رییس هیات مدیریت مدیریت هیربدان در پاسخ به سوال خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول(poolpress.ir)، که پرسید در پروژه های خود با چه مسائلی مواجه بوده اید، اظهار داشت: مشکل اول قیمت ارز بود. همچنین به جهت تحریم برای پروژه نیروگاه عمان اجبارا به یک بانک در مسقط تکیه داشتیم اگرچه از داخل نیز مساعدت در خصوص تامین مالی صورت میگرفت اما مشکل تحریم مانع بزرگی در این امر بود. از سوی دیگر مشکل افتتاح اعتبار اسنادی بود که هزینه های مضاعفی را بر پیمانکار تحمیل میکند. موضوع دیگر جایزه صادراتی بود که طی سال ۸۸ و ۸۹ از سوی دولت پرداخت نشد و فشار بیشتری را به شرکت های ایرانی حاضر در رقابت های جهانی وارد کرد.
اخبار پول – محبوبه گرایی: اعلام محتوای نشست کفایت میکرد برای رعایت قانون «چونه بی چونه» با مدیر… «نیروگاه در عمان ساخته شده توسط ایرانیها». به پلاک ۶۵ خیابان خدامی که میرسی از سوت و کوری محل متعجبت میکند؛ نه از بنر و پلاکارد خبری هست نه از ترددهای هول زده مسئولین برگزارکننده نشست به گونه ای که به تردید صحت آدرس اعلامی میفتی.
ساعت ۱۰:۳۰ است که نشست با قرائت آیاتی از معجزه حضرت خاتم شروع میشود و بعد از آن سعید مرجوعی ریاست هیات مدیره ضمن معرفی خود با معرفی قاضی میرسعید به عنوان مشاور شرکت مدیریت هیربدان و جلالی مدیر توسعه بازار هیربدان، مدیریت نشست را به آقای قاضی میرسعید واگذار می کند.
قاضی میرسعید در آغاز کلام ضمن تبریک ایام مبارک جاری، تقدیر از حضور رسانه ها و تشکر ویژه از قاری نشست، اعلام کرد صحبت های خود را در سه بخش تاریخچه، اصلی ترین پروژه عمان و دستاوردهای این پروژه ارائه خواهد کرد.
مشاور شرکت مدیریت هیربدان در بخش ابتدایی صحبت های خود اظهار داشت: در واکاوی تاریخ تاسیس مدیریت هیربدان باید به سال ۱۳۶۰ رفت. آنان که در راس شکل گیری «مدیریت هیربدان» قرار دارند، کسانی اند که بین سال های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ در مدیریت مهندسی جهاد حضور فعال داشتند، متخصصینی بودند که در سال های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۰ -آن زمان که وزارت نیرو پیگیر افزایش ظرفیت تولیدی پروژه های خود بود- حضور داشتند، ابرمردانی که دست اندرکار شرکت های پیمانکاری بزرگی چون فراب و پارسیان طی سال های ۷۰ تا ۷۲ بودند. تیمی که در سال های ۷۲ تا ۷۹ در بزرگترین شرکت نیروگاهی دولتی (مپنا) حضور داشتند و بعد از سال ۱۳۷۹ و تحولات کشوری اقدام به تاسیس «مدیریت هیربدان» کردند.
قاضی میرسعید افزود: تمام همّ «مدیریت هیربدان» اجرای کاری نو در عرصه نیروگاهی بوده و هست و این کار نو «کسب دانش فنی» برای اجرای پروژه های بزرگ است که موفق به کسب آن شده ایم.
مشاوره شرکت مدیریت هیربدان در ادامه با اشاره به اینکه ۲۴ پروژه بزرگ داخلی و خارجی توسط مجموعه هیربدان صورت گرفته، «تزریق گاز آغاجاری»، «لوله سازی ماهشهر»، «توسعه ایستگاه امام تقی در نیشابور» و «وارد کردن دانش فنی نیروگاه بادی» را از جمله مهمترین پروژه هایی اجرایی شده توسط «مدیریت هیربدان» اعلام کرد.
