شاخص کل بازار از مجموع پنج روز کاری تنها دو روز مثبت شد. روز گذشته نیز با افت ۳۳۸ واحدی در مرز کانال ۷۰‌هزار واحدی قرار گرفت.

آخرین روز کاری بورس تهران درحالی به پایان رسید که هفته پرتحول و درعین حال نوسانات نزولی با شیب کندی را از سر گذراند. شاخص کل بازار از مجموع پنج روز کاری تنها دو روز مثبت شد. روز گذشته نیز با افت ۳۳۸ واحدی در مرز کانال ۷۰‌هزار واحدی قرار گرفت.

بدین‌ترتیب زیان دیروز بازار ۰.۵درصد رقم خورد و زیان کل هفته را به رقم ۱.۱۴درصدی رساند. هرچند زمزمه‌های تغییر مدیریت تنها یک روز قند در دل سهامداران آب کرد و شاخص کل در آن روز بیش از ۲۰۶واحد رشد کرد تا استقبال بازار از رییس جدید سازمان بورس را نشاط‌انگیز جلوه دهد. اما یک روز پس از قطعی شدن خبر کنار رفتن علی صالح‌آبادی و مشخص شدن فرد جایگزین وی، روند بازار تقریبا روز بی‌حرکتی را سپری کرد، به‌طوری‌که روز سه‌شنبه شاخص کل بورس تنها در مجموع پنج واحد رقم مثبت را برای خود ثبت کرد. براین مبنا بررسی سهم خرید و فروش حقیقی‌ها در مقایسه با حقوقی‌ها نشان می‌دهد که این سهم به کمتر از یک‌چهارم رسیده است.

علاوه‌بر تغییرات مدیریتی در راس سازمان بورس اوراق بهادار در این هفته، ارایه لایحه بودجه سال آینده از سوی دولت به مجلس، بررسی لایحه رفع موانع تولید با هدف تثبیت بازار سرمایه، مشخص شدن قیمت خوراک گاز و خوراک مایع تحویلی به واحدهای صنعتی، پالایشی و پتروشیمی‌ها در مجلس، ادامه افت شدید قیمت سنگ‌آهن، افزایش بودجه عمرانی سال آینده از رویدادهای اقتصادی و مرتبط با بازار سرمایه بود که در طی این هفته رخ داد که بدون شک در هفته آینده وضعیت بازار متاثر از این رخدادها خواهد شد.

به‌خصوص نمادهای پتروشیمی‌ها متاثر از تصمیم نمایندگان مجلس درباره قیمت خوراک این واحدها خواهد بود چراکه با تصمیم نمایندگان مجلس در خرید محصولات پتروشیمی توسط یا به دستور دولت، قیمت بورس مبنای عمل قرار می‌گیرد.

براین اساس وزارت نفت مکلف است قیمت خوراک گاز و خوراک مایع تحویلی به واحدهای صنعتی، پالایشی و پتروشیمی‌ها را با رعایت معیارهای زیر تعیین نماید: متناسب معدل وزنی درآمد حاصل از فروش گاز، قیمت گاز یا مایع تحویلی برای سایر مصارف داخلی، متوسط قیمت گاز یا مایع صادراتی و وارداتی، قیمت محصول، حفظ قابلیت رقابت‌پذیری محصولات تولیدی در بازارهای بین‌المللی و بهبود متغیرهای کلان اقتصادی.

در تبصره ماده یک جز ۴ بند الف قانون تنظیم بخشی از مقررات دولت آمده است که درصورت قطع یا کاهش خوراک گاز و خوراک مایع واحدهای مشمول این بند خارج از قرارداد و با اراده دولت، وزارت نفت مکلف است برابر ماده۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار مصوب ۱۶/۱۱/۱۳۹۰ خسارت وارده را از محل خوراک تحویلی در مراحل بعدی جبران کند.
تعویق عرضه اولیه سیمان خوزستان

از سوی دیگر شرایط این روزهای بازار سرمایه به‌ویژه پس از سوم آذر که روند نزولی پی‌در‌پی را پشت‌سر گذرانده است موجب شده است که نهاد ناظر از عرضه اولیه‌ها را فعلا به تعویق بیندازد. پیشتر مقرر شده بود که یک‌شنبه ۲۳آذر عرضه اولیه سیمان خوزستان انجام شود.

