در ماه‌هایی که قیمت اونس طلا در بالای ۱۲۰۰ دلار نوسان می‌کرد، مرز روانی بازار این کالای گرانبها۱۲۰۰ دلار در نظر گرفته می‌شد. با از دست رفتن بیشتر ارزش فلز زرد به دلیل احیای اقتصاد ایالات متحده و نزدیک شدن بهای این کالای خام به مرز روانی، گفته شد که در صورت سقوط قیمت به زیر این مرز، سطح سرنوشت‌ساز بعدی ۱۱۸۰ دلار است که عبور از آن به معنای سقوط تا میانه کانال ۱۱۰۰ دلار خواهد بود.

سقوط آزاد طلا ادامه دارد. بهای اونس این کالای گرانبها که هفته گذشته از ۱۲۳۱ به ۱۱۷۲ دلار رسیده بود، روزهای دوشنبه و سه‌شنبه ارقام ۱۱۶۵ و ۱۱۶۰ دلار را ثبت کرد. چهارشنبه تا ساعت ۱۸ به وقت تهران سقوط اونس با رسیدن به قیمت ۱۱۴۵ دلار ادامه پیدا کرد تا تحلیلگران بنیادی و فنی از حرکت فلز زرد به‌سوی مرز ۱۰۰۰ دلار بگویند.

اجماع تحلیلگران بنیادی و فنی
کاهش ۵ دلاری بهای آنی اونس در روز سه‌شنبه همراه با کاهش بهای آتی این کالا برای تحویل در ماه دسامبر بود؛ در حالی که احیای اقتصاد آمریکا تحلیل‌های بنیادین را هوادار کاهش بیشتر ارزش طلا کرده است، تحلیلگران فنی نیز بر ادامه روند کاهشی این کالای اساسی تاکید می‌کنند. نوسان‌های قیمتی همچنان در سطح سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۰ میلادی است. روز سه‌شنبه هم مانند هفته‌های گذشته، «تقویت دلار» و ادامه «سقوط قیمت نفت» مهم‌ترین عوامل خارجی بازار ماندند. در حالی که تقویت دلار آمریکا همچنان مورد توجه تمام بازارهای مالی بود، سه‌شنبه سقوط بهای نفت خام به پایین ترین سطح در سه سال گذشته توجه زیادی جلب کرد. شاخص نایمکس در قراردادهای آتی دسامبر به حدود ۷۵ دلار رسیده است. این سقوط همراه با نوسان دلار در بالاترین سطح در ۴ سال گذشته، فشار بر بازار طلا را نه فقط حفظ که تشدید کرده است. بازار کالاهای اساسی خام که به بازار فلزهای گرانبها گفته می‌شود نیز تحت‌تاثیر این عوامل است. یک رخداد مهم دیگر در روز سه‌شنبه، رسیدن شاخص بازار سهام نیکی ژاپن به بالاترین سطح در ۷ سال گذشته بود. این بازار از روز جمعه که استفاده از محرک‌های مالی از سوی بانک ژاپن اعلام شد، ۷ درصد رشد کرده است. در نتیجه این تحولات «ین» ژاپن در برابر بیشتر رقبای جهانی خود سقوط کرده است.
اما بازارهای سهام اروپا در این روز وضعیت خوبی نداشتند. کمیسیون اروپا روز سه‌شنبه اعلام کرد که رشد تولید ناخالص اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۴ را ۸ دهم درصد پیش‌بینی می‌کند. پیش از این، رقم مورد انتظار برای رشد سال جاری اروپا ۲/۱ درصد اعلام شده بود. در گزارش این کمیسیون، تنش‌های روسیه با اوکراین یکی از عوامل عمده رشد اتحادیه در ماه‌های گذشته اعلام شده است.

چشم‌انداز ۱۱۰۰ دلاری؟
اما روز چهارشنبه روز افت قابل ملاحظه ارزش طلا بود؛ چنان‌که اشاره شد بهای اونس تا لحظه تنظیم این گزارش به ۱۱۴۵ دلار رسید که باز هم کمترین سطح در ۴ سال گذشته بود. تحلیلگران فنی حالا معتقدند که سطح عمده حمایتی بعدی مرز ۱۰۰۰ دلار است. این تحلیل فنی از سوی تحلیل‌های بنیادی نیز پشتیبانی می‌شود. پیش‌تر گفته شده بود که اگر بهای اونس به زیر ۱۱۸۰ دلار برسد، سطح حمایتی روی مرز ۱۱۵۰ دلار تعریف خواهد شد تا حالا با افت قیمت به محدوده ۱۱۴۰ دلار اونس ۱۰۰۰ دلاری در چشم‌انداز کارشناسان باشد. البته هم‌اکنون که شما این خبر را می‌خوانید، ممکن است قیمت متفاوتی به عنوان قیمت نهایی روز چهارشنبه ثبت شده باشد. چهارشنبه گزارش شد در حالی که قیمت جهانی طلا همچنان رو به کاهش است، افزایش تقاضای فیزیکی نتوانسته مانع افت بیشتر قیمت این فلز در بازارهای بین‌المللی شود. کاهش ذخایر طلای صندوق SPDR نیز تاثیر منفی زیادی بر اعتماد سرمایه‌گذاران بین‌المللی داشته است. سقوط روز چهارشنبه در حالی اتفاق افتاد که نشست شورای حکام بانک مرکزی اروپا که امروز-پنج‌شنبه- برگزار می‌شود و همچنین گزارش میزان اشتغالزایی بخش غیرکشاورزی آمریکا که روز جمعه منتشر می‌شود، می‌تواند بر روند طلا تاثیرگذار باشد.

