افزایش سهم سرمایه‌گذاری مدت‌دار از ۷۱درصد در سال ۹۱ به ۷۸درصد سپرده‌های غیردولتی در شهریور ۹۳ نشان‌دهنده موفقیت سیاست دولت و بانک مرکزی در انضباط مالی نرخ سود بانکی، جذب نقدینگی به بانک‌ها کنترل و نوسان قیمت‌ها در بازار است

براساس گزارش آمارهای اقتصادی بانک مرکزی که به‌تازگی منتشر شده عملکرد ارقام پولی و اعتباری در شهریور ۱۳۹۳ نشان می‌دهد که بانک‌های خصوصی ۱/۶۹ درصد از کل سپرده‌های بانکی را به‌خود اختصاص داده‌اند.

بررسی عملکرد ارقام پولی و اعتباری نشان می‌دهد که بانک‌های کشور معادل ۶۲۴ هزار و ۴۹۴میلیارد تومان سپرده غیردولتی جذب کرده‌اند و بانک‌های غیردولتی، خصوصی، خصوصی شده و موسسات مالی و اعتباری، بیشترین سهم از کل سپرده‌ بانک‌های کشور را با رقم ۴۳۱هزار و ۳۹۰میلیارد تومان در شهریور ۹۳ به‌خود اختصاص داده‌اند و پس از آن بانک‌های تجاری با سهم ۲/۲۰درصد از کل سپرده‌ها و با رقم ۱۲۶هزار و ۲۱۰میلیارد تومان در رتبه بعدی قرار دارند.

همچنین سهم بانک‌های تخصصی با ۷/۱۰درصد از کل سپرده‌ها بالغ بر ۶۶ هزار و ۸۹۲ میلیارد تومان سپرده را جذب کرده‌اند که این آمار نشانگر توجه ویژه مردم و فعالان اقتصادی به وضعیت سپرده‌گذاری در بانک‌های تجاری کشور است. براساس این گزارش، سپرده‌های بخش غیردولتی در شهریور ۹۲، معادل ۴۷۸ هزار و ۳۲۳میلیارد تومان بوده که با افزایش ۱۴۶هزار و ۱۷۱میلیارد تومانی در شهریور ۹۳ به رقم ۶۲۴ هزار و ۴۹۴میلیارد تومان رسیده که نشانگر رشد ۶/۳۰درصدی است.

درحالی که سهم بانک‌های غیردولتی از کل سپرده‌های بانک‌ها در اسفند ۹۱ معادل ۶۵ درصد بوده است این نسبت در شهریور ۹۲ به ۶۹ درصد افزایش یافته و نشان‌دهنده رشد فعالیت و عملکرد بانک‌های خصوصی و غیردولتی در دولت یازدهم است.

همچنین رشد سپرده‌های غیردولتی در یک سال اخیر به میزان ۳۰.۶درصد که بالاتر از نرخ تورم ۲۰درصدی بوده و رشد ۳۷درصدی سرمایه‌گذاری مدت‌دار، رشد ۳۶درصدی سپرده‌های کوتاه‌مدت و رشد ۳۷.۷درصدی سپرده‌های بلندمدت نشان می‌دهد که برنامه دولت و بانک مرکزی در ایجاد انضباط مالی و پولی، جذب سپرده‌ها، اثر افزایش نرخ سود بانکی در جذب سپرده‌ها موفقیت‌آمیز بوده و دولت و بانک مرکزی از طریق کنترل تورم، نرخ سود بانکی، افزایش رشد و جذب سپرده‌ها، کاهش نوسان قیمت در بازار مسکن، طلا و ارز و دارایی‌های دیگر موفق شده که توجه مردم و صاحبان منابع مالی و پولی را به سپرده‌های بلندمدت بانک‌ها جلب کند.

نکته حایز اهمیت این است که سرمایه‌گذاری مدت‌دار با رقم ۴۸۹هزارمیلیارد تومان به میزان ۷۸درصد کل سپرده‌های غیردولتی را جذب سپرده‌های دارای سود کرده است. همچنین ۳۴درصد کل سپرده‌های مردم به حساب‌های کوتاه‌مدت زیر یک‌سال با کسب سود جذب شده و ۴۴درصد سپرده‌های غیردولتی جذب سپرده‌های بلندمدت با سود بالا شده است.

این درحالی است که در اسفند ۹۱ سهم سرمایه‌گذاری مدت‌دار از کل سپرده‌های غیردولتی معادل ۷۱درصد بوده است. همچنین سهم سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت یا سپرده‌های با سود زیر یک‌سال در اسفند ۹۱ معادل ۳۱درصد کل سپرده‌های غیردولتی را جذب کرده و سرمایه‌گذاری بلندمدت نیز حدود ۴۰درصد کل سپرده‌های غیردولتی را جذب کرده بود.

به عبارت دیگر، تحت‌تاثیر سیاست‌های دولت یازدهم، سهم سپرده‌های کوتاه‌مدتی از ۳۱ به ۳۴درصد رسیده و ۳درصد افزایش یافته و سهم سپرده‌های بلندمدت نیز از ۴۰ به ۴۴درصد رسیده و ۴درصد افزایش یافته و کل سپرده‌های مدت‌دار یا سرمایه‌گذاری مدت‌دار از ۷۱درصد کل سپرده‌ها به ۷۸درصد سپرده‌ها رسیده و ۷درصد افزایش نشان می‌دهد.

همچنین سپرده‌های دیداری در شهریور ۹۲ معادل ۸۲ هزار و ۷۹میلیارد تومان بوده که با افزایش ۸ هزار و ۴۶۲میلیارد تومانی به رقم ۹۰هزار و ۵۴۱ میلیارد تومان در شهریور ۹۳ رسیده که نشانگر رشد ۳/۱۰درصدی است.