قاضی میرسعید در توضیح «وارد کردن دانش فنی نیروگاه بادی» اعلام کرد: از ۱۰ سال پیش تا پایان سال گذشته، کلیه توربین های بادی نصب شده در کشور از افتخارات هیربدان است و در کنار آن، صدور اولین نیروگاه بادی کشور به کشور ارمنستان را در سوابق اجرایی خود دارد؛ نیروگاهی که بیش از ۱۰ سال است در این کشور در حال فعالیت است.
دانش ایرانی تحریمها را ناکار کرد
مشاور شرکت مدیریت هیربدان در بخش دوم صحبت های خود به معرفی پروژه نیروگاهی مسقط پرداخت.
قاضی میرسعید اظهار داشت: عمان کشوری کاملا رقابتی است و گرفتن کار در عمان به معنای رقابت با کشورهای دنیاست. در پروژه نیروگاه مسقط ۱۷ شرکت فرم های حضور در این پروژه را ارائه کرده بودند که از این بین ۴ شرکت از کشورهای اسپانیا، آمریکا، ایران و هند به مرحله انتخاب شدند. سه ابرشرکتی که در مقایسه با ایران مزایای ویژه ای داشتند و از جمله آنها نبودن مانعی به نام «تحریم» بود اما مدیریت هیربدان در رقابت با این شرکت با اتکا به دانشی که داشت موفق به کسب اجازه برای اجرایی کردن پروژه مسقط شد و در نهایت کاری کیفی از نوع درجه یک تحویل این کشور داد.
وی در توضیح ویژگی های محیطی نیروگاه عمان گفت: نیروگاه ۵۲ مگاواتی عمان باید در دل یک پالایشگاه زنده اجرایی می شد. پالایشگاه مسقط تنها پالایشگاه کشور عمان است و تحت هیچ شرایطی اجازه از مدار خارج کردن این پالایشگاه داده نمی شود و تنها ۲۵ روز از ۳۶۵ روز سال برای تعمیرات تعطیل می شود. در این فضا، «مدیریت هیربدان» تاسیسات اصلی بخار، تولید آب شیرین، تولید آب نرم، تصفیه سوخت نیروگاه و نصب و راه اندازی این موارد را با بهترین کیفیت اجرایی کرد. آنچه در این پروژه باید مورد توجه قرار گیرد آن است که تمام تاسیسات فوق باید به صورت همزمان در فضای داخلی پالایشگاه اجرایی میشد.
مشاور شرکت مدیریت هیربدان از دیگر ویژگی های محیطی را زمین در اختیار برای اجرایی کردن نیروگاه معرفی کرد و عنوان داشت: برای پروژه های نیروگاهی باید کار مهندسی و طراحی (پایه و تفصیلی) صورت گیرد که در اولین گام لازم است استحکام زمین برآورد شود. در پروژه نیروگاه عمان ۴۵۰ نفر اقدام به برآورد استحکام زمین کردند که نقش اساسی در این خصوص با مدیران دفتر تهران و دفتر مسقط بود و در کنار برآورد استحکام زمین، مطالعات اجرای ۶ تاسیسات فوق صورت گرفت. نکته ای که باید به آن توجه داشت آن است که در زمان احداث و اجرای پالایشگاه مسقط، فضای پالایشگاه برای پروژه های دیگر در نظر گرفته نشده بود از این رو زمین اختصاص یافته در محدوده کوه بود و برای اجرای پروژه نیروگاهی لازم به تسطیح کوه بود.