اما معاونت بازار شرکت بورس در اطلاعیه‌یی اعلام کرد که باتوجه به تقاضای شرکت سیمان خوزستان مبنی‌بر ارایه اطلاعات جدید پیش‌بینی سال۱۳۹۳، عرضه اولیه سهام شرکت مذکور در روز یک‌شنبه ۲۳آذر امسال انجام نخواهد شد.

این اتفاق بیش از آنکه ناشی از نیاز به اطلاعات جدید این شرکت باشد، به علت وضعیت نامساعد بازار است. این درحالی است که در چند روزی که بازار به‌دنبال انتظارات روانی خوشبینانه بازیگران بورسی به حصول توافق هسته‌یی و گره‌گشایی در روابط و تحریم‌های بین‌المللی، با سیر صعودی مواجه شده بود، سازمان بورس اقدام به سه عرضه اولیه کرد که از استقبال خریداران و رشد قیمتی قابل‌توجهی برخوردار شدند. نمادهای سیدکو در بورس، قاسم و ولبهمن سه عرضه اولیه‌یی بود که در آبان انجام شد.

جریان معاملات روز بازار

معاملات روز چهارشنبه با روند نزولی شاخص کل پایان یافت و عمده‌ترین نمادی که این متغیر را منفی کرد نماد بازگشایی‌شده هلدینگ‌غدیر بود. نماد وغدیر درحالی به تالار معاملات بازگشت که پس از اعلام نخستین پیش‌بینی سود سال مالی۹۴ و تعدیل سود آینده نسبت به سال جاری در فهرست نمادهای معاملاتی قرار گرفت و با افت قیمت مواجه شد. سود هر سهم غدیر در سال جاری ۱۴۲تومان است که این نرخ برای سال آینده ۷۲تومان درنظر گرفته شده است.

در نتیجه کاهش سود هر سهم این شرکت در سال آینده علت ریزشی شدن روند قیمتی و فشار شدید به کاهش شاخص کل بازار بود. این درحالی بود که بازگشایی نفت بهران که برای افزایش سرمایه متوقف شده بود، با رشد قابل‌توجه و صف خرید روبه‌رو شد و تنها نماد موثر مثبت بر شاخص کل محسوب می‌شد. نفت بهران از محل مطالبات حال‌شده و آورده نقدی سهامداران اقدام به افزایش سرمایه ۱۰۸درصدی کرده است به‌طوری‌که سرمایه این شرکت از ۹۶میلیارد تومان به ۲۰۰میلیارد تومان رسید.

اما رشد قابل توجه و صف خرید سهام سرمایه‌گذاری نفت، صنایع آذرآب و بترانس روز گذشته و روزهای پیشین نیز حاکی از سفته‌بازی بر روی این سهام است چراکه در روزهای اخیر با نوسانات شدید قیمتی روبه‌رو شده‌اند؛ به‌طوری‌که در یک روز با افت زیاد در صف فروش قرار می‌گیرند و به فاصله یک روز با رشد قیمتی، صف خرید تشکیل می‌دهند. روز گذشته مجددا ونفت صف خرید شد. از سوی دیگر بترانس نیز در صف خرید قرار گرفت درحالی که برای تصاحب مدیریت این سهم بین دو مجموعه عظیم ساتا و سرمایه‌گذاری توسعه ملی رقابت سختی در جریان بود.

همچنین خکاوه نماد سایپا دیزل روز گذشته مشمول دستورالعمل رفع گره معاملاتی شد اما با وجود عرضه ۱۰میلیونی مجددا در صف فروش قرار گرفت. همچنین سرمایه‌گذاری رنا که در صف فروش قرار داشت با متعادل شدن قیمت آن، صف فروش آن جمع شد.

