لازم است در راستای تحقق اهداف توسعه ای بازار سرمایه این صنعت نیز مورد توجه بیشتر مقامات قرار گرفته و در کنار توسعه کمی و کیفی سازمان بورس ، چتر حمایتی کامل تر و بیشتری به روی این صنعت باز شود به نحوی که صرفا در مقام پاسخگویی و خوداتکایی در افزایش ظرفیت خدمات رسانی در بازار سرمایه به آن دیده نشود.
فردین آقابزرگی: صنعت کارگزاری یکی از پایههای اصلی و لازمه توسعه بازار سرمایه است. این صنعت هم اکنون حدود ۴۰سال قدمت دارد و باوجود این سابقه طولانی ، کماکان بسیاری از شرکتهای کارگزاری فعال در این صنعت با مشکلات متعددی روبهرو هستند و به نظر می رسد با وجود توسعه نسبی بازار سرمایه آنچنان که باید مورد عنایت قرار نگرفته و حتی میتوان گفت که در برخی مواقع نهادهای ناظر با وضع قوانین و مقررات محدودکننده، فعالان این صنعت را بیش از پیش در تنگنا قرار داده و نه تنها مانع رشد صنعت گشته اند بلکه درجهت توسعه همه جانبه و عرضی بازار سرمایه ، سهم اندکی در سرمایه گذاری در این صنعت را به عهده دارند.
توسعه صنعت کارگزاری درنهایت کمک به ارتقا و تعالی بازار سرمایه خواهد بود .لذا لازم است در راستای تحقق اهداف توسعه ای بازار سرمایه این صنعت نیز مورد توجه بیشتر مقامات قرار گرفته و در کنار توسعه کمی و کیفی سازمان بورس ، چتر حمایتی کامل تر و بیشتری به روی این صنعت باز شود به نحوی که صرفا در مقام پاسخگویی و خوداتکایی در افزایش ظرفیت خدمات رسانی در بازار سرمایه به آن دیده نشود.
کارگزاران به عنوان حلقه واسط سرمایهگذاران و بازار سرمایه، نقشی اساسی در توسعه این بازار دارند .درحالحاضر بسیاری از همکاران کارگزار ما شخصا متحمل هزینههای پرسنلی و توسعه ای عدیده ای هستند که عمدتا در راستای اعطای مجوزهای جدید که از سوی سازمان پیش بینی شده است.
هدف نهایی بازار سرمایه رسیدن به بازاری شفافتر و کاراتر و استیفای حقوق سرمایهگذاران است ، بنابراین لازم است که فضای کسب و کار کارگزاران سهلتر شود تا کارگزاران نیز راحتتر بتوانند به سرمایهگذاران خدمات ارائه کنند.
با وجود ریسک بالا در این صنعت تناسب معنی داری بین درآمد وجود ندارد و این درحالیست که بخشی از درآمدهای مکسوبه ناشی از انجام معاملات تقریبا بدون تحمل ریسک به سایر نهادها تعلق میگیرد و در این زمینه مسولیتی نیز متوجه آنان نیست.
قوانین و مقررات و آئین نامه های بورس دربرخی موارد به گونهای تنظیم شده که افراد مختلف میتوانند تفسیرهای گوناگونی از آن داشته باشند و به همین دلیل ممکن است برخوردهایی انضباطی از سوی سازمان انجام پذیرد .
اهم دغدغه ها ، مسایل و مشکلات صنعت کارگزاری بطور خلاصه بشرح زیر است :
· ضریب عوارض کسب و پیشه شرکت های کارگزاری به گونه ای که هیچگونه تناسبی با سایر نهادهای فعال در بازار سرمایه و سایر صنایع ندارد.
· حل مشکل مالیات بر ارزش افزوده درخصوص استفاده خطوط اعتباری در کارگزاریها که صرفا برای سرمایه گذاران اخذ میگردد.
· حضور موثر نمایندگان کانون کارگزاران در نهادها و شرکتها
· بهبود فرایند مستند سازی از وضعیت فیزیکی به الکترونیکی
· اصلاح برخی از قوانین، مقررات و دستورالعمل های مربوطه در راستای اصلاح نظارت های موازی .
· افزایش سقف کارمزد معاملات کارگزاران .
· تغییر تولیت اعطای گواهینامه های حرفه ای از سازمان بورس به کانون کارگزاران
· حضور موثر نمایندگان کانون کارگزاران در کمیته های تدوین مقررات به منظور اصلاح برخی خلا های قانونی مانند نحوه وصول مطالبات سرمایه گذاران از ناشران به هنگام فروش حق تقدم استفاده نشده .
· استفاده از امکانات سازمان بورس درجهت ارتقای نظام آموزشی اعضای کانون کارگزاران
· سهیم نمودن سازمان بورس در ارتباط با توسعه صنعت کارگزاری بعنوان بازوی توانای بازار سرمایه به نحوی که هزینه های سرمایه گزاری منحصرا متوجه صنعت کارگزاری نباشد.
· کمبود افراد واجد شرایط که دارای گواهینامههای حرفهای هستند برای استخدام در شرکتهای کارگزاری نسبت به تعداد گواهینامههای صادره.
· ایجاد بستر حقوقی لازم برای مسولیت پذیری تضامنی مقامات ناظر در مقابل اشخاص ثالث و مدعی .
· اصلاح قوانین و مقررات وضع شده در معاملات عمده که بسیاری از مسئولیتهای متقاضیان و عرضهکنندگان اوراق بهادار و کالا را متوجه کارگزاری می نماید.
· حل مشکل تعداد محدود شرکتهای ارائه دهنده خدمات رایانه ای مرتبط با سامانه های معاملاتی که منجر به عدم وجود انگیزه کافی برای ارتقای سطح کیفیت خدمات آنها میشود.
· تسهیل در مقررات سازمانی برای تاسیس ، اداره و نظارت صندوقهای سرمایه گذاری .
· تمرکز بر کیفی سازی خدمات کارگزاری و عدم اتکای بیش از حد به در آمد حاصل از کارمزد معاملات
· محوریت رویکرد توسعه صنعت کارگزاری با حرکت به سمت استفاده از فضای مجازی و الکترونیک .
· طرح و پیگیری و به تصویب رساندن کاهش سن بازنشستگی و وضع ضریب سختی کار برای کلیه همکاران فعال در صنعت کارگزاری همانند سایر کشورها .
کارشناس ارشد بازار سرمایه
کاندید عضویت در هیئت مدیره کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار
انتهای پیام