براساس این گزارش، شاخص سپرده‌های قرض‌الحسنه در شهریور ۹۲ معادل ۲۸هزار و ۸۲۶ میلیارد تومان بوده که با افزایش ۴هزار و ۲۶۱میلیارد تومانی در شهریور ۹۳ به رقم ۳۳هزار و ۸۷ میلیارد تومان رسیده که نشانگر رشد ۸/۱۴درصدی است.

همچنین سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار شامل سپرده کوتاه‌مدت و بلندمدت در شهریور ۹۲ معادل ۳۵۶هزار و ۸۹۸ میلیارد تومان بوده که با افزایش ۱۳۲هزار و ۲۸۶میلیارد تومانی در شهریور ۹۳ به رقم ۴۸۹هزار و ۱۸۴میلیارد تومان رسیده و رشد ۱/۳۷درصدی داشته است.

این گزارش می‌افزاید: سپرده‌های کوتاه‌مدت بانکی نیز در شهریور ۹۲ رقم ۱۵۷هزار و ۷۸۸میلیارد تومان بوده که با افزایش ۵۷ هزار و ۲۴۴میلیارد تومانی در شهریور ۹۳ به رقم ۲۱۵هزار و ۳۲میلیارد تومان رسیده که نشانگر رشد ۳/۳۶درصدی است.

همچنین سپرده‌های بلندمدت نیز در شهریور ۹۲ معادل ۱۹۹هزار و ۱۰۹میلیارد تومان بوده که با افزایش ۷۵هزار و ۴۲میلیارد تومانی در شهریور ۹۳ به رقم ۲۷۴هزار و ۱۵۱میلیارد تومان رسیده که نشانگر رشد ۷/۳۷درصدی است.

این گزارش می‌افزاید: سپرده‌های متفرقه شبکه بانکی در شهریور ۹۲ معادل ۱۰هزار و ۵۱۹ میلیارد تومان بوده که با افزایش یک‌هزار و ۱۶۲میلیارد تومانی در شهریور ۹۳ به رقم ۱۱هزار و ۶۸۱ میلیارد تومان رسیده که با رشد ۱۱درصدی همراه بوده است.

روند کاهش سپرده‌های دیداری از سال ۱۳۹۱ ادامه داشته و درصد تغییر آن از منفی ۳۲درصد به منفی ۷۶درصد رسیده به‌گونه‌یی که از ۹۲۵۰میلیارد تومان درپایان سال ۹۱ به ۲۵۰۰میلیارد تومان در شهریور۹۳ کاهش یافته است. شبه‌پول یا سپرده‌های بلندمدت و کوتاه‌مدت نزد بانک‌ها با ۱۳۷هزار و ۷۰۸میلیارد تومان افزایش نسبت به شهریور ۹۲ با ۳۴.۷۵درصد رشد به میزان ۵۳۳ هزار و ۹۵۲میلیارد تومان رسید.سهم سرمایه‌گذاری مدت‌دار نیز با رقم ۴۸۹هزار میلیارد تومان به میزان ۹۲درصد شبه پول رسیده است و سهم سرمایه‌گذاری مدت‌دار از نقدینگی به ۷۵درصد و سهم سرمایه‌گذاری مدت‌دار از سپرده بخش غیردولتی نیز به ۷۸درصد رسیده است.

این موضوع نشان می‌دهد که دولت و بانک‌ها در افزایش سپرده‌های مدت‌دار و جذب نقدینگی سرگردان به حساب‌های مدت‌دار از طریق رشد نرخ سود بانکی و کنترل تورم و دلالی در بازار خرید و فروش موفق بوده و به انضباط مالی و پولی کشور کمک کرده است.

حجم پول یا سپرده دیداری و حساب جاری به اضافه اسکناس و مسکوک نیز به رقم حدود ۱۲۰هزارمیلیارد تومان نزدیک شده و رشد ۸.۸درصدی داشته که بسیار کمتر از رشد سپرده‌های مدت‌دار بانکی است و نشان می‌دهد که مردم علاقه‌مندند پول خود را در حساب بلندمدت نگه دارند ونه به صورت حساب جاری، اسکناس و…

میزان اسکناس در دست اشخاص نیز به ۲۹هزارمیلیارد تومان رسیده و نسبت به یک سال اخیر ۴.۴درصد رشد داشته که در مقایسه با تورم رقم کمی رشد داشته و تنها ۴.۵درصد رقم نقدینگی کشور را پول اسکناس و مسکوک تشکیل می‌دهد.

سپرده دیداری نیز به ۹۰هزارمیلیارد تومان رسیده که رشد ۱۰.۳درصدی داشته و ۱۴درصد نقدینگی کشور را تشکیل می‌دهد.

سپرده‌های بخش غیردولتی نیز به ۶۲۴ هزار میلیارد تومان رسیده و با رشد ۳۰.۵۵ درصدی به میزان ۱۴۶هزارمیلیارد تومان افزایش یافته است.
منبع: تعادل


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=51127
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

بانک‌های خصوصی گوی سبقت را در جذب سپرده ربودند
بانک‌های خصوصی گوی سبقت را در جذب سپرده ربودند
بانک‌های خصوصی گوی سبقت را در جذب سپرده ربودند
بانک‌های خصوصی گوی سبقت را در جذب سپرده ربودند
بانک‌های خصوصی گوی سبقت را در جذب سپرده ربودند
بانک‌های خصوصی گوی سبقت را در جذب سپرده ربودند