وی افزود: دیگر ویژگی نیروگاه عمان «وندور لیست»ی بود که کارفرمای عمانی «مدیریت هیربدان» را ملزم به رعایت آن نمود. از آنجا که کیفیت از اولویت های شرکت مدیریت هیربدان در اجرای نیروگاه عمان بود، این شرکت توانست کارفرمای عمانی را متقاعد کند که تجهیزات نیروگاهی ایران به لحاظ کیفیت توان رقابت به اقلام مشابه سایر کشورها را دارد از این رو در این پروژه از اقلام کاملا ایرانی در تجیهزات آب شیرین کن ، دیگ های بخار و شیرآلات، بیش از ۱۸۰ کیلومتر کابل های مورد نیاز استفاده شده است.
قاضی میرسعید در توضیح استفاده از اقلام تولید ایران در این نیروگاه اظهار داشت: از شرایطی که در اسناد نیروگاه عمان درج شده است، گارانتی سه ساله این نیروگاه توسط مجری می باشد از این رو «مدیریت هیربدان» در بهره گیری از اقلام تولیدی کشور این موضوع را مدنظر داشت و صرفا بهره گیری از «جنس ایرانی» مدنظر نبود بلکه انچه اولویت بود، «جنس با کیفیت ایرانی» بود.
وی افزود: طراحی سیستم کنترل و اسکادا، طراحی تجهیزات اتصال زمین و حفاظت کاتدویک (مانع از خوردگی تاسیس زیرزمینی میشود) همگی توسط نیروهای ساختمان خدامی صورت گرفته است و مدیریت مجموعه ضمن اعتماد به نیروهای خود توانست طی ۳ میلیون نفر- ساعت بدون هیچ حادثه ای پروژه را به مرحله بهره برداری و راه اندازی و فعالیت طی سه سال بدون مشکل برساند.
قاضی میرسعید تاکید کرد: تیم مدیریت پروژه کاملا ایرانی بوده و آنچه همواره اهمیت داشته است آن بوده که دانشی را داشته باشیم که بتوانیم کار با «سطح بالا» صورت دهیم که این امر علاوه در «مدیریت هیربدان» در سایر شرکت های داخلی که ارسال کلیه تجیهزات به این پروژه را داشته اند تایید شده است. لازم به ذکر است که نظام های کنترلی در عمان بسیار خوب و سالم است و باید پروژه ها براساس کیفی ترین استاندارهای این کشور ارائه شود.
دستاوردهای مهم نیروگاه عمان
بخش سوم و پایانی صحبت های قاضی میرسعید به دستاوردهای مهم نیروگاه عمان اختصاص یافت.
رییس هیات مدیریت مدیریت هیربدان در پاسخ به سوال خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی اخبارپول(poolpress.ir)، که پرسید در پروژه های خود با چه مسائلی مواجه بوده اید، اظهار داشت: مشکل اول قیمت ارز بود. همچنین به جهت تحریم برای پروژه نیروگاه عمان اجبارا به یک بانک در مسقط تکیه داشتیم اگرچه از داخل نیز مساعدت در خصوص تامین مالی صورت میگرفت اما مشکل تحریم مانع بزرگی در این امر بود. از سوی دیگر مشکل افتتاح اعتبار اسنادی بود که هزینه های مضاعفی را بر پیمانکار تحمیل میکند. موضوع دیگر جایزه صادراتی بود که طی سال ۸۸ و ۸۹ از سوی دولت پرداخت نشد و فشار بیشتری را به شرکت های ایرانی حاضر در رقابت های جهانی وارد کرد.
