سیر صعودی نرخ ارزها به‌خصوص نرخ دلار در بودجه سال آینده، اهتمام و توجه رییس جدید سازمان به لزوم رفع ابهامات و مشکلات صنایع مهم و تاثیرگذار بورسی و نیز خبر توقف سیر کاهشی قیمت جهانی نفت در روز گذشته می‌تواند روزهای نسبتا خوبی را برای بازار و بازیگران منتفع از آن رقم بزند.

بازار سرمایه در هفته‌یی که گذشت علاوه‌بر آنکه شاهد تحولاتی در سطح تغییر مدیریت عالی سازمان بورس بود با دلزدگی‌هایی ناشی از روند نزولی بازار جهانی نفت، فلزات و دیگر مواد خام ضروری صنایع درگیر بود. اما در کنار این عوامل سیر صعودی نرخ ارزها به‌خصوص نرخ دلار در بودجه سال آینده، اهتمام و توجه رییس جدید سازمان به لزوم رفع ابهامات و مشکلات صنایع مهم و تاثیرگذار بورسی و نیز خبر توقف سیر کاهشی قیمت جهانی نفت در روز گذشته می‌تواند روزهای نسبتا خوبی را برای بازار و بازیگران منتفع از آن رقم بزند.

این درحالی است که پیش‌بینی درست روند روزهای آتی قیمت نفت حتی برای کارشناسان این بازار نیز توام با پیچیدگی‌هایی است. از سوی دیگر بانک مرکزی اقدام به تشریح دلایل افزایش نرخ ارز کرده است. افزایش نرخ دلار رسمی در بودجه آینده اتفاق خوشایندی برای برخی شرکت‌های بورسی و بعضی صنایع کلیدی حاضر در بورس است. بانک مرکزی در گزارش خود تقویت جهانی دلار در برابر سایر ارزها، تاثیر روانی نتیجه مذاکرات هسته‌یی و تاثیر تورم داخلی را ازجمله علل افزایش نرخ ارز عنوان کرده است.

با این وجود طی هفته گذشته همزمان با روند نزولی شاخص کل بورس تهران، قیمت دلار و یورو در بازار آزاد صعودی بود. در این یک هفته دلار در بازار آزاد حدود ۱۰۰تومان و یورو نیز نزدیک به ۱۹۰تومان گران شدند.

از سوی دیگر وزیر اقتصاد تغییر نرخ سود بانکی را تا پایان سال قطعی عنوان کرد و در عین حال نرخ ۲۸۵۰تومانی دلار در لایحه بودجه سال آینده را منطقی دانست. پیش‌تر طیب‌نیا برخلاف نظر رییس کل بانک مرکزی نرخ دلار در بودجه سال آینده را ۲۶۵۰تومان اعلام کرده بود. علی طیب‌نیا دراین‌باره اظهار کرد: باتوجه به اینکه نرخ تورم در یک سال گذشته به نحو قابل‌ملاحظه‌یی کاهش پیدا کرده و از ۴۰ به ۱۷درصد رسیده است، انتظار ما این است که در بازار پول هم نرخ سود به‌طور طبیعی کاهش پیدا کند؛ اما این بدان معنا نیست که دولت می‌خواهد به‌طور دستوری در این مورد تصمیم‌گیری کند بلکه با استفاده از ابزارها و سیاست‌های اقتصادی نرخ سود را با واقعیت‌های جامعه سازگار خواهد کرد.

طیب‌نیا همچنین در مورد اینکه آیا با تغییر رییس سازمان بورس برنامه‌یی برای این بازار دارید، گفت: دولت تصمیم جدی برای حمایت کامل از بازار داشته و بخش عمده‌یی از تامین مالی بلندمدت فعالیت‌های اقتصاد بر دوش بازار سرمایه است و برای اینکه این بازار بتواند در این مورد موفق باشد، باید بازار ثانویه هم از رونق مناسبی برخوردار شود.

