در حالی امروز جشن بیمه همگانی برگزار شده است، که «طرح بیمه قالیبافان» از دو ماه پیش متوقف است و هنوز ۵۰درصد قالیبافان تحت پوشش هیچ بیمه ای نیستند که مانند این کارگران در اصناف دیگر نیز وجود دارند.
در حالی امروز جشن بیمه همگانی برگزار شده است، که «طرح بیمه قالیبافان» از دو ماه پیش متوقف است و هنوز ۵۰درصد قالیبافان تحت پوشش هیچ بیمه ای نیستند که مانند این کارگران در اصناف دیگر نیز وجود دارند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول (poolpress.ir)، شواهد حاکی از این است که وقتی دار قالی «طرح بیمه قالیبافان» بنا شد، کسی از نظر چارچوب قانون برای آن استخوان بندی محکمی بنا نکرد. گویی کسی به فکر خالق هنرمند قالی نبود. شاید کسی توجه نداشت که این طرح ها و نقش های زیبای اسلیمی، گل فرنگ،شاه عباسی،بتهای،ترکمن، کشتارگاه، افشان،گلدانی، درختی، محرابی ثمره دستان خسته هنرمندان قالی باف است. درحالی توجه به بیمه و معیشت هنرمندان به دور از تدابیر مسئولان است که امروزه فرش دستباف به عنوان زیراندازی برای اغنیا تلقی میشود و تنها فقر،بیماری، فرسودگی و خمیده شدن پشت دارهای قالی سهم قالیبافان است.
کمردار قالی «بیمه قالیبافان» زود خم شده است.با وجود اینکه ۵ سال از مصوب شدن قانون بیمه های اجتماعی قالیبافان و شاغلان صنایع دستی شناسنامه دار مصوب ۱۳۸۸.۱۱.۳ میگذرد اما هنوز نیمی از قالیبافان از حمایت های اجتماعی بیبهره اند. اکنون مدت دو ماه است که بیمه این قشر زحمت کش متوقف شده است و این درحالی است که امروز جشن بیمه شدن تمام ایرانیان با حضور رئیس جمهور برگزار شده است. قالیبافان نمونه ای از کارگران زحمت کش هستند که هنوز به طور کامل تحت پوشش بیمه قرار نگرفته اند. بنابر این میتوان گفت هستند هنوز افرادی که تحت پوشش بیمه قرار نگرفته و شاید گرفتن جشن بیمه سلامت همگامی گامی زود هنگام بود.
ربیعی، وزیر رفاه در مراسم جشن بیمه سلامت همگانی با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید یک سیاست رفاهی را دنبال میکند گفت: دولت رفاه را حق مردم میداند و دنبال کردن امور رفاهی مردم در کنار سایر برنامهها را وظیفه خود میداند؛ داشتن سیاستهای منسجم فصل ممیز دولت تدبیر و امید است، امروز فقر درمان را از بین بردهایم و قصد داریم برای هر فرد ایرانی که متولد میشود بالاجبار یک دفترچه بیمه ایرانی صادر کنیم.
*طرح بیمه قالیبافان متوقف شد
این در حالی است که محمد حسن زدا،معاون فنی و درآمد تأمین اجتماعی درباره بیمه قالیبافان به تسنیم گفت:دولت هر ساله یک میزان سقف اعتباری مشخص می کند و بر اساس آن مبلغی را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می کند تا بر اساس آن افراد تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار گیرند.
وی ادامه میدهد: در حال حاضر آن بودجه به پایان رسیده است در صورتی که دولت بودجه لازم را تأمین کند، بیمه قالیبافان را ادامه خواهیم داد. در صورتی که امسال بودجه لازم را تأمین نکند برای سال بعد خواهیم گذاشت.