ترکیدن دومین حباب قیمتی طلا
این روند باعث شده که برخی از متخصصان بازار از احتمال ترکیدن حباب قیمت طلا بگویند. یک تحلیلگر برجسته اقتصادی با اشاره به کاهش ۵ درصدی قیمت طلا در یک هفته گذشته و رسیدن قیمت هر اونس طلا به زیر ۱۱۸۰ دلار تاکید می‌کند که طلا در شرایط کنونی در مرحله دوم ترکیدن حباب قیمتی قرار دارد. به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی سی‌ان‌بی‌سی، مارک داو تحلیلگر ارشد مسائل اقتصادی بر این باور است که سال ۲۰۱۱ میلادی نخستین مرحله از ترکیدن حباب قیمت طلا بوده است. او می‌گوید: «طلا در دوران پس از بحران مالی و اقتصادی ۲۰۰۸ میلادی از اجرای سیاست‌های انبساطی پولی نفع برده و با افزایش ۷۰ درصدی روبه‌رو شد و در سپتامبر ۲۰۱۱ میلادی قیمت هر اونس طلا به بیش از ۱۹۰۰ دلار رسید. در شرایط کنونی بی‌اثر بودن سیاست‌های محرک پولی ثابت شده و سرمایه‌گذاران بین‌المللی اعتماد خود را نسبت به بازار طلا از دست داده‌اند.» او می‌افزاید: «بی‌شک اجرای سیاست‌های انبساطی پولی از سوی بانک‌های مرکزی جهان تاثیر زیادی در تشکیل حباب قیمت طلا داشته است. ادامه روند صعودی ارزش دلار و شاخص سهام آمریکا تاثیر زیادی بر افت قیمت طلا داشته است. احتمال کاهش شدید قیمت طلا به ۷۰۰ تا ۷۵۰ دلار در هر اونس وجود دارد.»

هزینه تولید اونس ۱۳۵۰ دلار است
با این همه هنوز هم کسانی هستند که اعتقاد دارند روند نزولی قیمت طلا دوام نخواهد داشت. شورای جهانی طلا بر این باور است که روند نزولی قیمت طلا موقتی و زودگذر خواهد بود. شورای جهانی طلا اعلام کرده که با توجه به افزایش هزینه‌های تولید طلا روند نزولی قیمت این فلز زرد در بازارهای بین‌المللی پایدار نخواهد بود. بر اساس این گزارش، شورای جهانی طلا بر این باور است که افزایش نرخ بهره آمریکا عامل اصلی و تعیین کننده تحولات قیمت طلا نخواهد بود. در بیانیه ای که این شورا منتشر کرده آمده است: «هزینه تولید هر اونس طلا در شرایط کنونی ۱۳۵۰ دلار است و ادامه روند نزولی قیمت موجب کاهش تولید طلا از سوی بسیاری از شرکت‌های معدنی خواهد شد. گرچه قیمت طلا می‌تواند به‌علت برخی عوامل به کمتر از هزینه تولید خود کاهش یابد، ولی این مساله چندان دوام نخواهد داشت.»
اما چهارشنبه دیگر بازارها نیز اخبار جالبی داشتند. پیروزی جمهوری‌خواهان در انتخابات کنگره و میان‌دوره‌ای سنا و فرمانداری‌ها باعث شده که بازارهای سهام آمریکا با رشد مواجه شوند. روز گذشته همچنین دلار آمریکا بالاترین سطح برابری خود مقابل ین ژاپن را حفظ کرد. شاخص دلار که این ارز را در مقابل ۶ ارز عمده جهان می‌سنجد، چهارشنبه ۲ دهم درصد رشد کرد و به ۴۰/۸۷ واحد رسید، اما یورو یک روز پیش از نشست بانک مرکزی اروپا همچنان ضعیف ماند. البته با توجه به افت شدید ین ژاپن، یورو در برابر ین ژاپن به بالاترین سطح در ۷ ماه گذشته رسید.

منبع: دنیای اقتصاد


لینک کوتاه : http://poolpress.ir/?p=50048
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

سومین سد قیمتی طلا شکسته شد
سومین سد قیمتی طلا شکسته شد
سومین سد قیمتی طلا شکسته شد
سومین سد قیمتی طلا شکسته شد
سومین سد قیمتی طلا شکسته شد
سومین سد قیمتی طلا شکسته شد