بررسی روند شاخص گروه‌ها

اما با نگاهی به برخی شاخص‌های گروه‌های صنعتی در تالار معاملات می‌توان روند معاملات نمادهای گروه را بررسی کرد. شاخص گروه رادیویی که دو نماد اخابر و همراه در آن حضور دارند طی هفته گذشته هرچند هم‌جهت با روند کلی بازار پیش رفته است اما روند نزولی این شاخص توام با احتیاط و ملایم طی شد. به‌طوری‌که دو نماد گروه نیز، ریزشی در دامنه پایین منفی حد نوسان تجربه کردند. مدیرعامل همراه اول در مصاحبه‌یی اعلام کردکه فاز اولG3 همراه اول تا بهمن تکمیل می‌شود. از سوی دیگر، مدیرعامل همراه اول با اعلام آخرین وضعیت ارتقای شبکه این اپراتور به نسل۳ و بالاتر گفت: تا پایان دی فاز اول و برنامه نصب ۹۰۰سایت G3 تکمیل می‌شود و از بهمن فاز دو توسعه را آغاز می‌کنیم، اما با وجود نصب همزمان سایت‌های G3 و ۴G راه‌اندازی نسل۴ پس از راه‌اندازی کامل G3 انجام خواهد شد. وحید صدوقی به فارس گفت: اولویت همراه اول در راه‌اندازی نسل۳ تلفن‌همراه است. این اپراتور بیش از ۶۰میلیون مشترک دارد و با انتقال بخشی از مشترکان از نسل۲ به نسل۳ که خدمات مکالمه و دیتا را از این پس در نسل۳ دریافت خواهند کرد باید آموزش‌های لازم برای استفاده صحیح از این نسل به مشترکان داده شود.

روند شاخص گروه بانکی‌ها نیز هم جهت با روند شاخص بازار طی شد. با این حال برخی از نمادهای این گروه طی این هفته با رشد نسبی قیمتی، تاثیر مثبتی بر رقم شاخص کل گذاشتند ازجمله نمادهای بانک ملت و صادرات. نماد بانک سینا هم روند نزولی شدید را در حد بالای نوسان تجربه کرد. اما به‌نظر می‌رسد پس از افت شدید قیمت این سهم، در آخرین روز کاری هفته گذشته به ترمیم قیمتی اقدام کرد. این درحالی است که مدیرعامل بانک سینا با انتقاد از بالا رفتن نرخ سود بانکی که موجب مراجعه تولید‌کننده برای سرمایه در گردش به بازار غیربانکی می‌شود افزایش نرخ سود را در بلندمدت به زیان بانک‌ها ارزیابی کرد. کورش پرویزیان باتاکید بر اینکه باید به توافق پرداخت سود سپرده یک‌ساله ۲۲درصد عمل شود، اظهار داشت: حتی اگر در کوتاه‌مدت اجرای این توافق به ضرر بانک باشد، باید در بانک‌ها به‌طور کامل رعایت شود.

همچنین شاخص گروه دستگاه‌های برقی طی هفته گذشته روندی خلاف جهت روند بازار را از سر گذراند، به‌خصوص دو نماد بتراس و پارس‌سویچ از این گروه بر خلاف روزهای نزولی شاخص کل، روند صعودی بالایی را طی کردند. شاخص این گروه نیز با افزایش رقم مواجه شد. این اتفاق نشان‌دهنده تحرکات شرکت‌های حاضر در صنعت برق و خدمات فنی و مهندسی است. درخصوص صنعت برق و خدمات فنی مهندسی برخی اعتقاد دارند که این صنعت می‌تواند برای کشور درآمد ارزی ۱۵میلیارد دلار داشته باشد. در این رابطه دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران معتقد است که ایران به‌دلیل قرار گرفتن در موقعیت مناسب می‌تواند با صدور خدمات فنی مهندسی و برق به کشورهای همسایه سالانه ۱۵میلیارد دلار درآمد ارزی کسب کند. گروه خودرویی‌ها نیز در هفته گذشته روندی هم‌جهت بازار داشت و بسیاری از نمادهای این گروه طی هفته ریزشی شدند. از سوی دیگر وزیر صنعت، معدن و تجارت اعتقاد دارد که تعداد زیاد شرکت‌های خودروسازی در کشور به صلاح نیست و باید برای اقتصادی کردن تولیدات این صنعت به سمت ادغام برویم.