معاون فنی و درآمد سازمان تأمین اجتماعی بیان میکند: بعداز آنکه بودجه لازم به پایان رسید وزیر صنعت،معدن و تجارت طی نامه ای به تأمین اجتماعی اعلام کرد به دلیل عدم تخصیص بودجه لازم، از بیمه کردن قالیبافان خودداری کنید.۵۰۰ میلیارد تومان بودجه لازم برای سال ۹۳ بوده است که تاکنون به پایان رسیده است.
حذف عده ای از قالیبافان از لیست بیمه
در ادامه برای روشن شدن موضوع بیمه قالیبافان که قشر زحمت کش هستند به سراغ عبدالله بهرامی،مدیرعامل اتحادیه سراسری شرکتهای تعاونی تولید کنندگان فرش دستباف کشور رفتیم.
وی درباره بیمه قالیبافان گفت: حدود ۵ سال از مصوب شدن قانون بیمه های اجتماعی قالیبافان و شاغلان صنایع دستی شناسنامه دار مصوب ۱۳۸۸.۱۱.۳می گذرد در این مدت کمتر از نیمی از قالیبافان شرافتمند کشور توانسته اند با طی نمودن مراحل سخت و هزینه بر تحت پوشش قراربگیرند و از این حداقل حمایتی های اجتماعی بهره مند گردند .
بهرامی ادامه میدهد: متاسفانه روند بسیار کند این پروسه به تازگی به توقف کامل تبدیل شده و حدود دو ماه است که ادارات تامین اجتماعی در اکثر استانها و شهرستانهای کشور دیگر معرفی کنند گان واجد الشرایط را جذب ننموده و تحت پوشش بیمه قرار نمی دهند و بعلاوه نسبت به ریزش و حذف عده از قالیبافان تحت پوشش قرار گرفته نیز اقداماتی انجام گرفته است .
مدیرعامل اتحادیه سراسری شرکتهای تعاونی تولید کنندگان فرش دستباف کشور میگوید: بیمه شدن قالیبافان باعث حفظ و استمرار اشتغال و تولید شده و در ارتقاء جایگاه اجتماعی و امنیت شغلی نقش بسیار مهمی را ایفا می کند دولت تحت هر شرایطی ضروری است که منابع مالی مورد نظر را برای حمایت و اجرای درست و بدون توقف بیمه قالیبافان را تامین و در اختیار سازمان تامین اجتماعی قرار دهد تا شاهد بقاء و ادامه روند تولید و اشتغال در این هنر صنعت فاخر و ارز آور باشیم .
وی تأکید میکند: بخش هنر صنعت فرش دستباف و قالیباف از مظلوم ترین بخشهای تولیدی کشور است که متأسفانه هنوز دولتمردان به جایگاه مهم و استراتژیک آن از لحاظ اشتغال و ارز آوری،فرهنگ و تاریخ و امنیت اجتماعی پی نبرده اند و حق این قشر شرافتمند و مولد به طور شایسته ادا نمی شود.
از ابتدای سال ۸۸ تا کنون حدود ۵۶۰ هزار نفر از قالیبافان تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند و در حال حاضر حداقل ۵۰ درصد قالیبافان بیمه نیستند. تمام افرادی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در این هنر و صنعت فعال هستند مشمول بیمه می شوند، مثلا یک رنگرز، طراح، پرداخت زن، روفه گر (استاد قالیبافی) و… همه اینها مشمول بیمه قالیبافی می شوند چرا که همه این شاخه ها مکمل هم هستند و در کنار هم فعالیت می کنند. تنها بخشی که مشمول بیمه قالیبافی نمی شود بخش فروشندگی قالی است. به نظر میرسد «طرح بیمه قالیبافان» مانندبرخی طرحهای دولت به دلیل عدم تأمین منابع مالی متوقف شده است.هنوز به نظر می رسد تناقض در تصمیم گیری ها برای تأمین مالی از دغدغههای اصلی فراروی بیمه قالیبافان است.
اما به راستی اکنون که سیاست دولت صدور دفترچه بیمه به صورت اجباری برای همه شهروندان است ، قالیبافان از این قانون مستثنا هستند؟!
انتهای پیام