بازار سهام ایران طی سالهای اخیر نوسانات بسیاری را تجربه کرده است. بهطوری که در سالهای اخیر بواسطه برخی از عواملی که چندان با عرضه و تقاضای اقتصادی رابطه نداشت، رکوردهای پیدرپی را به ثبت رساند و در مقطعی به بالای ۸۶ هزار واحد نیز رسید.
بازار سهام ایران طی سالهای اخیر نوسانات بسیاری را تجربه کرده است. بهطوری که در سالهای اخیر بواسطه برخی از عواملی که چندان با عرضه و تقاضای اقتصادی رابطه نداشت، رکوردهای پیدرپی را به ثبت رساند و در مقطعی به بالای ۸۶ هزار واحد نیز رسید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار پول (poolpress.ir)، طی ماههای اخیر شاخص بورس روند نزولی به خود گرفته است به طوری که روزهای اخیر به زیر ۶۴ هزار واحد رسیده است. درخصوص دلایل این افت بازار بورس، کارشناسان دلایل مختلفی مطرح میکنند. برخی دلیل افت ماههای اخیر را حبابی بودن رشدهای گذشته میدانند که هماکنون این حباب تخلیه شده و شاخص واقعیتر شده است. برخی نیز عوامل سیاسی و اقتصادی را مهمترین دلیل آن میدانند. اما آنچه در بازار سرمایه در دو سال گذشته مشهود است، این که نگاه دولت به این بازار تغییر کرده است و سعی دارد از دخالت در آن خودداری کند. هرچند که هنوز هم بخش عمدهای از بازار سهام کشور در دست دولتیها و شبه دولتی هاست ولی تلاش مسئولان این است که بازار سهام را به دست عرضه و تقاضا بسپرد.
دولت قبل انتظار سهامداران را بالا برد
دراین زمینه دکتر عباس هشی، کارشناس بازار سرمایه اعتقاد دارد که دولت قبل با دخالتهای زیاد در بازار سرمایه انتظار سهامداران و شرکتهای بورسی را بالا برده است. وی توضیح داد: دولت قبل در مواقع بسیاری و هر زمانی که احساس میکرد بازار باید رشد کند به روشهای مختلف در آن دخالت میکرد و این رویه باعث شد که شاخص نیز افزایش چشمگیری را به ثبت برساند. برهمین اساس سهامداران فعلی همین انتظار را از دولت یازدهم دارند تا در مواقعی که شاخص افت میکند، دولت وارد عمل شود.
به گفته وی یکی از این انتظارات که البته مورد موافقت دولت قرار نگرفت این بود که بانکها برای تقویت بازار بورس وارد عمل شده و سهام خریداری کنند تا شاخص بالا رود. این درحالی است که وزیر اقتصاد دولت یازدهم از ابتدای فعالیت خود اعلام کرد که بورس باید مستقل باشد.
«هشی» با اشاره به اتفاقی که در دولت قبل افتاد گفت: در ابتدای دولت نهم اعلام شد که بورس قمارخانه است و همین اظهار نظر باعث رکود شدید بورس شد ولی در ادامه دولت به یکی از حامیان اصلی بازار سرمایه تبدیل شد و با تصمیماتی که میگرفت همواره سعی میکرد تا شاخص را بالا نگهدارد.
وی یکی از دلایل اوج گرفتن شاخص بورس را تفاسیر مختلف از نرخ ارز دانست و توضیح داد: در سالهای اخیر ارز با نرخهای مختلفی در بازار عرضه میشد و شرکتهای بورسی با استفاده از این اختلاف قیمت به سودآوری بالایی دست یافتند و در مجموع باعث بالا رفتن شاخص شد.
این کارشناس بورس ادامه داد: اما در دولت یازدهم که شاهد این گونه دخالتها در بورس نیستیم. شاخص بورس با رکوردهای گذشته فاصله گرفته و روند معمولی تری را در پیش گرفته است. هشی در پایان درباره چشمانداز بورس در سال ۹۴ افزود: یکی از عوامل تأثیرگذار بر بورس نتیجه مذاکرات ایران با قدرتهای جهانی است. هر چند که برخلاف تصور عدهای ایران از سال ۵۸ تاکنون با تحریم آشناست و نباید سهم آن را در تحولات بازار سرمایه بالا برد.
حرفهایها خریدارند
همچنین دکتر میرمعینی یکی از کارشناسان بورس در گفتوگو با روزنامه ایران گفت: هماکنون شاخص بورس گویای تمام حقایق این بازار نیست. برخلاف اینکه شاخص طی ماههای اخیر روند نزولی به خود گرفته است ولی تعداد خریداران نسبت به فروشندهها افزایش یافته است و تمام حرفهایهای بازار درحال خرید سهم هستند چراکه هماکنون قیمت سهام بسیار ارزنده است. وی در ادامه با اشاره به عوامل مثبتی که میتواند به تقویت بورس بینجامد افزود: اخباری که از توافقات هستهای ایران به گوش میرسد مثبت است و این درحالی است که اگر توافق شکل بگیرد تأثیر بسیار زیادی بر شاخصهای اقتصادی از جمله شاخاص بورس خواهد داشت. میرمعینی اظهار کرد: علاوه براین نگاه دولت نسبت به بازار سرمایه مثبت شده است و دولتمردان نقش بیشتری به این بازار میدهند. این کارشناس بازار سرمایه همچنین درخصوص چشمانداز بازار بورس در سال آینده نیز گفت: تمام اخبار و تحولات نشان میدهد که سال آینده سال خوبی برای بورس باشد. وی ادامه داد: درصورتی که ایران با گروه ۱+۵ به توافق برسد شاهد شکوفایی این بازار خواهیم بود.
انتهای پیام