بازار فرابورس نیز که با روند نزولی معاملات خود را به اتمام رساند با صف فروش قاسم‌ایران مواجه شد.

نماد تازه‌وارد به این بازار که طی روزهای گذشته برخلاف روند حرکتی بازار، از رشد بالایی برخوردار بود و صف خریدهای سنگینی نیز برای آن شکل می‌گرفت، روز گذشته با افت قیمت مواجه شد و در صف فروش قرار گرفت. همچنین بلوک ۲۰درصدی بیمه میهن بعد از سه روز رقابت بین سه خریدار سرانجام به فروش رسید.

بررسی روند نمودارهای بازار در روز گذشته نشان می‌دهد که با وجود روند نزولی شاخص کل، نسبت تقاضا به عرضه صعودی شد. همچنین سهم خرید و فروش حقیقی‌ها در این روز به کمترین مقدار خود رسید به‌طوری‌که این اشخاص از گروه‌های بانکی، خودرویی، شرکت‌های چندرشته‌یی و ارتباطات خارج شدند، از طرف دیگر اقدام به خرید در حد ناچیز از گروهای انتشار، چاپ و تکثیر، ساخت محصولات فلزی و محصولات غذایی و آشامیدنی کردند.

لذا فروکش کردن التهاب حقیقی‌های بازار موجب شده است که حضور آنها در خرید و فروش به کمتر از یک‌چهارم در مقایسه با اشخاص حقوقی فعال بازار برسد. بر همین مبنا این گروه دیگر تمایلی به حفظ سهامی چون فلزات اساسی، محصولات شیمیایی، استخراج کانه‌های فلزی، ماشین‌آلات و تجهیزات نداشتند.

از طرف دیگر حقوقی‌ها روز پرکار معاملاتی را از سر گذراندند به‌طوری‌که با خرید حجم بالا از سهام بانکی، همچنین گروه خودرویی‌ها، شرکت‌های چندرشته‌یی، حمل و نقل ارتباطات، سیمانی‌ها و ماشین‌آلات و تجهیزات سعی در تثبیت وضعیت بازار داشتند.

برپایه این گزارش درمجموع گروه ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی، ساخت محصولات فلزی از بیشترین تقاضا برخوردار شدند و در مقابل ساختمانی‌ها، خودرویی‌‌ها نیز با کمترین اقبال تقاضا مواجه شدند. در نتیجه بانک‌ها، خودرویی‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها، هتل و رستوران از بیشترین ارزش معاملات روز برخوردار شدند. بدین‌ترتیب نماد هلدینگ‌غدیر با ۱۵۵واحد بیشترین تاثیر منفی را در نزول شاخص داشت و پس از آن بانک‌های تجارت، سینا، ایران‌خودرو، پتروشیمی فناوران، خارج و حفاری شمال ازجمله نمادهای شاخص کل بودند.

ازاین‌رو گروه شرکت‌های چندرشته‌یی صنعتی، خودرویی، بانک‌ها و محصولات شیمیایی ازجمله صنایع بورسی بودند که سهم عمده‌ای در تنزل شاخص داشتند. اما از کل معاملات روز سهم حجم معاملات عمده بالا بود به‌طوری‌که ۳۴درصد از حجم کل معاملات را به خود اختصاص داد درحالی که بورس سهام در نماد عادی ۲۹درصد معاملات روز را تشکیل می‌داد.

در نتیجه در آخرین روز کاری هفته بیش از یک‌میلیارد سهم به ارزش بیش از ۳۲۶میلیارد تومان در ۶۶‌هزار نوبت معاملاتی در بازارهای بورس و فرابورس دادوستد شدند.
منبع: تعادل


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=52315
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

سال آینده بازار بورس مثبت می‌شود
سال آینده بازار بورس مثبت می‌شود
سال آینده بازار بورس مثبت می‌شود
سال آینده بازار بورس مثبت می‌شود
سال آینده بازار بورس مثبت می‌شود
سال آینده بازار بورس مثبت می‌شود