صنایع موثر بر شاخص

بدین‌ترتیب شاخص کل بازار در هفته منتهی به ۲۶آذر بورس ۱۵۴۹واحد از دست داد و به کانال یک‌سال‌ونیم پیش خود برگشت خورد. در نتیجه زیان هفتگی به ۲.۲درصد رسید و با احتساب افت شاخص از ابتدای سال جاری تاکنون زیان بازار به بیش از ۱۲درصد رسید. در نتیجه هلدینگ غدیر طی هفته به تنهایی ۲۶۷واحد شاخص کل را پایین کشید. پس از آن نمادهای مپنا، فولادمبارکه، چادرملو، فملی، ایران‌خودرو، تاپیکو، تجارت، گل‌گهر و گروه توسعه ملی در هفته مذکور شاخص کل را تنزل دادند.

بدین‌ترتیب گروه‌های صنعتی نیز که در این هفته اثر منفی بر شاخص گذاشتند عبارت بودند از شرکت‌های چندرشته‌یی، بانکی‌ها، فلزات اساسی، محصولات شیمیایی، استخراج کانه‌های فلزی، خودرویی‌ها، خدمات فنی و مهندسی، مخابرات و سرمایه‌گذاری‌های سیمانی‌ها. این درحالی بود که شرکت یا گروه صنعتی که اثر بارزی بر مثبت شدن شاخص از خود به جای گذاشته باشد قابل‌توجه نبود. درهمین راستا شرکت‌های محورسازان ایران‌خودرو، مهندسی صنعتی روان فن‌آور، سرمایه‌گذاری مسکن شمال شرق، ایران‌ترانسفو، سخت‌آژند، صنایع آذرآب، سایپاشیشه، تکنوتار، ماشین‌سازی نیرو محرکه و صنایع فولاد آلیاژی یزد از بالاترین درجه نقدشوندگی برخوردار شدند. همچنین ایران‌ترانسفو، ماشین‌سازی اراک، ایران‌خودرو، بانک ملت، قاسم ایران، صنایع آذرآب و تراکتورسازی ایران نیز ازجمله شرکت‌هایی بودند که بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. ازاین‌رو طی هفته گذشته درمجموع در بورس و فرابورس بیش از دومیلیارد و ۹۴۲میلیون سهم به ارزش بیش از ۹۹۳میلیارد تومان در ۲۷۱‌هزار و ۸۰۹نوبت معاملاتی دست به دست شدند.

شاخص بازار اول و شاخص بازار دوم نیز به ترتیب با ۵۹/۲درصد و ۱۶/۱درصد کاهش نسبت به هفته قبل مواجه شدند. در چهار روز کاری این هفته ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم نیز نسبت به هفته قبل ۷/۱۷درصد کاهش یافته است. براین‌اساس ۲۳۱۷۳۲‌هزار برگه اوراق مشارکت به ارزش ۲۳۲میلیارد ریال معامله شد که نسبت به هفته گذشته کاهش ۶۶درصدی را نشان می‌دهد. طی هفته جاری ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی با ۳۹/۷درصد، ساخت محصولات فلزی با ۹۶/۲درصد و منسوجات با ۰۲/۰درصد بیشترین تغییر در شاخص را نسبت به سایر گروه‌ها به خود اختصاص دادند.

منبع: تعادل


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=52852
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

روزگار خوش بورس هم فرا می‌رسد
روزگار خوش بورس هم فرا می‌رسد
روزگار خوش بورس هم فرا می‌رسد
روزگار خوش بورس هم فرا می‌رسد
روزگار خوش بورس هم فرا می‌رسد
روزگار خوش بورس هم فرا می‌رسد