واکنشهای غیرمتعارف به خوشبینیها و بدبینیها باعت افت و خیز غیرمنطقی در بازار سهام میشود درحالی که هیچ یک از این سه عامل نمیتواند در رفتاری که سرمایهگذاران از خودشان نشان میدهند در این حد موثر باشد.
اگر دولت اصراری به بودجه متوازن نداشته باشد، بخش عمده کسری بودجه از محل فروش صنایع یا شرکتهایی که خدمات سودآوری برای دولت دارند قابل تامین است. به عبارتی خصوصی سازی و ورود شرکتهای سودآور دولت به بورس راهحلی است که هم میتواند کسری بودجه را جبران کند هم میتواند نفس تازهیی به بورس بدمد. همچنین انتشار اوراق قرضه و استقراض، از دیگر راهحلهای جبران کسری بودجه است. فعالان بازار سرمایه، نگران چگونگی جبران کسری احتمالی بودجه برای سال۹۴ نباشند چون برخلاف دیدگاه فعالان بازار سرمایه که تنها راهحل دولت را دستاندازی بر سودآوری شرکتها و افزایش قیمت انرژی و مواردی از این دست میدانند، خود بورس بهترین راهحل برونرفت از این بنبست است. مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین با بیان مطلب فوق یکی از عوامل اثرگذار در منفی شدن بازار را نگرانی فعالان از کسری بودجه خواند و گفت: موتور محرک اقتصاد کشور نفت و مشتقات نفت و گاز است و در شرایط فعلی رونق کل اقتصاد تابعی از درآمد حاصل از نفت و مشتقات نفت و گاز است. نصرالله برزنی افزود: باتوجه به کاهش قیمت نفت که بهنظر میرسد حتی پایینتر از ۵۰دلار قیمت بخورد عاملی شده برای اینکه سرمایهگذاران تصور کنند دولت با کسری بودجه قابلتوجهی روبهرو میشود.
وی بااشاره به اینکه دولت بهدنبال تدوین بودجه متوازن است، خاطرنشان کرد: این استنباط در اهالی بازار سرمایه ایجاد شده که دولت به هر طریقی ازجمله با افزایش مالیاتها، عوارض بهره مالکانه شرکتهای معدنی و صنعتی و افزایش قیمت خدمات و کالاهایی که مالکیتش دراختیار دولت است بهدنبال جبران این کسری است. این فعال بازار سرمایه تصریح کرد: دولت نباید اصراری به تدوین بودجه متعادل داشته باشد چون در بسیاری از کشورهای دنیا این اتفاق میافتد. حتی امریکا که بزرگترین اقتصاد مبتنی بر بازار است سالها با کسری بودجه مواجه بود و به فعالیتش ادامه داد. نصرالله برزنی افزود: ایران هم مستثنی از سایر کشورهای دنیا نیست و میتواند بدون تدوین بودجه متعادل چند سال را گذراند و برای عبور از این دوران لزوما نیاز نیست دولت با افزایش مالیات، عوارض بهره مالکیت، قیمت خوراک کسری بودجه را جبران کند. وی درباره شرایط بازار سرمایه طی دو هفته اخیر گفت: بازار تحتتاثیر سه عامل تمدید توافقات هستهیی، کاهش قیمت نفت و نگرانی از لایحه بودجه نزولی شده و ترکیب این سه عامل همافزایی بدبینی را در بازار سرمایه نسبت به آینده ایجاد میکند که منجر به تاثیر مضاعف میشود.
این کارشناس بازار سرمایه بااشاره به این نکته که رفتار سرمایهگذاران معمولا نسبت به اخبار خوب و بد بهمراتب بیشتر از حد واقعیت است، گفت: واکنشهای غیرمتعارف به خوشبینیها و بدبینیها باعت افت و خیز غیرمنطقی در بازار سهام میشود درحالی که هیچ یک از این سه عامل نمیتواند در رفتاری که سرمایهگذاران از خودشان نشان میدهند در این حد موثر باشد. وی به موضوع کسری بودجه اشاره کرد و گفت: در همین موضوع کسری بودجه به این صورت نیست که حتما باید از طریق افزایش مالیاتها، عوارض شرکتهای معدنی و قیمت خوراک نفت و گاز کسری بودجه جبران شود. برزنی اظهار داشت: یک نشانه مثبت در این مورد به مصوبه چند روز گذشته مجلس درخصوص پتروشیمیها برمیگردد که طی این مصوبه قیمت خوراک پتروشیمیها، به دولت، آنهم براساس یک فرمول برای مدت ۱۰ساله واگذار شد، پس میتواند این مصوبه را نشانهیی برای اشتباه بودن قضاوت بدبینها درنظر گرفت، چراکه اگر مجلس و دولت بهدنبال دستاندازی بر سود شرکتها بودند این مصوبه را در چنین شرایطی به تصویب نمیرساندند.
مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین با بیان اینکه از دل بورس راهحلهای خوبی برای جبران کسری بودجه در میآید، خاطرنشان کرد: دولت چنانچه اصرار به بودجه متوازن داشته باشد ابزارهای دیگری برای جبران کسری بودجه وجود دارد که نیازی نیست با تحمیل هزینه به صنایع یا مردم از طریق افزایش قیمت انرژی (برق، گاز یا بنزین) تامین شود. وی درباره این راهحل گفت: بخش عمده این کسری بودجه از محل فروش صنایع یا شرکتهایی که خدمات سودآوری برای دولت دارند قابل تامین است. بهعبارتی خصوصیسازی و ورود شرکتهای سودآور دولت به بورس راهحلی است که هم میتواند کسری بودجه را جبران کند و هم نفس تازهیی به بورس بدمد. همچنین انتشار اوراق قرضه و استقراض، از دیگر راهحلهای جبران کسری بودجه است. این کارشناس بازار سرمایه در بخش پایانی گفتوگو با سنا خاطرنشان کرد: تردیدی وجود ندارد که این روند تداوم پیدا نمیکند و تا پایان امسال نقطه عطفی را در بازار خواهیم داشت، چون بنیادهای بازار از استحکام خوبی برخوردار است و ارزش سهام از قیمتهایی که هماکنون معامله میشود بالاتر است و قطعا یک روز به ارزش واقعی سهام میرسند و رشد شاخصها اتفاق میافتد.
منبع: تعادل