالا ریال دریافت نمیکنیم.
او افزود: امروز تمام مبادلات تجاری ایران با دلار، یورو و سایر ارزها صورت میگیرد. از اینرو، تحریم ریال تاثیر چندانی بر روابط تجاری ما نخواهد داشت و تنها در مواردی ازجمله برای گردشگران ایرانی در سایر کشورها معضلاتی را به همراه خواهد آورد. بدیهی است این تحریم بر ارزش پول ملی بیتاثیر بود؛ با ایجاد محدودیت معامله با ریال در بازارهای بینالمللی، موج جدیدی برای تبدیل سرمایههای ریالی به سایر ارزها بهویژه دلار و یورو ایجاد خواهد شد که، تضعیف پول ملی را تشدید کرده، سبب افزایش ارزش سایر ارزها در مقابل ریال خواهد شد.
شایان ذکر است، ارزش ریال ایران طی دوسال گذشته بیش از ۵۰درصد تقلیل یافته است.
انتهای پیام