مشاور شرکت مدیریت هیربدان مجدد با تاکید بر اینکه کشور عمان کشوری رقابتی است و در این کشور کار گرفتن و اجرایی کردن و گواهی تایید از طرف عمانی گرفتن بسیار اهمیت دارد اظهار داشت: آنچه در حال حاضر بیش از اخذ تایید طرف عمانی اهمیت دارد کار تمام شده در این کشور با کیفیت درجه یک و بدون حادثه است به گونه ای که در گزارش سازمان توسعه تجارت ایران به سرپرست حوزه وزارتی وزارت صنعت، معدن و تجارت آمده است «….. طبق ارزیابی رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در عمان ساخت و نصب تجهیزات جانبی در محل بزرگترین پالایشگاه عمان بدون تردید یکی از ارزشمندترین اقدامات صورت گرفته توسط یک شرکت ایرانی [مدیریت هیربدان] در حوزه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی این کشور محسوب می گردد. ….. اخذ تاییدیه PAC از کارفرما و همچنین دریافت لوح تقدیر از کارفرما به سبب ارائه ۳ میلیون نفر ساعت خدمت در مدت مقرر شده بدون کوچکترین حادثه و با رعایت استانداردها و اصول کامل ایمنی از دیگر ویژگی های منحصر بفرد پروژه مذکور محسوب می گردد که مجموعا شرکت هیربدان را به عنوان یک شرکت ایرانی موفق در اجرای پروژه بزرگ صنعتی در حوزه نفت و گاز عمان به ثبت رسانده است.»
قاضی میرسعید اظهار داشت: طی سال ۱۳۸۶ اسناد پروژه از سوی کشور عمان منتشر و در سال ۸۷ کار اجرای نیروگاه شروع شده و طبق زمان بندی صورت گرفته در سال ۹۰ کار احداث و راه اندازی اتمام یافته و از سال ۹۰ تا ۹۳ دوره گارانتی سه ساله (مندرج در اسناد) را پشت سر گذاشته است و طی سه سال دوره گارانتی تا کنون عیب اساسی گزارش نشده و کار به نحو مطلوب پیش رفته است و امید است بتوان در سفر جاری وزیر صنعت به کشور عمان این پروژه را به عنوان یک پروژه ایرانی افتتاح کرد اگرچه طی سال ۹۰ افتتاح آن صورت گرفته است.
در پایان جلسه مرجوعی رییس هیات مدیره، قاضی میرسعید مشاور و جلالی مدیر توسعه بازار شرکت مدیریت هیربدان به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
مرجوی در پاسخ به این سول که سرمایه گذاری صورت گرفته در پروژه نیروگاه عمان چقدر بوده است، گفت: هزینه تمام شده در نیروگاه عمان ۱۰۲ میلیون دلار بوده است. «مدیریت هیربدان» به لحاظ قیمتی، پایین ترین رقم را ارائه کرده بود که پس از تایید صلاحیت اقدام به اجرای پروژه نمود. در واقع این شرکت برای دانش فنی قیمت بالایی در نظر نگرفت و این حسنی بود که باعث شد پروژه به شرکت مدیریت هیربدان واگذار گردد.
رییس هیات مدیره مدیریت هیربدان ادامه داد: برآورد اولیه پروژه که در سال ۸۶ اعلام شده بود ۸۸ میلیون دلار بود اما با رخ داد توفان گونو کارفرمای عمانی دستور توقف اجرای پروژه را صادر کرد و تصمیم به تغییر ضرایب ایمنی نمود که این عوامل منجر به تغییر محدوده کار نیروگاه و اصلاح قیمت پروژه شد.
مرجوی در پاسخ به این سوال که آیا شرکت مدیریت هیربدان پروژه ای در کشور عراق دارد یا خیر، اظهار داشت: برای بازسازی نیروگاهی در جنوب بغداد پروژه ۲۰ میلیون دلاری و اتفاقا در عراق ۱۰ ماه از سوی کارفرما در ابلاغ تاخیر رخ داده است.
وی از جمله پروژه های اجرا شده در داخل کشور را احداث موفق نیروگاه در عسلویه در فازهای ۶، ۷ و ۸ اعلام کرد و افزود: به پروژه نیروگاه عسلویه با ۹۰ میلیون دلار به صورت کلید در دست و تحت عنوان پیمانکار ورود کردیم و به اذعان مسئولین وقت جزو بهترین های عسلویه است.